Първият заместник на Кристалина Георгиева си тръгва

Това е първата кадрова промяна, която тя прави в МВФ
9
Първият заместник на Кристалина Георгиева си тръгва
Снимка: Dnes.bg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева днес предприе първата голяма кадрова промяна, откакто оглави институцията през октомври миналата година, обявявайки, че нейният първи заместник Дейвид Липтън ще напусне в края на февруари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

От изявлението на МВФ става ясно, че оттеглянето на 66-годишния Липтън е в контекста на промените, които Георгиева прави в ръководния екип.

Американският икономист Дейвид Липтън заемаше поста от септември 2011 година, по-дълго от всеки друг първи заместник-управляващ директор на МВФ досега, отбелязват агенциите. Той ще си тръгне с 19 месеца преди официалния край на мандата през септември 2021 година.

Липтън, който често критикува търговската политика и митническите действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, започва професионалната си кариера в МВФ през 1981 година.

"Вярвам в работата на Фонда", казва той в изявление и допълва: "Беше чест да работя тук".

Георгиева изтъква изключителния икономически опит и експертните познания на Липтън и отбелязва, че гледната му точка е допринесла за подобряване на точността в аналитичната работа на МВФ.

Световната институция информира, че търсенето на негов наследник ще започне скоро. По традиция Фондът се оглавява от европеец, докато пост номер две се заема от американец, тъй като САЩ са най-големият акционер в МВФ. Не е ясно дали Георгиева ще продължи традицията или ще избере представител на друга националност, посочва Ройтерс.

Заместник-управляващият директор на фонда и ръководител на административните му служби Карла Грасо също напуска МВФ, където работи от февруари 2015 година, допълва ТАСС.

На 3 февруари стана известно, че и директорът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, се оттегля в края на юли. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Изумително е колко много са българите, които имат по-големи познания и опит, както и по-добра кариера от Кр.Георгиева! Невероятни авторитети на надсветовно ниво! Браво!
6
0
 
3
 
! Отговори
истината е, че преди 4 години
Не търпи набори-пинсионери, хахаха
5
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Червена напаст.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О,сталинка,о мон дю!
3
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
С тази никой не може да работи.Хората бягат от нея.
2
1
 
23
 
! Отговори
Гост преди 4 години
На тая ДРУГАРКА не и пука за България, тя си е уредила живота извън България, тук идва само да замаже очите на хората!
1
1
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Айдеее, убава работа ама българска . Втасала Мара, та почнала да чисти кадрово МВФ. Вместо да благодари че я пуснаха.