Боевете в Триполи подновени, примирието в Либия се провали

Властите се съгласили на него от уважение към Путин
15 яну 2020 08:00, Анисия Иванова
5
Боевете в Триполи подновени, примирието в Либия се провали
Архив: БГНЕС

Председателят на парламента в Източна Либия Акила Салех Иса, обяви, че обявеното на 12 януари примирие с международно признатото правителство в Триполи, е "претърпяло крах" и боевете в столицата са подновени, предаде ТАСС.

Иса говори по телевизионния канал "Ал Гад" в Обединените арабски емирства. По думите му властите в източната част на страната и Либийската национална армия начело с Халифа Хафтар са се съгласили на примирие "от уважение към и по молба на руския президент Владимир Путин", съобщи БНР.

Инициативата на Русия и Турция за прекратяване на огъня беше подкрепена от враждуващите сили, обаче през последните дни те взаимно се обвиняваха в нарушаването му. Лидерите на двете страни дойдоха в Москва на 13 януари за преговори.

Премиерът на признатото от ООН правителство на националното съгласие Файез Сарадж подписа споразумението за примирие, но Халифа Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хафтар е 100% зависим от Москва. Армията му е наемна суданци 5000 и руснаци 2000, изцяло въоръжена и снабдявана от Русия. Хафтар само плаща с нефта който се добива в източна Либия. Самият Фахтар няма как да напусне Москва без Москва да го накара да напусне. Явно че Турция обърка плановоете на Русия за Либия, а Турция държи много важен път за снабдяване на руснаците в Сирия и Либия Босфора и когато Турция води военни действия има право да затваря пролива за някои държави по свое осмотрение.
3
5
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Премиерът на ПРИЗНАТОТО от ООН правителство на националното съгласие ФАЙЕЗ САРАДЖ подписа споразумението за примирие, но Халифа Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.Напротив, Хафтар е прорусняшки елемент! Сега *** ще пусне хуманните бомбами.Колкото и да твърдите, че този изверг' е американски слуга, никой няма да ви повярва!
2
2
 
8
 
! Отговори
Платон Фъшкиев преди 4 години
Тея пичове се забавляват,воюват по бели чорапки и джапанки.Хеьхе,хеххх!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 13.01. Халифа Хафтар поиска време, уж за да проучи мирното споразумение, поиска одобрение от хегемона и, след като не го получи на 14.01. напусна руската столица, без да подпише. След бягството му, Ердоган заяви, че съдбата на Либия изцяло е в ръцете на руския президент Владимир Путин.