От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия

"Шпигел" написа същото "погрешка", поправи се
29 яну 2020 13:31, Елка Василева
122
От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Посолството на САЩ в Дания публикува в Twitter пост, в който се казва, че нацисткият лагер Аушвиц „е освободен“ от американската армия.

След критики от потребители дипломатическата мисия призна грешката, но текстът така и не беше поправен.

Още по темата

Преди това германското списание „Шпигел“ публикува „погрешка“ пост в една от социалните мрежи, че концлагерът Аушвиц е бил освободен от американците. В поста се казваше, че Аушвиц е бил най-големият нацистки лагер на смъртта и преди 75 г. той бил освободен от американската армия.

На поста първоначално обърнаха внимание немскоезични потребители в мрежата. След това изданието поднесе извинения „за изключително неловката грешка“. „Шпигел“ поправи първоначалния текст и сега вече пише, че концлагерът е освободен от Червената армия.

Червената армия освобождава Аушвиц на 27 януари 1945 г. Концлагерът, в който от 1941 г. до 1945 г. са загинали над 1,4 милиона души, от които 1,1 млн. евреи, се превърна в един от главните символи на Холокоста, припомня РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
3
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Абе уж сумати евреи са утепани по разните му концлагери а е пълно с очевидци и преживели тия лагери? Скоро гледах една снимка на жени концлагеристки: Една част се усмихваха а друга гледаха съвсем нормално.
42
0
 
6
 
! Отговори
Кретени преди 4 години
До МеПишеш "American Soldiers Freed Auschwitz" в Гугъл, даваш "News" и четеш ? Анадъмо ?
41
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армияВие не знаете ли? И на Курската дъга са се били само те, както и в подножията на Масква! :)Забелязвам аз, че от няколко години усилено се преувеличава ролята на САЩ във ВСВ... все едно СССР не е изнесъл 90% от битките и жертвите, а Англия и Франция другите 10%. Докато САЩ са си играели на кораби и подводници в Тихия Океан...
40
0
 
9
 
! Отговори
ЧЕРНА ПАНАМЕРА преди 4 години
ДАХАУ лагера е освободен от САЩ кога ще празвуват те
39
1
 
45
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
И не просто от американската армия ами от Рамбо, който по-късно спечели и войната във Виетнам.Сигурен съм, че сега Холивуд "неволно" ще направи филм със същия сюжет, който "погрешка" ще бъде пуснат в мрежата за разпространение, понеже вече ще е спечелил предварително 8 Оскара.
38
3
 
36
 
! Отговори
Stalinista преди 4 години
Американците освободиха и доктор Менгеле, това да не го забравят
37
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Не, не са факти, а плод на болното ти, афектирано въображение. Според разлинчи оценки ленд-лийза съставя едва 2 % от всички активи на Червената армия. Качеството на американската техника е било шокиращо ниско, дори опасно да използващите го, вероятно съзнателно. Доставените хранителни продукти също са били със съмнително качество и негодни за консумация. След войната СССР изплаща дължимите суми на САЩ.
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналистите в днешно време не влагат никаква мозъчна активност когато съставят нова публикация. Прави се някакъв Франкенщайн от сглобени цитати от информационни агенции и други медии и не се проверява нищо преди да се публикува. Както виждаме дори реномиреният Шпигел работи по този начин.
35
22
 
2
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Това прилича на фейк. Няма линк към новината нито снимка. Не се казва кога точно и коя социална мрежа я е публикувала. Явно днес бг само иска да настройва читателите негативно към Америка и позитивно към нашите "братушки"
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме учудва, поклонниците на тази отвратителна империя са еднакво нагли. Срещал съм мнения на българи, които твърдят, че САЩ са ни освободили от Турско робство.
33
17
 
3
 
! Отговори
анонимен до 20 преди 4 години
Прав си когато руснаците руснаците при Сталинград обкръжават немската армия и от там започва обрата на войната,е благодарение на американските танкове К-34 които не са имали равни тогава.
32
1
 
31
 
! Отговори
И в България преди 4 години
Пренаписването на историята върви с пълна сила! Сигурно в новите учебници ще пише, че капитан Америка е освободил Аушвиц!
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, никой не омаловажава помощта по т.нар. заем-наем, която наистина е огромна. Обаче американците и англичаните буквално са изчислявали за тези години колко жива сила ще бъде загубена и са си правели сметки СССР да пожертва тези хора.
30
2
 
21
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ало Американската икономика , Ако не бяха отворили втория фронт хамериканците, на който воюваха срещу деца и дядовци , цяла европа щеше да почервенее, щяха да си мият танковете в Ламанша. Няма значение в крайна сметка как победиха. Трагедията е , че германците са много слаби политици. Единствено две катастрофи причиниха а сега и трета ще ни донесат. Явно сме пак в грешния влак. То *** ли не щеш, то куха икономика ли , то болни мозъци ли. Една тесла ще им събори цяла икономика.
29
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиняЗащо "руснаците" така упорито са се хванали за консервите и санитарния влак, но мълчат че България участва с реална армия след 44 СРЕЩУ Райха? Говорейки за консерви, с кого търгува СССР от ***-Рибентроп до 41-ва? Гузни ли са "руснаците", че до 22 юни евреите са карани към Аушвиц с руски нефт, а пазачите са яли хляб от руско зърно?
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... Да, да и американските войни ги е предвождал спайдърмен...Що за простотии... Не сме недоучили саморасляци, които можеш да излъжеш с 2-3 плоски статии в жълтата преса.
27
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ кога ще закара демокрация в Саудитска Арабия?
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска им се на краварите ! Скоро , ще напишат , че са забили краварското знаме върху Райхстага през 1945 , при което форумните ни *** ще изпаднат в неконтролируем екстаз !
25
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен един десант в Нормандия, при който загиват много повече войници, отколкото е било нормално, поради некадърното провеждане на операцията, САЩ на практика нямат никаква намеса във ВСВ на територията на Европа.Хайде, не сме нечели, като настоящото младо поколение, което се информира основно от глупостите във ФБ и зяпа картинки в туитър.
24
1
 
33
 
! Отговори
Г.Иванов преди 4 години
Аушвиц II-Биркенау е освободен от Червената армия в около 15:30 ч. на 27 януари 1945 г., а главният лагер (Аушвиц I) два часа по-късно. Американците идея са нямали от онова което са видяли руснаците в този лагер но иначе се пъчат къде ли не Водят всякакви войни но далеч от дома си ,така е лесно ,когато не ти гори огън пред портите Видяха се в чудо на 11септември /което не е никак добре / ,а някъде всеки ден е такъв именно благодарение на техните ракети