Разковничето в Либия се крие в петрола

Световните лидери избегнаха кървава война
20 яну 2020 22:50, Нели Христова
34

След пет часа разговори в Берлин, световните лидери взеха решение: Те ще се въздържат от намеса във войната в Либия, а оръжейното ембарго ще се запази. На място ще бъдат изпратени инспектори, които да следят за спазването на договореното примирие.

Държавата е разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима, довел до свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи.

"Важното е, че беше избегната кръвопролитна гражданска война", посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не по-малко важно е и разоръжаването на групировките.

"Разковничето се крие в петрола и след разрушаването на държавата никой не се интересва от икономиката ѝ, а се обърна внимание на петролните полета", коментира той.

Събеседникът подчерта, че Турция се опитала да даде сила на единия от играчите със споразумението между Ердоган и Сарач.

"Най-големият противник на Ердоган е египетският президент. Междувременно се говори и за мисия на ЕС в Либия, но без сериозен военен контингент такава намеса не е възможна", подчерта още Гърдев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
11
 
! Отговори
Турция им развали преди 4 години
Игрите и хоп, решиха мирна конференция. Ами защо спахте досега? И как тези които я разсипахте Либия изведнъж решихте да правите конференция след като Турция реши да помага на либийците срещу бандите които вие поддържате?
26
1
 
8
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Не разбирам какво са избягнали световните лидери,след като няма подписан никакъв документ!Може би е постигнато известно успокояване на обстановката и нестабилно/несигурно/неустойчиво спиране на огъня!?А за мен присъствието на представители на САЩ,Англия и Франция е като червена кърпа за бика-тези,които разрушиха държавата ,сега ще дават акъл какво да се прави!?Интересно е все пак-толкова ли са безсъвестни и толкова ли нямат чувство за срам?Нямат и доблест да признаят вина-ще им струва скъпо..
25
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Вероятно се осигуряват варианти за допълнителен източник на петрол, за предстоящ голям военен конфликт.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция развали игрите на франция в либия! Сега само крещи като безгласна буква
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Сирия и Либия и трябва да бъде наказана от от САЩ и Русия!!
22
11
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен .....не признават за президенти демократично избрани от народа водачи като Мадуро......Верно ли бря, лелелееее... демократично избран като Путин и Ким :))))))))))))))))))))))))
21
0
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"Световните лидери избегнаха кървава война" - да бе да, нищо не са избегнали, всичко предстои............
20
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Разковничето се криело в петрола, а добро утро :)))))) Аз пък мислех, че в пясъка се крие :)))))))))))
19
3
 
18
 
! Отговори
Един преди 4 години
Лицемерчета! Първо съсипахте Либия, като решихте че нямат нужда от петрола си, а имат нужда от демокрацията ви. След това ги оставихте 10 години да се гъpчaт в гражданска война, без да си мръднете пръста. Щото нали ако се беше закрепила държавата, можеше да обърне внимание, че й точите петрола за жълти стотинки. В момента в който има някакъв шанс за стабилизиране, се събирате и решавате - "Не, мерси, доволни сме от сегашното положение!". ***...
18
13
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
А България що беше опустошена 1944? Това че рашките ви са слабаци и кой ги хване ги пляска, не означава че те не правеха същото когато можеха. А и да ви светна - на никой не му пука за петрола в либия. Кадафи се направи на интересен за петродоларите. Иначе САЩ произвеждат сами предостатъчно петрол.
17
4
 
13
 
! Отговори
Селото преди 4 години
Естествено е ,че петрола и енергийните ресурси са причина за войните в последните 20 години.Но кой ги запали? Естествено янките и никой друг.Обвиняват ръководствата на набелязаните държави в измислени теории и след това опустошават страната.Либия беше опъстошена от лакеите на янките - европейците.
16
27
 
9
 
! Отговори
Аааааа преди 4 години
Където участва Русия все за войни се говори. Не се навоюваха, все калашници и катюши са им в главите.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не в пясъка и камилската тор е ..Егати малоумната статия
14
1
 
11
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
"Световните лидери" и изобщо политиците са като жените (не напразно те стават все повече в политиката).Начина им за решаване на проблем е замяната му с друг или няколко други,стига новите проблеми да не искат незабавно решаване.За Либия са възможни само две решения - разделяне на две отделни зържави,Триполитания и Киренайка или оставяне войната да реши.Всичко друго е създаване на нови,по-тежки проблеми за бъдещето
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
журналето и професора по либийстика да потърсят значението на думата "разковниче" (че аз се озплеснах малко) и да се попитат може ли то да бъде заровено някъде. а билки в пустинята нема почти никви. фъргайти устафки джурналета.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а верно ли бе. айнщайм. Разковниче.... бря къде я научи таз дума бе. аз си мислех че пясъка делят там или в най добрия случай камили, шото всяка камила е по добра от най добрата жена (стара арапоберберска поговорка). па то ко било. петрол искали мискинините. *** то тоя петрол не е халал бе. заравяйте дупките арапески и всичките войни че спрат.
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили Боже, световните лидери били избегнали кървава война.............значи това, което се вършеше досега там и убийството на Кадафи не е било "кървава война"...ТАКА ЛИ???? А какво беше тогава....."забавления" на краварите и техните помагачи от еуропката???? Че и ние тука, барабар Петко с мъжете!!!! Вие добре ли сте с главите си? А пък и журналистите, дето скалъпват такива заглавии и статии.....не ви ли е малко срам?!
10
4
 
39
 
! Отговори
Катастрофа преди 4 години
Путин и Ердоган ли нападнаха Либия и убиха Кадафи който пазеше тези който го убиха от бежанците от Африка и всички знаем какво стана с Европа.
9
3
 
22
 
! Отговори
Това е преди 4 години
Каква демокрация какви пет лева,такова животно няма вече,всичко е измама и лъжа.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дефакто страните които подскачат за човеки права"демокрация" не признават за президенти демократично избрани от народа водачи като Мадуро, Сарадж!"ДЕМОКРАЦИЯ" скрита в петролните находища