Протестиращи в Багдад искат американските сили да напуснат

Протестът е организиран от шиитски духовник
24 яну 2020 18:45, Анисия Иванова
39
Протестиращи в Багдад искат американските сили да напуснат
Снимка: архив Reuters

Хиляди хора излязоха на улиците в Багдад, за да протестират срещу присъствието на американски войници в страната, пише вашингтонският вестник The Hill.

Протестът е организиран от шиитския духовник Муктада ас Садр и получи легитимност от страна на иракските въоръжени сили, които са в тесни връзки с Иран, съобщава The New York Times. Ас Садр призова „милиони“ да излязат на улиците.

Протестите идват три седмици, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши въздушен удар, при който беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани. Иран отговори на САЩ няколко дни по-късно, като започна ракетна атака срещу две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

Нарушаването на суверенитета на Ирак и последвалото увеличаване на напрежението между САЩ и Иран доведе до приемането на резолюция от парламента на Ирак, призовавайки американските войски да напуснат, но без да определят конкретна дата.

Според Times хора от цялата страна участват в протестите. Има засилено присъствие на охрана на мястото на демонстрациите и в Зелената зона, където се намира американското посолство, според CNN.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да обясни на тея макмуняциии, че са окупирана държава... Загубила война. Второ, без САЩ те ще станат за мезе на всеки в региона. Хората са казали - внимавай, какво си пожелаваш.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на време е иракчаните и афганистанците да изгонят американците от земите си.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Николай Сигурно са много благодарни на окупаторите си, че избиха стотици хиляди иракчани и потопиха всичко в кръв. Всъщност такава държава вече няма. Руини и войни. Имат лошия късмет, че са богати на петрол и много дълго време ще се радват на добрите окупатори.
31
3
 
17
 
! Отговори
хех преди 4 години
абе и аз харесвам САЩ, доларите, статуята на свободата Франк Синатра Ню йорк и Маями ама неразбирам чий го дирят в близкият изток единственото лигочно обяснение е: усвояват чужд петрол , явно статуята иска да папа доста. и кой вярва чи Ирак и Либия е повече държава и по-справедлива сега отколкото със Садам и Кадафи, трябва да си глупав да го мислиш.
30
3
 
13
 
! Отговори
емигранто преди 4 години
Истината е че са стотици хиляди, но тук както обикновено има цензура.Арабската пролет мина, сега идва горещото лято за едни щатски льохмани :)
29
13
 
1
 
! Отговори
Соломон Мъдрий преди 4 години
Бъдете разумни. Бог ни изпрати НАТО да ни пази, а ако не бях аз нямаше да се случи това.
28
18
 
8
 
! Отговори
Моето мнение преди 4 години
Тежки са американските шамари. Да. Ако не е полицията (Америка) да поддържа реда какво ще стане? По-големите другарчета ще бият по-малките, ще затварят проливи за да им плащат рекет, диктатори ще извършват геноцид върху собствените си хора и т.н. Америка само следи кой спазва правилата. Нищо по-вече. Ако си добър си приятел, ако шикалкавиш - шамар.
27
0
 
17
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
А на нас кога ще ни платят двата милярда от Ирак???
26
3
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
И при странни обстоятелства почина главния проверяващ за хим оръжия в Ирак докато се разхождал.
25
17
 
8
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Кой им плаща на тези протестиращи? Иран? Имам приятели иракчани които ми казват, че обикновенните хора в Ирак са много положително настроени към американците. Още не са забравили кой ги освободи от сатрапа Садам.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От къде Америка е знаела че Ирак има Ядрени оръжия.....защото си пазят касовата бележка"Всъщност никога не са имали, това дори и Т.Блеър го каза след войната, с което призна, че са извършили военно престъплене, дефакто!!!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде Америка е знаела че Ирак има Ядрени оръжия.....защото си пазят касовата бележка
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им ли източиха нефта още, че не се махат
21
17
 
7
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Тия *** имат два варианта- да ги натискат американците да правят някаква демокрация или да си спретнат един нов диктатор да ги бие по мюсулманските чутури. Все си мисля, че американците са им по малкото зло...
20
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИРАНСКИ ПРОШЛЯЦИ
19
7
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Американците имат 800 военни бази в чужди държави.Целият свят иска американските сили да го напуснат, от Антарктика до България, даже и Ирак.
18
19
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
А за този шиитски духовник боен дрон няма ли та да го поръси със някоя и друга ракета?Вуж ги ту арабухите - ще гонят американците. Когато станете хора и еволюирате тогава можете да ги поволите да си отидат. До тогава все някой трябва да ви бие по празните чутури. Сами не можете да се управлявате.
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из мъдрост на народите:Човек и добре да живее, може да срещне американец.
16
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
да идват у нас без пари ще им излезе,само дето не е сигурно за колко време?за всеки случай да си носят и памперси повечко.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирак е победена държава. Иракчаните не се биха срещу американците. Предадоха родината си и върховния си лидер. 2 милиона войска се предаде без бой. Сега са окупирана държава.