Операция "София" за спазване на оръжейното ембарго в Либия

Засега е постигнато само временно примирие
21 яну 2020 08:50, Елка Василева
10
Операция "София" за спазване на оръжейното ембарго в Либия
Снимка: архив, БГНЕС

Министрите на външните работи на ЕС са постигнали съгласие за префокусиране на операция „София“ върху спазването на оръжейното ембарго в Либия на заседанието си в Брюксел. То се проведе само ден след конференцията за страната в Берлин.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел подчерта, че на този етап няма постигнато прекратяване на огъня, а само временно примирие.

„Имаме временно примирие, което е нестабилно. Знаете, че то може да бъде нарушавано няколко пъти на ден. Нека да се надяваме, че то ще се стабилизира и наистина ще се постигне прекратяване на огъня. Без него е трудно да си представим по-силен ангажимент от страна на ЕС“, добави той.

Борел заяви, че за идеята да бъде възобновена военноморската мисия на ЕС „София“ и префокусирана върху спазването на оръжейното ембарго работят редица военни и правни експерти на Общността.

Още по темата

„Оръжейното ембарго трябва да се контролира не само по море, защото повечето оръжия преминават през пустинята. Границата между Либия и съседните ѝ страни е много дълга. Ние можем да контролираме морето, но трябва да контролираме също така сушата и въздуха. Затова е много важно да се възстанови операцията "София", но контролът върху оръжейното ембарго изисква сателитни и въздушни устройства, които на този етап не са включени в нея“, каза Борел.

Българският външен министърът Екатерина Захариева заяви, че „най-важното, което може да се направи, е най-бързо да организираме мисия, която да спазва оръжейното ембарго. Дали ще бъде възобновяване на „София“ с модифициран мандат – това е най-бързото, което може да се направи, но така или иначе анализ как бихме могли да организираме мисия, която да съблюдава спазване на оръжейното ембарго, така както имаше мандат за „София“ от ООН. Първо трябва да има примирие, за да можем да говорим за друга стъпка. Такова все още де факто няма подписано“, каза Захариева.

Операция „София“ е военноморска мисия на ЕС, създадена през 2015 г. за борба с нелегалния трафик на хора, тръгнали с надуваеми лодки от Либия към Европа. Тя бе спряна временно през 2018 година, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: есЛибияоперация София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Сами на себе си ли ще наложат оръжейно ембарго? Спрете да въоръжавате бандитите на халифа и всичко ще си дойде на мястото. Аааа, ама тогава няма да можете да крадете либийския петрол ...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леко-леко ще кажете истината. Постигнатото временно примирие се спазва от 12.01. и е заслуга на Владимир Путин и Ердоган. Конференцията в Берлин претърпя провал. Помпейо и Ердоган си тръгнаха много преди края. Путин и другите обмениха мнения в кулуарите. За заключителната пресконференция останха само Меркел, секретарят на ООН, които прочетоха пред журналистите възвание към воюващите, сътворено в безкрайно общи и обтекаеми формулировки. Операция София действа от 2015 г. и какъв е резултатът й?
7
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А, в София операция " Бенгази", за узаконяване статутя на пребиваващите нелегално африканци.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оръжейно ембарго няма да има, защото бизнесът с оръжия е много печеливш бизнес!
5
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ако има оръжейно ембарго,ще млъкнат оръжията ли?Или ще спре войната?Глупости!Само цената на пушкалата ще скочи тройно,или петорно,или Х пъти.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе оръжейно ембарго това вЕрва ли го някой ?!?!?! Производителите и търговците на смърт досега да са умрели от глад и точно при такива примирия става най-големия алъш-вериш.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либия след Кадафи не е държава....................а само територия, която ще бъде разделена от Великите сили!!!
2
2
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Прав си от България нищо не зависи дори вноса на отпадъци!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е една малка, незначителна държавица, от която не зависи нищо !!Съдбата на Либия ще се реши от великите сили!