Меркел: Brexit да стане зов за събуждане на ЕС!

Европа е застраховката живот за Германия, заяви канцлерът
16 яну 2020 11:54, Елка Василева
13
Меркел: Brexit да стане зов за събуждане на ЕС!
Ангела Меркел. Снимка: архив, БГНЕС

Гледам на Европейския съюз като на нашата застраховка живот, казва германският канцлер Ангела Меркел в пространно интервю за британския финансов ежедневник "Файненшъл таймс".

Brexit трябва да бъде зов за събуждане за ЕС, призовава Меркел. В интервюто тя говори за реформи на международни институции, за укрепване на ЕС, за отношенията между Европа и САЩ и между Европа, в частност Германия, и Китай.

В безкомпромисния свят, в който либералните принципи са изтласкани встрани от законите на джунглата, Меркел смята, че има едно решение и то е да се залага двойно на Европа. "Гледам на Европа като на нашата застраховка живот. Германия е прекалено малка, за да упражнява геополитическо влияние сама по себе си, ето затова ние трябва да вкараме в употреба всички придобивки на единния пазар", допълва тя.

Меркел казва, че е решена да продължи да защитава мултилатерализма - едно понятие, което в ерата на Тръмп, Brexit и възраждаща се Русия изглежда изложено на опасности. Според Меркел трябва да бъдат запазени "най-добрите ситуации, при които всеки печели и когато взаимноизгодното и за двете страни партньорство е прилагано на практика по света".

Германският канцлер признава, че тази концепция е изложена на все по-голям натиск. Според Меркел системата на наддържавните институции като ЕС и ООН отразява "един научен урок от Втората световна война и от предишните десетилетия". Но сега, когато са останали толкова малко живи свидетели на войната, важността на този урок отслабва, предупреждава Меркел.

Тя признава, че Тръмп е прав, като казва, че организации като Световната търговска организация или ООН се нуждаят от реформи. Никой не се съмнява в това, казва Меркел, но уточнява, че не поставя многостранната структура на света под въпрос.

Тя отчита, че Германия е извлякла много ползи от НАТО, от разширения ЕС и от глобализацията.

Подслонена под американския ядрен чадър, Германия обаче почти не се замисляше досега за собствената си сигурност, а възходът на национализма от типа "Аз на първо място" заплашва да я остави да се оправя сама в икономически и политически план. В този смисъл Европа е от съществено значение за германските интереси, както и за германската идентичност, коментира "Файненшъл таймс".

Оттеглянето на Великобритания от ЕС ще продължи да тегне над Брюксел и Берлин, а обратното броене за нова сделка за уреждане на търговските отношения след Brexit ще бъде точно когато Германия е ротационен председател на съюза през втората половина на годината. Берлин се притеснява от едно Обединено кралство, което след Brexit може да си запази правото да се разграничава от европейските правила за стоките, правата на работниците, митата и екологичните стандарти и едновременно с това да създаде силен икономически конкурент на прага му.

Въпреки тези страхове на Берлин Меркел обаче остава предпазлив оптимист и смята, че Brexit трябва да бъде "зов за събуждане" на ЕС. "Необходимо е Европа да отговори на това, като вдигне залога, като стане по-привлекателна, иновативна, креативна, добро място за изследователската дейност и образование. Конкуренцията може да бъде много продуктивна", отбелязва тя.

Що се отнася до европейската промишлена политика, Меркел казва също , че ЕС трябва да установи кои технологични способности му липсват и да се захване бързо да запълва пропуските. Необходимо е също съюзът да създаде нови глобални дигитални стандарти и да може да предложи алтернатива на американския и китайския подход към данните, смята германският канцлер.

Меркел смята, че личните данни не принадлежат на една държава или на компаниите. Според нея трябва да бъде гарантирано хората да имат суверенитет върху собствените си данни и да могат да решават с кого и за каква цел могат да ги споделят.

Относно европейско-американските отношения при Тръмп Меркел припомня, че от години Европа и Германия са се плъзгали надолу в списъка с приоритетите на САЩ и че още президентът Барак Обама е говорил за "Азиатското столетие" от американска перспектива. "Това също така означава, че Европа вече не е в центъра на световните събития", казва германският канцлер. "Фокусът на САЩ върху Европа отслабва - това ще бъде при който и да било американски президент", отбелязва Меркел.

За нея подходящият отговор е Европа и в частност Германия да поеме по-голяма отговорност. Тя припомня, че Германия вече е обещала да изпълни целите на НАТО да харчи 2 процента от БВП за отбрана до началото на 2030 г. Меркел подчертава, че трансатлантическите отношения остават от съществено значение за нея, но признава, че Европа трябва също така да развие свои собствени военни способности. Според нея има региони, които са извън първостепенния фокус на НАТО, където "Европа трябва, ако е необходимо, да бъде готова да бъде въвлечена. Виждам Африка като един пример", казва Меркел.

Тя защитава близките връзки на Берлин с Пекин и добавя, че би посъветвала хората да не гледат на Китай като на заплаха само защото е успял в икономически план. "Както е и в случая с Германия, възходът на Китай до голяма степен се дължи на усилената му работа, креативността му и техническите му познания и умения", казва Меркел.

Тя признава, че китайската икономическа сила и китайските геополитически амбиции означават, че Китай е конкурент на САЩ и на Европа. Отговорът на това обаче не бива да бъде пълно изолиране на Китай, предупреждава тя.

Меркел допълва, че Германия трябва да затегне изискванията за сигурността към доставчиците на телекомуникационни услуги и да диверсифицира тези доставчици, така че страната никога да не е в позицията да бъде зависима от една компания в областта на технологиите от пето поколение (5G).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Ако тази стара крава не беше пуснала тълпата навлеци може би Обединеното Кралство щеше още да е в ЕС.Ама швабсите още спят.. А англичаните ще подухат, поне в началото.
12
1
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Хан Тервел Колко по-ясно комсомолката Меркел може да го каже,че дори и най-най-найните да го разберете.ЕС е от полза само за Германия,която сама за себе си никой в световен мащаб не би обърнал внимание.Отново-ЕС е от полза само за Германия на 100%.За повечето държави + и са близки.За България са напулно отрицателни.Властта усвоява парите от ЕС,чрез 'фирми' на 'другари', страната се изпразва от цвета и младостта на нацията и пенсионерите се мъчат да оцелеят.?как др.Василева публикува това
11
0
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Ако ЕС се събуди такива като тебе трябва да ги прати в затвора! Нали ти доведе емигрантите и предизвика Брексит!
10
4
 
7
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Точно германия 3 г вече спъва излизането. Целта беше да се даде урок на другите искащи какво ги чака. А сега загря че май който излезе ще е мнооого по добре. След 5 г англия ще е друга без еп и ек и ецб. Лошото е че ние сме пак на немския влак на грешния коловоз. А Меркел усеща че германия я чака голям баир надолу във всяко отношение. Както след 10 г се видяха последствията от герб. Сега вече се виждат тези на ислямизацията миграцията и чуждопоклонничеството на сащ. Меркел беше подслушвана ЦРУ
9
0
 
4
 
! Отговори
komitataе в политика преди 4 години
от цялата блян,блян реч се вижда че усетилата Англия че потъва кораба успя да го напусне и това ще доведе до голяма рецесия в ЕС която с е вижда вече и в Германия .Слугуването на чужди интереси отслаби Европа а САЩ няма как да не са доволни оттова/Дигането на военните разходи,огромния поток от емигранти ще доведат до по-голяма криза до 2-3 години.Ние няма от кво да с епритесняваме щото сме н а дъното.
8
0
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
как няма да е застраховката. унищожиха икономиката и демографията на цял континент да могат една шепа ненаядени кривоноси кипоносители да си напълнят ненаядени гуши. българия я пишем бегала. цяла южна европа е леш за да има кой да чисти гъцо на дрътите лицемерни дойчистанци и да им прислугва. ама младите дойчовци и те го лигавят голям. темата за псевдо бежанците от пакистан до подсахарска африка и убийството на бялата раса няма да я започваме. също и темата за едно несъстояло се изгаряне и едни
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже народа беден и дедо е беден обаче удря наполовина по бедност и несе съобразява с другарчетата си че от тая си бедност бедняка се възползвал не помислил че от тия икономии на труда качество няма а си пести човека пести за пет години успешен бизнес разви а Ревизоро спи спи е такъв дедо у нас искам богат с евтини пари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба пие кафе уморена нощес от дълго парти а дедо развива бизнес с евтина работна ръка понеже пести от закуски баба удря ценоразписа надолу а сметките нагоре бабо що така
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабката хич я няма. Толкова ли не е чувала приказката " Англия няма вечни приятели-Англия има вечни интереси". Само това да бе научила, щеше да знае, че англичаните ще първи ще теглят една на разните му там извратени стратегии за гейове,***, интеграция на мюсюлмани ,ИК и тем подобни дивотии. Всички нормални хора в Европа НЕ искат тия гнусотии, но тия продължават да ни ги натрапват, и после се чудят какво става?Ами-това е-не и щем *** ценности,които не са никакви ценности,а тъпотии!
4
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
Американофилизма е вреден за България! Той завладява основно *** и хора не познаващи историята си като нация! 30 г Американският империализъм работи за това! Европа е време да си гледа интереса и по малко да лобира за САЩ!
3
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
зов за събуждане на ЕС----------------------------------Ще се събуждат от зов от минарета на джамии.
2
5
 
5
 
! Отговори
До Питър преди 4 години
" възраждаща се Русия " ???Драги,какво значи ВЪЗРАЖДАЩА СЕ ???Знаеш ли как живеят хората там ?Аз знам,и то за Петербург !Повярвай ми,не са особено добре !
1
3
 
5
 
! Отговори
Питър преди 4 години
'едно понятие, което в ерата на Тръмп, Brexit и възраждаща се Русия изглежда изложено на опасности'.... лЕлче, не можа да се въздържиш и изпляска пак Русия, а. Не ги мисли руснаците, още от времето на империята са научили стотици националности и езици да живеят заедно без да си пречат, а по време на СССР ги научиха да живеят и в мир... И това надари ще го променят и Тръмп и Брекзит... Това са различни светове