Може ли Борис Джонсън да стане пример за Европа?

Британският премиер трябва да преодолее регионалното неравенство
Обновена: 5 фев 2020 12:32 | 5 фев 2020 12:30, Бойчо Попов
22
Може ли Борис Джонсън да стане пример за Европа?
снимка: Bloomberg LP
Обещанието на премиера на Великобритания Борис Джонсън да „изведе на по-високо ниво“ страната има за цел да фокусира обществото върху положителен дневен ред, да отвлече вниманието от Brexit и да спаси Консервативната партия от онова, от което един от неговите предшественици се оплака като тенденция да се „мърмори за Европа“, пише Мартин Сандбю за Financial Times.
 
Парадоксът е, че предизвикателството пред него - да преодолее регионалното неравенство, е такова, което той споделя с всяка друга държава в Европа и извън нея.
 
Кризата в провинциална Великобритания изигра голяма роля за мнозинството, което получиха привържениците на Brexit на референдума през 2016 г., както и за победата на изборите през декември на Джонсън, който беше възприет от достатъчно избиратели в проблемни райони като най-добрата им надежда. С набито око за политическата възможност той изпревари другите партии, като предложи надежда на безнадеждните точно на правилните места, тоест най-лошите места - тези, които претърпяха най-голям упадък на фона на десетилетния растеж във водещите градове.
 
Регионалното неравенство във Великобритания е екстремно, но далеч не е уникално за Европа. На практика всяка европейска държава, да не говорим за САЩ, осъзнава със закъснение десетилетните неуспехи на политиците да поддържат икономически модел, който разпространява просперитет по цялата национална територия.
 
Икономически историци, които внимателно изготвят оценки на брутния вътрешен продукт за близо 200 региона в Западна Европа през последните сто години, установяват, че през по-голямата част от 20 век регионалното неравенство се свива. От 80-те години обаче тази конвергенция спира и частично се обръща. Подобна тенденция се наблюдава и в САЩ.
 
Така че нарастващото икономическо господство на Лондон в икономиката на Обединеното кралство е просто особено краен пример на западния феномен. Ако Джонсън е прав, че Великобритания се нуждае от "вдигане на нивото", тогава това важи за почти всяка друга зряла икономика. Това означава, че трябва да очакваме политиците в другите държави да постигнат електорален успех, като повторят стратегията на Джонсън. От гледна точка на политиките неговият успех или провал в изравняването на регионите ще бъдат следени в Европа поне толкова отблизо, колкото и в Обединеното кралство. В противен случай той би направил добре, ако проучи опита на други страни за това какво работи и какво не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Борис Джонсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Дж преди 4 години
Може ли Борис Джонсън да стане пример за Европа? ---- Може, когато потече пернишка вода по чешмите на кралицата
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин ТодоровВсеки държавен чиновник, на село!
17
1
 
8
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
UK се разпада, въпрос на време е. Стига сте ни занимавали с незначителни периферни островчета :) Очакваме Шотландия и Обединена Ирландия да се върнат час по-скоро в Европейското семейство.
16
0
 
3
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Регионалното неравенство е следствие от поставянето на икономиката под контрола на политиката.Нарастването на броя и ролята на контролните институции, базирани по правило в столиците изсмуква чрез банките и застрахователните компании капитала към центъра.След капитала тръгват и хората.Ясно е,че има само два пътя за обръщане на нещата.По малко държавна намеса в икономиката или разсредоточаване на държавните институии по регионите.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да поживеем,да видим!Никога не е късно за слава,никога не е късно за резил!
14
2
 
8
 
! Отговори
Не ми е много.. преди 4 години
..ясно, как така Британия ще тръгне напред след Брекзит, след като в момента на приемането си в ЕИО през 1973 е била на ръба на фалита? Защо тогава пълзят по корем 10+ години, че да ги приемат и да загладят косъма, а сега ЕС се оказа пречка пред просперитета им?
13
2
 
1
 
! Отговори
SOZIOLOGO преди 4 години
VREMETO STE POKAGE.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример за всички ***.
11
1
 
3
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Хубав или лош той вече е пример.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не може.Няма как да стане.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега Англия не са направили нищо положително извадено на яве, просто зациклиха и Джонсън се оказа умника които ги изкара от цикъла, които не е никак малко, а всъщност се оказа доста трудно.Поуката е голяма са всички, не изпадайте в зацикляне защото може да нямате късмета на Англия да се измъкне те от зациклянето.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли популизма да стане пример за Европа, принципно това вече го е имало в нацистка Германия, въпрос е дали Джонсън е толкова добър икономист като Хитлер и да развие икономиката с мащабите както Хитлер, но и да не е толкоз луд като него да прави такива порази като него.Според мен това е висока летва, дори и за Тръмп камо ли за Джонсън. Въпреки че държавите са им на по високо ниво, отколкото Хитлер заварил Германия.
7
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
не не може един турчин да бъде пример за каквото и да било
6
3
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не, не може. Хората не са толкова глупави ...
5
15
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
Мислех си ,че Борис е луд , но явно съм се лъгал !!Явно ,че този човек освободи страната си от ЕС. , и с голямо право !!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да си чешем езиците или не, времето си остава единствения критерий за делата ни, даже и за тия на политиците. Гайлето си е на британците и те ще трябва да си го чуват и гледат. Има поне няколко месеца време за да се види, разбере и осмисли какво насътворено с кралството и целокупността му. Разпването или осанна-та са гарантирания бонус в начинанието.
3
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Великобритания се нуждае от сериозен държавник от ранга на Хенри VIII и Кромуел. Стига мижитурки.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън служи за пример на Европа, на света и на галактиката! Хохохо, реки от злато ще потекат в Англията след брекзит, вервайте ми! Англичанчетата се надяват, че американците ще ги галят по главиците. Те горките още си мислят, че сме 1980г. когато Рейгън и Тачър громяха соца. Хихихи, точно тръмпистите няма да отстъпят грам при търговските преговори, а Англия ще бъде принудена да се съобрази с всички изисквания на америте! Да са им честити гмотата, хлорираните пилета и васалитета към САЩ!
1
5
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
До сега все си мислех, че "Investitor" са много сериозна медия!