От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия

"Шпигел" написа същото "погрешка", поправи се
29 яну 2020 13:31, Елка Василева
122
От САЩ: Аушвиц е освободен от американската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Посолството на САЩ в Дания публикува в Twitter пост, в който се казва, че нацисткият лагер Аушвиц „е освободен“ от американската армия.

След критики от потребители дипломатическата мисия призна грешката, но текстът така и не беше поправен.

Още по темата

Преди това германското списание „Шпигел“ публикува „погрешка“ пост в една от социалните мрежи, че концлагерът Аушвиц е бил освободен от американците. В поста се казваше, че Аушвиц е бил най-големият нацистки лагер на смъртта и преди 75 г. той бил освободен от американската армия.

На поста първоначално обърнаха внимание немскоезични потребители в мрежата. След това изданието поднесе извинения „за изключително неловката грешка“. „Шпигел“ поправи първоначалния текст и сега вече пише, че концлагерът е освободен от Червената армия.

Червената армия освобождава Аушвиц на 27 януари 1945 г. Концлагерът, в който от 1941 г. до 1945 г. са загинали над 1,4 милиона души, от които 1,1 млн. евреи, се превърна в един от главните символи на Холокоста, припомня РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, грандиозни простотии!Такава нагла и елементарна промяна в историята никога не е имало! Дори по времето на соца не е имало толкова нагли опашати лъжи!Хайде, стига, доста хора са учили история от разнообразни исторически източници, които обаче не си противоречат.САЩ се намесват във ВСВ когато, както казват историците, "кестените са вече извадени от огъня". Крадат и си приписват чужди заслуги. Като междувременно крадат пладнешки ресурси от целия свят!
22
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
От странджата и професора знам че в Аушвиц риснаците катоса влезли са помагали на немците да убиват хората там и като са дошли американците са изгоннили руснаците и немците и са освободили Аушвиц.Не знам защо тези двамата още не са написали"истината".
21
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отричането на факти е просто тъпо, като руско-американска пропаганда. Истината е, че и САЩ и СССР вадят огромен късмет. Хитлер е бил на косъм от победата до самия край. Един атом в. Москва и руснаците щяха да се предават направо пред Райхсканцекарията... Всички извадихме късмет.
20
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 15 години когато някой напишеше в медия че Русия ни е окопирала, или че сме били в "Османско съжителство", резултатът беше смях. Когато обаче една лъжа се повтаря постоянно, хората които ги мързи да мислят за себеси започват да й вярват.
19
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нищо утре нашите слуги могат да напишат в учебниците по история, че на Шипка са се били българи срещу руснаци и турците са помогнали на българите.
18
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10, така е. Но руснаците почват да побеждават с американска техника. Стотици хиляди единици! СССР не е бил в състояние да произведе и 20% от това. Това е огромната помощ на Лендлийза. Освен това на западния фронт са блокирани над 50 дивизии на райха, вкл. Най мощните СС дивизии. С тяхно участие на изток, войната можеше да продължи до 1950 г. А Хитлер е бил буквално на дни от атомно оръжие. Това са факти
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурни ли сте, не бил освободен от Люк Скайуокър?
16
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 Руснаците изобщо са стигнали до Германия благодарение на англо-смериканците. Втори фронт има още отпреди Хитлер да обяви война на СССР. Пролетта на 1944 фронтът си е бил още на територията на Украйна
15
3
 
36
 
! Отговори
F преди 4 години
То бива глупави и необразовани западняци ама това е прекалено!!! Не ни пробутвайте лъжите си! Жалки сте господа американци-робовладелци!
14
4
 
35
 
! Отговори
рускиня до 9 преди 4 години
всека помощ е била добре дошла. Всека помощ е съдействала за победа.В тази връзка би ли обяснил защо българската помощ е отивала в германската армия - муниции , кожуси, консерви. Това е също помощ, само че за нацисти, които изгаряли междевременно хората в Аушвиц. И българи знаели, но не ги интересувало - парите не миришат. След което се обиждат че Червената армия е влязля в България - ами имало за какво
13
1
 
24
 
! Отговори
Капитан Америка преди 4 години
Някой знае ли защо от Втората световна война аз си стоя още капитан.
12
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм очаквал от хора, които масово не знаят колко ъгли има триъгълникът да знаят къде се намира Аушвиц и къде са се срещнали американска и съветската армии.
11
1
 
34
 
! Отговори
Стара тактика преди 4 години
Когато напишат, че сестра ти к.рва, *** обяснявай, че нямаш сестра. Написаното остава.
10
0
 
43
 
! Отговори
Генерал Америка преди 4 години
Верно е . Така беше. Аз ги освободиш от лапите на Хидра ли беше Хитлер ли .... И не бях сам . Помагаха ми Айран Мен и Спиндер Мен .... и Хикс Мен-овете.Пише го в историческите документрации на Марвел.... ония с картинките....
9
39
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ако американците и българите не бяха помагали, Хитлер щеше да превземе Москва.
8
53
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не от САЩ, а от Шпигел. Страшни манипулатори са днес бг..... Единственото сигурно е, че войната я спечели ... Американската икономика. Руснаците трябва да са много благодарни за втория фронт и Лендлийза. Още 1-2месеца и първата атомна бомба щеше да е над Москва.
7
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
И българската.
6
0
 
51
 
! Отговори
ИстоРик преди 4 години
Преди историята се е пишела от победителите ... а сега от тези с най-верни слугински медии които да правят такива "грешки"... да развиват теории... да допускат коментари на инакомислещи тролчета... и бавничко да обръщат историята в своя полза .
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Така е От капитан Америка и отмъстителите
4
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците отдавна се опитват да пренапишат историята. Ако гледате History Channel и National Geographic, там непрекъснато излизат документални поредици, които внушават, че едва ли не американската армия е водила ВСВ сама срещу нацистка Германия, влезли са сами в Берлин и са били единствените там. Внушава се, че никой друг не е участвал в тая война. Стигна се дотам, че в изявление към Тръмп, Шварценегер каза "Не забравяй, че американските войски победиха нацистка Германия".