От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия

"Шпигел" написа същото "погрешка", поправи се
29 яну 2020 13:31, Елка Василева
122
От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Посолството на САЩ в Дания публикува в Twitter пост, в който се казва, че нацисткият лагер Аушвиц „е освободен“ от американската армия.

След критики от потребители дипломатическата мисия призна грешката, но текстът така и не беше поправен.

Още по темата

Преди това германското списание „Шпигел“ публикува „погрешка“ пост в една от социалните мрежи, че концлагерът Аушвиц е бил освободен от американците. В поста се казваше, че Аушвиц е бил най-големият нацистки лагер на смъртта и преди 75 г. той бил освободен от американската армия.

На поста първоначално обърнаха внимание немскоезични потребители в мрежата. След това изданието поднесе извинения „за изключително неловката грешка“. „Шпигел“ поправи първоначалния текст и сега вече пише, че концлагерът е освободен от Червената армия.

Червената армия освобождава Аушвиц на 27 януари 1945 г. Концлагерът, в който от 1941 г. до 1945 г. са загинали над 1,4 милиона души, от които 1,1 млн. евреи, се превърна в един от главните символи на Холокоста, припомня РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
34
 
5
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Без Лендлийза и без Втория фронт в Северна Африка, Италия и Нормандия, нямаше да има нито Сталинград, нито Курска дъга, а от руската из мет щеше да е останала шепа беззъби каторжници. С пълното ми уважение към руснаците го казвам
62
4
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: 65Мда. Ясно. Затова ли руснаците дават толкова много жертви? Защото са получавали големи количества военна техника от съюзника им САЩ?А аз си мислех, защото са работници и ceляни и не могат да се бият. Поне това го има в официалното название на Червената Армия: Работническо-Селска Червена Армия.
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАК ГО ДОПУСНАХА МАКЕДОНЦИТЕ ТОЗИ ТЕКСТ??? НАЛИ ТЕ ОСВОБОДИХА АУШВИТЦ
60
0
 
15
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
Ха сега де!Това ми напомня времето, когато възрастни комшийки се събираха на кафе следобед ту у нас при баба ми, ту в някой от съседните апартаменти. Винаги домакинята приготвяше някакъв сладкиш и, когато се случи да е много вкусен, започваха спорове коя от всички най-напред е направила този сладкиш, та от нея са се научили и останалите.Баба ме водеше за ръчичка на тези техни следобедни сбирки. Споровете на лелките и бабите на тема "Аз бях първата!", ми бяха много смешни.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава глyпocт може само Доналд Тръмп да измисли, сигурно той е дал интервю на германските журналисти в което им е казал какво точно да напишат.
58
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качеството на американската техника е било шокиращо ниско, дори опасно да използващите го, вероятно съзнателно------***. Кое качество е било шокиращо ниско? На Студенейкър и Уилис, или на Шърман и Аерокобра? Нещасник...
57
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вернер Фон Браун е член на нацистката партия и СС.Един бивш нацист праща американци на Луната.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е. Веднага да се поправят учебиците на историчаря Вълчевски, за да знаят учениците какво е било.
55
0
 
13
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Американците прибират и покровителстват най-големите *** от Втората Световна Война - и германци и японци, които по-късно работят за ЦРУ.
54
5
 
37
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Най-големият геноцид над човека го правят тези сладури. избиват 90 % от индианците на континента и развяват знамето на демокрацията. който оцелява ,случаино ,живее в резервати ,на собствената си земя. Ирония.
53
17
 
6
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
Така е с историята,всеки я върти към себе си. Ние как учехме че 22,000 полски офицери и войници са разстреляни от немците. А Путин преди време се извини на Полша и призна чак след 60 години че това е дело на руснаците.....Примери бол и да обвиняваш и оневиняш ще го има докато свят светува.
52
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би щеше да е по добре да го освободят САЩ , защото Сталин после толкова лъжи е изфабрикувал. Вървяло е с пълна сила "демонизацията" на нацистите. Броят на жертвите е хиперболизиран, документи унищожени. И една да е жертвата е много, но за историята е най-важна истината. А както виждаме , истината вече никой не я търси.
51
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долни мръсни американци, все вие всичко да сте направили. Да, но не сте. А, да хвърлили сте атомната бомба над Хирошима. И досега не сте наказани...
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1984 на Оруел се пише сега, но сега не се чете така че вероятно човечеството е обречено
49
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпромиването на мозъци на младото поколение върви с пълна сила
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преписват ли преписват историята....
47
2
 
30
 
! Отговори
ПEДЕPAСT преди 4 години
Но така е политкоректно, така трябва да се пише. В главите на новите поколения, трябва да се внедри нашата новоизфабрикувана истина.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименбатман освободи целия свят...и целия свят трябва да живее в американски комикс...иначе бомби демократични бомбардировки до окончателно американизиране
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То цялата им история е пълна с подобни "грешки". Ама не, не е нарочно, нали...
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
43 за лендлиза2% ? изключително слабо качество?!Човек, честно, пропагандист ли го играеш или просто си слабо грамотен?Ако не ти се чете поне погледай в ютуб погледай Исаев (официалния съвременен руски историк за ВСВ), човека има достъп до държавните руски архиви, книги пише....