От първо лице за блокирания Ухан: Живот в пуст град

Повечето хора са напуснали града и са отишли по родните си места, разказва българска студентка
28 яну 2020 09:18,
20
От първо лице за блокирания Ухан: Живот в пуст град
Снимка: БГНЕС

Трима българи се намират в китайския град Ухан, откъдето се смята, че тръгна епидемията с опасния коронавирус. Една от тях е Преслава Пешкова, студентка в Щутгарт, която е заминала на обмен в Китай.

Още по темата

Преслава е настанена в кампуса на местен университет и разказва за ситуацията в Ухан, който е все още под карантина.

Тя учи в Щутгарт и е на обмен в китайски университет, заедно с двама нейни колеги от Германия.

"Аз съм от края на септември месец тук, тъй като съм по обмен. В нощта на 23 януари родителите ми смениха билета, за да се върна на 31 януари, тъй като ситуацията с вируса стана по-сериозна и няколко часа по-късно – ранните часове на 24 януари, един приятел ми съобщи, че ще блокират Ухан в 10 ч. сутринта. Излизането от града няма да е възможно. Тъй като съм с двойно гражданство, аз се обадих на немското посолство да питам дали могат да ми потвърдят тази информация, защото обмислях да си стегна багажа просто, да отида на гарата и евентуално да се измъкна и да си чакам полета на 31 януари, който е от Шанхай", разказа Преслава пред bTV.

В последните часове преди Ухан да бъде блокиран от властите един от двамата колеги на Преслава от Щутгард напуска града по спешност.
 
"Първото момче, което си е чист германец – няма друго гражданство, се измъкна през нощта, когато аз звънях на посолството, за да ги питам дали информацията е вярна или не. Той реши да не чака и успя да се измъкне и да си тръгне", разказва българката.

Другият колега на Преслава също е германец с американско гражданство. Очаква се той да замине днес.

Когато германските власти потвърждават за карантината за Преслава Пешкова е късно да напусне Ухан: "В стаята в общежитието с мен нищо не се случва. По цял ден си седя вкъщи, гледам филми, чета книги. Чакам".

Тя не излиза често, но градът е пуст, заради празничния период в Китай.
 
Повечето жители на Ухан, включително и Преслава, са запасени с храна за поне няколко дни и причината не е вируса.

"Сега е китайската Нова година и мои приятели ми казаха, че ще са затворени магазините за 1-2 дена и че е по-добре да се запася с храна, тъй като всичко в кампуса е затворено и трябва да излизам на около два километра. Аз си накупих храна и вода преди да се случи, точно деня преди да затворят града. Имам запаси, но от днес от университета ни раздават храна по три пъти на ден", споделя още българката. 

Докато получава храна в общежитието Преслава случайно среща още двама българи: "Аз съвсем случайно разбрах, че има и други българи. Момичето живее в блока срещу мен и случайно чух българска реч и я спрях на улицата и по този начин разбрах, че има други българи. Момичето е от София и тя учи тук китайски език, китаистика".

Освен американците, Франция също организира напускането на нейните граждани.

"Много съм разочарована от немското посолство, тъй като съм с двойно гражданство и очаквах, че Германия като една държава, която е доста силна, ще направи всичко възможно да ни измъкнат оттук, но до момента нямам никаква информация и никой не се е свързал с нас. На колегите от българското посолство съм много благодарна, тъй като те поддържат връзка с нас и ни информират ежедневно. Разбирам, че за нас е много трудно да ни измъкнат оттук, тъй като сме трима човека и не може да се организира цял самолет да ни измъкнат от Ухан", каза още Преслава.

За нея не остава друго, освен да чака. Въпреки мащабите на блокирания 10-милионен град Ухан, властите в Китай доставят на гражданите храна, вода и стоки от първа необходимост.

По думите на Преслава за опасния вирус студентите в кампуса се информират от медиите. Според нея хората в Ухан прекаляват с истерията около вируса.

"С вируса се прекалява, както обикновено. Раздаваха ни китайски чай, с който да предпазим имунната ни система. Месните и животински продукти трябва да са добре сварени. Днес трябваше да си тръгнат американците, но това не се случи. Утре излита по план самолетът на французите, но не сме сигурни дали и това ще се случи", заяви Преслава.

Тя обясни, че за вирусът се знае това, което се знае по медиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Нана преди 4 години
До LanАз съм на същото мнение, колкото и да звучи грубо. Смятам,че не е редно да се евакуират хората от Китай , към която и да е точка на света... Егоистично, но е по -разумно
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли е новото биологично оръжие на евреите от масонската държава САЩ?
15
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Не, не прекаляват китайците! Китайците имат държава и това си личи. Европейците биха били *** ако "измъкнат" хората си преди да е вдигната карантината.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пийте сода бикарбонат-гасена,помага,убива зараза.На гладно,1 ч.л. в 1 чаша топла вода.
13
0
 
1
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Този грип е само за хора над 40 години и с разни болести.Не хваща деца и млади-здрави.Защо ли? Програма за прочистване? Спарта го прави веднъж...
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбирам защо ревете срещу българите с двойно гражданство. Изгониха цяло поколение българи да си търси късмета по света, 2.5-3 милиона емигранти. Как си я мислите тази работа, че няма деца от смесени бракове ли? Има и то много. Низката ви злоба нищо не променя. Хората си уредиха живота, пък вие хейтвате яко родно и чуждо, щото ви е срам да си признаете, че си седите в блатото. Момичето нищо не иска - дава сведения какво се случва. Помощ търси от германците.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ааа американците измислиха ново оръжие тоя град е китайския детроит а сега и айфоните били от тамтипично по американскии ние да внимаваме щото американския център за биологични оръжиа е оттатък морето в грузия и тия дето ползваха атомна бомба в япониа и и са изрили 90 милиона индианци само с пушка и сабя нямат никакви скрупули
10
2
 
17
 
! Отговори
Зиг преди 4 години
Живея в Германия. Тази сутрин по радиото съобщиха, че е потвърден първият случай на коронавирус в немско (в Байерн). Сигурно е благодарение на някой, който се е измъкнал ей така, по спешност...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците са предпазливи и не ги прибират, до като не са на 100% сигурни, че не са заразни.Нашите пуснах цел ансамбъл само с едно измерване на температура, даже и без да ги оставят поне седмица под карантина.
8
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 4 години
Карантина не е пожелателно действие. Съжалявам за тях и че са блокирани, но да не си идват въобще в България. Само това ни трябва в България - един смъртоносен вирус да ни доизмори по средата на зимата.
7
3
 
8
 
! Отговори
T преди 4 години
До АнонименЩото като опре ножът до кокала, тогава разбират, че на западняците не им пука за тях и винаги ще си останат ауслендъри, приютени за вършене на работа. Тогава се сещат за България, по която довчера са плюли, а сега искат да ги спасява. Не всички, но едно 85-90% от емиграните ни са такива - вирват носовете, стават обидени на България, заплюват я, бързо забравят самосъзнанието си, даже възпитават децата си да не са българи. Сещат се само, ако го загазят нещо.
6
3
 
19
 
! Отговори
сороска е тази преди 4 години
Стой си там, да не донесеш зараза в БГ защото инкубационния период е цели 14 дни. Или си ходи в Германия нали си немска гражданка. Толкова руски студнти са там даваха интервюта ,и не са в паника,нито ще се изтеглят,чакат да премине ,тази се сетила,с немското си гражданство,да реве по бг медии,и да изложи на опасност млн хора.
5
0
 
19
 
! Отговори
колега преди 4 години
"На колегите от българското посолство съм много благодарна, тъй като те поддържат връзка с нас..." защо ги нарича колеги, от 1-во лице..?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е трудно да си зарежеш заредения до козирката ладилник заради някакъв си ултравирус. Абе я звъни там по сто пъти из посолствата белким ти кажат, че вирусът е вече заспал. Повече и от теб. А ония *** знаеш, зели че зарязали хладилниците сии беш да ги няма от огнището на заразата. Докато някои там умно си преживятсандвичите.
3
7
 
5
 
! Отговори
PPK преди 4 години
В живота, като избягваш едно, твърде вероятно е да се натресеш на нещо ощепо-лошо. Справка- грипната ваканция в България. Пускаш няколкостотин хиляди деца да се щурат като отвързани извън училище, за няколко от тях това ще завърши фатално- едно ще го сгази кола, друго ще се качи на вагон за селфи, и ще го убие вортова дъга, на трето ще посегне нидерландец, и т.н. , все неща в сравнение с които един грип е безобидна дреболия. Този принцип действа и в Китай...
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах още една с двойно гражданство, която ще ни разплаче ... не мерси. Стига с тези евтини драми
1
2
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ами ако си болна бе ? И от теб тръгне зараза из цяла европа? "Искам да си ходя" ... ами местните къде да отидат, а? Това е на живо, а не някакъв холивудски пасквил. Тази да си стои там и да си разсъждава по тия теми...