Новият вирус в Китай: Въпроси и отговори

Колко сериозен е вирусът?
Обновена: 22 яну 2020 14:51 | 22 яну 2020 14:51, Бойчо Попов
12
Новият вирус в Китай: Въпроси и отговори
снимка: Bloomberg LP

В Централен Китай бият алармата – мистериозното огнище на пневмония се свързва с нов коронавирус - семейство вируси, отговорни за заболявания, които варират по тежест от обикновената настинка до тежкия остър респираторен синдром или ТОРС. Тъй като някои от пациентите са работили или са пазарували на пазар за морски дарове, където са се продавали живи животни, съществуват опасения, че патогенът може да произхожда от животни, както вероятно ТОРС, а това възражда спомени за епидемията, която уби почти 800 души преди около 17 години. Ранните констатации, че новият патоген не се предава лесно от човек на човек, се оказаха преждевременни, въпреки че съществуват някои различия в медицинските тълкувания.

1. Защо е тази аларма? 

Все още съществуват притеснения, когато нов патоген се появи в популация, тъй като хората обикновено нямат имунитет към него и няма налични специфични лечения или ваксини. Новите коронавируси будят особена загриженост, тъй като е известно, че разпалват сложни огнища, които разболяват хиляди хора (както ТОРС), докато преминават през целия свят от Южен Китай.

2. Какво показват сравненията?

Избухването на вируса в Вухан, град с 11 милиона жители, започнало в средата на декември, изглежда тежко. Няколко случая са потвърдени на други места в Китай и близките страни, като са засегнати пътници, пристигащи от Вухан. Във вторник бе докладван за първия случай и в САЩ.

Първоначално изглеждаше, че вирусът не се предава лесно между хората, намалявайки потенциала му да породи епидемия, подобна на ТОРС. Но на 20 януари Световната здравна организация потвърди „някакво ограничено предаване от човек на човек“, а не само от животни към хора. Китайските държавни медии съобщават също, че здравни работници са били заразени. Това постави вируса от Вухан в категория, подобна на този на ТОРС. „Единственият добър фактор, предполагам, в момента изглежда ниската смъртност“, казва Санджая Сенайяке, доцент по медицина в Австралийския национален университет, цитирана от Bloomberg.

3. Колко сериозен е вирусът?

На този етап той изглежда по-малко вирулентен и по-малко смъртоносен от ТОРС. От няколкото смъртни случаи, свързани с вируса, поне някои са хора, които вече са били сериозно болни. Обичайната пневмония убива около 50 000 души годишно в САЩ.

Продължението четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сега обявената смъртност на фона на установените заразени е към 3%. Това е нещо съществено. При предаване на вируса с успеваемост на грип говорим за към милиард на годишна база. При 3% смъртност това са си 30 милиона на година. Понеже грипа мутира тая смътност може да е всяка година. Като тука говорим за смъртност при наличие на лечение. Без него...Молете се да е наистина труден за пренос, че като нищо може да ни удави.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9 "Когато единственият ти инструмент е чук, всичко изглежда като пирон."Така е и тук. Хората са силно ограничени и пречупват всичко през призмата на своята позиция. Това дали тая позиция си е тяхна или им е втълпена е отделен въпрос.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без значение дали става дума за нов вирус, нова детска градина, ново сиропиталище, нова църква, терористичен атентан, проблем с водоснабдяването, самолетна катастрофа, извънземна инвазия или каквото и да е... виновни винаги са САЩ или Русия, ГЕРБ или БСП, Русофилите или Русофобите.Защо въобще си давате зор да имате коментари под статии, като от сега знам какви ще бъдат без да съм ги гледал?
7
1
 
5
 
! Отговори
do 6 преди 4 години
дървен философ....
6
5
 
8
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ако заболелите и преносителите са от жълтата раса просто всеки трябва да избягва контакта с нейни представители и техни хранителни продукти.На мен лично няма да ми липсва нито тофуто,нито соята им,нито кухнята им като цяло.В този ред на мисли няма да ми липсва и Китай.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ранните констатации, че новият патоген не се предава лесно от човек на човек, се оказаха преждевременни, въпреки че съществуват някои различия в медицинските тълкувания..."====И понеже съм Саше, почвам да си мисля, че най-вероятно вирусът се предава чрез SMS, с гледане на телевизия, игри он-лайн, без залагане, или поне по полов път.А на въпроса колко сериозен е вирусът, ще разберем евентуално след някой друг месец. Като се понатрупат малко данни и факти, и се отпочне статистиката...
4
4
 
9
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ САЩ преди 4 години
Техни биологични военни лаборатории са нацвъкани като конски мухи по целия свят. Само те имат антидот
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много зависи от гъстотата на населението. 50 000 на фона на 320 000 000 е нормално. Тук няма да са 50 000, защото плътността на населението не е същата.
2
0
 
8
 
! Отговори
Зиг преди 4 години
До Пълен ужасен ужас"Обичайната пневмония убива около 50 000 души годишно в САЩ". Повтаряме - ОБИЧАЙНАТА ПНЕВМОНИЯ. Представи си, значи, ако имаше обичайна пневмония в България... Тц, тц, тц...
1
11
 
5
 
! Отговори
Пълен ужасен ужас преди 4 години
50000 са загинали само в сащ и то при високо ниво на медицината, значи тука ще е истинско клане ако дойде вируса?