Отчетена е най-ниска рaждаемост от 70 г. насам в Китай

Тя намалява въпреки края на "политиката за едно дете"
17 яну 2020 20:16, Ния Христова
25
Отчетена е най-ниска рaждаемост от 70 г. насам в Китай
Снимка: Pixabay

Въпреки края на "политиката за едно дете", раждаемостта в страната продължава да намалява, съобщи Нова ТВ. В момента раждаемостта е спаднала до най-ниското си ниво, откакто е създадена Китайската народна република преди 70 години.

През 2019 г. коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда, това е най- ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро. Родените бебета през 2019 г. са спаднали с 580 000 до 14,65 милиона. Наблюдава се спад в раждаемостта от години, което е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света.

Въпреки ниската раждаемост, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през изминалата година. Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

Китайското правителство през 1979 г. въведе общонационална "политика за едно дете" с цел забавяне на растежа н анаселението. Всички, нарушили правилото са били изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Политиката е виновна за дисбаланса между половете- мъжете все още са с 30 милиона повече от жените. През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете” и позволи на двойките да имат две деца.

Тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната. Според експерти това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Анализатори казват, че повечето хора финансово не могат да си позволят повече от едно дете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците се топят и изчезват. В чужбина.
13
1
 
2
 
! Отговори
Ocман пaшa преди 4 години
Ша *** търсите ей,да знаете!
12
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Не берете кахър на китайците-няма да се стопят.Ако трябва ще пуснат деца на конвеер(промишлено производство).Те какво ли не произвеждат-само търсене и пари да има.Впрочем,въобще не е сложно.Наскоро направиха и две ГМО-деца ей тъй,за опит.Както сме го закъсали и ние може да опитаме,ама за това пари нема....
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе к'во се коркате бе?Дарвин го е казал: Оцеляват най-добрите!Ако останат индийци, значи те са по-добри от нас. Има много математици и компютърни спецове от Индия - от ония с големите тюpбaни на главите!!!Индия праща космически сонди на Луната!Скоро ще праща сонди на метеори и комети от които ще събира ДЖелезо но и други скъпоценни метали!Индия скори ще изпревари Китай по всички показатели!!!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е очевидна:Допусне ли се възможноста жените да правят кариера (или поне да си вадят сами хляба )и раждаемостта отива на кино.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво за Китай сма кажете за България или ви е срам ... раздуйте малко истината че сме под 6 млн или това не е важно.
8
1
 
7
 
! Отговори
До не нормален преди 4 години
Преди това латиносите ще завладеят САЩ, а арабелите и африканците ще станат мнозинство в ЕС.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у нас? Сигурно от 100 г. насам?
5
13
 
3
 
! Отговори
Амин! преди 4 години
Дано Китай и Индия да видят сметката на САЩ!
4
10
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Джипситата са бг граждани сиреч българи.Усещам прикрит расизъм в думите ви.
3
1
 
10
 
! Отговори
Манипулации преди 4 години
Кога ше дадете данните за България тази година го скрихте къжете колко са родени бе , показахте 2 джипсита родени на 31.12.2019 и се покрихте . Под 40 000 бебета сигурно са ...
2
1
 
5
 
! Отговори
Джибриль преди 4 години
Тва е лъжа.Китайските статистики са изопачени за заблуда на пеотивника.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време. Тия гадове така се множат, че дадат ли им паспорти на всички - никъде по света няма да може вече да се пътува на спокойствие. Винаги са на тълпи, крещят, всяват паника и олелия, цапат, мърсят, страшна напаст.