Французи и германци все по-малко вярват и подкрепят НАТО

Само 34% и 41% съответно биха подкрепили военна намеас
10 фев 2020 10:18,
62
Французи и германци все по-малко вярват и подкрепят НАТО
Снимка: БГНЕС

Популярността на НАТО значително намалява във Франция и Германия през последните години, установи проучване, публикувано в понеделник от Pew Research Institute, пише европейската редакция на Politico.

Според изследователския институт, 57% от германците имат благоприятно мнение за НАТО, което е с близо 20 процентни пункта по-малко от края на 2000-те. През същия период одобрението спадна от 71 на 49 на сто във Франция, посочва "Фокус".

Само 34 процента от германците и 41 процента от французите биха искали страната им да се намеси военно, ако друг член на НАТО бъде нападнат от Русия. За разлика от това, 63 процента от германците и 57 процента от французите биха искали да видят активизация на американските войски при такава ситуация.

Още по темата

Проучването открива значителна разлика между двете страни, когато става въпрос за това дали отношенията със САЩ или Русия са по-важни. Във Франция 60 процента предпочитат САЩ, докато само 18 процента са избрали Русия. Междувременно в Германия едва 39 процента предпочетоха САЩ над Русия (25 процента).

Сред членовете на НАТО Германия показва особено слабо одобрение за „военна сила за поддържане на реда в света“ като цяло. 47 процента казват, че понякога е необходимо, много по-малко, отколкото във Франция (64 %), Великобритания (71%) и САЩ (78%).

Въпреки че не е пряко свързано с темите на НАТО или отбраната, проучването също така попита анкетираните дали смятат, че „части от съседните страни принадлежат на тях“.

Далеч най-високият резултат беше постигнат в Унгария, където 67% потвърдиха вярата си в подобни териториални претенции. Шестдесет процента са казали същото в Гърция, докато като цяло по-ниски стойности са установени в западноевропейските страни като Испания (37 процента), Франция (33 процента), Германия (30 процента) и Великобритания (23 процента).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия туби влияние в Европа заради Брекзит, а и не се знае какво ще стане с икономиката им. Шотландия и Сев. Ирландия са пред независимост, UK е пред разпад. Не ги броя вече за велика страна, а по-скоро за пудел на САЩ. Франция на Макрон доминира Европа и ако заедно с Германия се съюзят с Русия ще доминират света. Париж - Берлин - Москва = най-големия кошмар на САЩ и Англия.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vive la France! Най-великата страна!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия не може да стъпи на малкия пръст на Франция в каквото и да било. Сбирщина лузъри загубили всички войни. Франция има по-силна армия, по-добра здравна система и по-голяма продължителност на живота. Французите работят по-малко, а изкарват колкото немци и анличани. Англия е първата френска колония.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27За твое сведение силата на една страна не се измерва с дневната надница, а със способността й да се защитава от външен враг, т.е въоръжението което притежава. А в това Русия е ненадмината.
41
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До Анонимен 5Ти си голям смехурко! Казано мноооого меко. Значи вярваш, че с една ракета се унищожават 17 милиона квадратни километра!? Добре си....
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До страх ги еИ защо руснаците да си хабят 280 ракети за разни електростанции, когато им трябва само едно хиперзвуково оръжие с насочващи глави с точност до 3-4 метра !? Насочено на правилното място, а именно:Йелоустон или разлома Сан Андреас и Нов Мадрид. При втория случай САЩ са се разцепили и потънали в океана. Не стига, че са толкова уязвими в геофизическо отношение ами продължават да дават акъл на света, да санкционират, да манипулират.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е лидера на Европа, Германия с тази смехотворна армия, застаряващо население и слаби политици никакъв лидер не може да бъде.
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция има силна армия, но френския президент се избира в Берлин. Макрон е от този тип хора, които носят кафето на Меркел, докато се правят на "лидери" пред телевизора. Единствената велика нация, която има топките да се протипостави на Германия и даже я е смазала в две световни войни е Великобритания. НАТО е в мозъчна смърт, ЕС е пред разпад.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Франция и Германия, кога ще започнат да бранят ЕС? То само с приказки нестава.Хем нищо не дават, хем само реват. Може ли да има обидинена Европа, без армия?Германия само богатее и се прави на ударена. Франция една идея подобре участва тук там.
36
2
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
НАТО съществува и ще продължава да съществува за да работи американската оржейна промишленост.Всички натовски държави са въоръжени с почти изцяло омериканско оборудване.САЩ работи,а всички останали са донори.
35
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Както се казваше едно време : "В казармата всички влизат различно умни и излизат еднакво тъ пи." Ти не правиш изключение"Е не си прав. Това важи само за тъй наречените чисто "КАШИШКИ" (Пехотинци) поделения(и то в ония диви райони на южната граница които се водеха буферни за отразяване на първи удар на вероятния противник). Дори в поделенията на строителни войски се научаваше на нещо практично(Занаят се краде не се учи - ако не се водиш по тази умна мисъл наистина си Т Ъ П).
34
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"От кои подводници ще ги изстрелят тези ракети бре? От онези дето се самоубиват като Курск ли? :))"Ех експерте1. 100м корвети(в миналото това е бил клас лидери на торпедни и артилерийски катери сега се счита че това е клас Океански Катери) клас Тарантул(още от СССР) и Тангарог носят по 8 ПКР П-800 Оникс или прословутите Калибри(1500км в класическо и 2500км в ядрено)2. Всички нови РФ подводници(дизелни и атомни) след 2010 носят в калибри изстрелвани през торпедните апарати
33
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"18-та в света по БВП и мин. месечна заплата колко дневната надница на един американец. Колко да е "силна" една държава като отделя 2% от БВП за здравеопазване?"Колко е Силна?До сега само РФ прати помощ на Китай за корона вируса...За миналата година РФ са произвели 79000 товарни вагони различни видове(Китай 67000, САЩ 50000)Получили са над 1000 ел машини, 300 дизели и 700 вагони за електрички + 2000 нови пътнически вагони вкл двуетажни.България е получила ???
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До агитпропСъгласен съм с всичко, което си написал, но ако приемем, че създател на руската държава е Иван Грозни (1533-1584), то по аналогия би трябвало да твърдим, че Германия е създадена преди 150 г. от Бисмарк.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради НАТО останахме без армия, с внушения, че ще ни пазят. Но подобия на мъже като Паси и крадливото Ленче от това си изкарват хляба. Подариха техника на макетата, друга нарязаха, за да купуваме от богатите и да вкарат тук безплатните за американците бази.
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гдрКакто се казваше едно време : "В казармата всички влизат различно умни и излизат еднакво тъ пи." Ти не правиш изключение.
29
1
 
15
 
! Отговори
гдр преди 4 години
Има ли такъв, който да е служил в Трета армия? Има. Аз обаче не бих казал, че като цяло в Трета армия беше толкова страшно. Истинска ковачница за мъжкия характер бяха т.н. черни поделения - Елхово, Грудово, Марица, Звездец, Любимец, Тополовград. Служил съм в едно от тях. Изстрелял съм един камион с боеприпаси на армейския полигон "Пчела". През ден занятия по тактическа и огнева подготовка. Периодично марш на скок 10-14-16 км. Участвал съм в едномесечно учение на Варшавският договор.
28
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До страх ги еОт кои подводници ще ги изстрелят тези ракети бре? От онези дето се самоубиват като Курск ли? :))
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност войната в Югославия започва заради Германия, която иска да разпадне югославяните за да си осигури излаз на средиземно море през хърватия. Като през 90-те заплашват че ще излязат от НАТО ако САЩ не се съобрази с исканията им. Косово е само последица от пъклените планове на Германия. Затова нищо не знаете защото не го пише в европропагандните ви източници на информацията, всичките под контрола на Германия.
26
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ наистина ги е страх. Чудят се как да се отърват от европейските тyнеядци, които им седят на врата от 1945г. насам, а на всичкото отгоре ги мразят и са им наложили мита и кви ли не ограничения и само им се киселчат и не ги подкрепят за нищо. Единствения им истински приятел в Европа е Великобритания, с която са една кръв и към която са вечни длъжници, затова че им е дала език и култура. Време е за промяна. Стига са дундуркали швабите. Здрави мита за ЕС и тесни връзки с англосферата.