Плашеща статистика: Температурата на Антарктида стигна 18 градуса

Това е най-високата температура от 1961 г. насам
8 фев 2020 12:00, Нели Христова
46
Плашеща статистика: Температурата на Антарктида стигна 18 градуса
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне е причина за най-горещия ден в аржентинската Антарктида, регистриран откакто се водят измерванията, алармира „Грийнпийс”. По обед в четвъртък, 6 февруари, температурата в базата на изследователската станция Есперанса се качи до 18,3 градуса. Това е най-високият показател от 1961 година според Националната метеорологична служба.

Предишният рекорд беше 17,5 градуса на 24 март 2015 г., припомнят от БГНЕС.

Новият рекорд е „шокиращ, разбира се, но за съжаление не е изненадващ, защото Антарктида се затопля заедно с останалата част от планетата“, коментира Фрида Бенгсон, специалистка на „Грийнпийъс” по морска среда .

В Марамбио, друга аржентинска база в Антарктида, температурата на 6 февруари достигна 14,1 градуса по Целзий, което го прави най-горещия ден там от 1971 г.

Новите данни се случват в рамките на десетилетие от температурни рекорди на планетата ни, а 2019-а бе втората най-гореща година, откакто се правят температурни отчети. 2020 година започна със същата тенденция, миналият месец беше най-горещият януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. е. преди 61-ва година е имало и по-високи температури. Те защо са били по-високи, когато по това време не е имало толкова въглеродни емисии и промишлеността е била в пъти по-слаба?
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости климата е чикличен - вижте вчера воля сняг.
23
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 4 години
Божков отишъл на Антарктида да забие кочета на новият си имот.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви му е плашещото? Аз имоти по присъанищните градове няма ;)
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема асе плашите бе. Ной пак ше напраи ковчек и пак ше спаси родата. Нема да е за пръв път унищожението на света. По интересното е кой ще изиграе ролята на Ной. А и кой ще направи този ковчек като на всички ръцете са им заврени отзадека.
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда му се края!Край няма! Идва нов цикъл, но преди това всички *** през катарзис!
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да ги разбера екоталибаните. Какво лошо има ако Антарктида се превърне от ледена пустиня в зелен оазис?Лошото, че ние ще се изпържем от жега!
18
3
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Краят на ледената епоха в Антарктида. Лошо няма. Скоро там ще поникне трева, ще се извисят дървета, ще потекат реки пълни с риба... Идилия.За това ли трябва да се тревожим?
17
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 4 години
Щом през 1961 г. е имало, значи пак ще има. Пък и на никой не му трябва сняг на Антарктида. Някога там е имало джунгли, значи пак ще има. Така че, ай стига глупости.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда му се края!
15
2
 
18
 
! Отговори
пак далавера преди 4 години
Още преди пет години известен професор от САЩ,не помня името, беше казал,че земната ос се изправя с почти 0,3 градуса,и на Земята ще става все по-топло!Кво е станало не се знае,само дето човека не дава интервюта!Негово изказване-"Предпочитам да мълча от колкото да лъжа!"
14
1
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Никой не е казал че няма затопляне...но замърсяването с пластмаси и обезлесяването са по опасни...освен това затоплянето може да се реши...да залесяват...не е само да не използваш автомобили
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През лятото в Антарктика което е Януари Фервруари температурите могат да достигнат 50-60 фаренхайт което е между 10-14 градуса целзий...и никой не е казал че не може да има и пикове
12
2
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
аааа нееее няма глобално затопляне.... има само икономики които са обсебени да просперират без да ги интересуват негативите от днешните действия в дългосрочен плансупер консуматорската култура
11
4
 
14
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
Такааа питате google и той ви казва че лятото в Антарктика е Януари Февруари...не сме забравили че там има сезони....т.е. нормално е температурите да са по високи ...освен това къде се намира тази база?
10
7
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Сигурен съм, че като идем на Марс, там също ще се появят еколози, които ще свалят зеления камуфлаж и вече ще се наричат Червени. Там ще има истерични писъци да се запази мъртвата марсианска "Природа" от лошите колонизатори печалбари и капиталисти, които ще "съсипват околната среда" с кислородните си емисии.
9
3
 
8
 
! Отговори
Доволен Съм преди 4 години
от години чакам да може да си гледаме Банани в София, а затоплянето все ни пропуска!!
8
2
 
16
 
! Отговори
Грета олигофрета преди 4 години
С тез темперетури ми взехте детството бе ейй.
7
5
 
21
 
! Отговори
az преди 4 години
Значи като видя статия дето пише колко е зле времето и как ще мрем. И след това продължава с това как последно е било така преди 80 години и ми иде да се изплюя.
6
6
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Не мога да ги разбера екоталибаните. Какво лошо има ако Антарктида се превърне от ледена пустиня в зелен оазис?