Сърбия с комисия за броя на загиналите при бомбардировките

Комисията ще почне работа на 21-ата годишнина от атаките на НАТО
Обновена: 13 фев 2020 09:13 | 13 фев 2020 07:50,
64
Сърбия с комисия за броя на загиналите при бомбардировките
Снимка: YouTube

Сръбският президент Александър Вучич разпореди да се създаде комисия, която да изчисли точния брой жертви на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година, съобщи сръбският вестник „Вечерне новости“, цитиран от TACC.

Според изданието комисията ще бъде създадена по решение на правителството и ще започне работа на 24 март на 21-ата годишнина от началото на въздушните удари. Тя ще включва представители на армията, полицията и църквата. В Министерството на отбраната на Сърбия, Министерството на вътрешните работи на републиката, както и в две специални служби на страната, ще бъдат сформирани работещи изследователски групи. Подобни групи ще бъдат създадени в администрациите на автономните региони на страната и общините.

Въпреки факта, че са минали повече от 20 години от агресията на НАТО, точният брой жертви на кампанията срещу Югославия не са известни, посочва "Фокус". Официалните данни за жертвите варират от 1,5 до 4 хиляди души, но няма ясна база за всички жертви. Множество международни организации се възползват от това, твърдейки, че "няколко десетки цивилни са загинали".

На 24 март 1999 г. НАТО започна военна операция срещу Федеративна република Югославия. Ръководството на Алианса определи "предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово" като основната причина за въздушната офанзивна операцията на силите на Североатлантическия пакт. Според НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, самолетите на страните от алианса са извършили 38 хиляди полета, като целта на повече от 10 хиляди от тях е била да извършат бомбардировъчни атаки.

Според военни експерти са изстреляни 3 хиляди крилати ракети, хвърлени са около 80 хиляди тона бомби, включително касетъчни бомби и обеднен уран. По сръбски данни в резултат на бомбардировките са убити от 3,5 хиляди до 4 хиляди души, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Според сръбски експерти, през трите месеца на бомбардировките над Югославия от сили на НАТО, на територията на Сърбия са изхвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години след бомбардировките в страната около 30 хиляди души се разболяха от рак, от които 10 до 18 хиляди починаха.

Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически инсталации доведоха до заразяване на водната система на страната с токсични вещества. Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
9
 
! Отговори
По-старите преди 4 години
Помнят. През 60-те родителите предупреждаваха децата да не пипат играчки. Още имаше случаи с останали от войната хвърлени от въздуха играчки-бомби.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека направят Паметник на Загиналите Летци - Убийци по примера на Призната България, която постави Паметник на Англо- Американците бомбандирали София ...( И Нийй сме дали нещо на света - Простотията ) .... и Херката да им цитира утешителни стихове на Сръбски .....
45
1
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Защо е изтрихте? Цензура нямало при светлия демократичен ред!Да, в броните на Абрамсите има дохуя DU и не аз съм го измислил, а американски учени бият набат за действието му върху здравето на техни момчета и върху репродуктивните им способности!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бронебойни снаряди и куршуми руснаците използват сърдечници от високолегирани ,стомани, волфрам или волфрамов карбид. Защо ли, след като имат DU в изобилие!
43
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 4 години
Да, прав си, драскач с 46 е абсолютно неграмотен! Знае обаче размерите на американските авиационни снаряди с обеднен уран, но не знае, че те се разпрашават, когато се ударят в нещо, макар и земя! Когато обстрелваха Княжевац, градче без никакво военно значение, без индустрия, отстоящо на 12 км от нашата граница, в Белоградчишко имаше места, които се покриха с оранжева слуз. Нещо, под което се подписвам! А Мавърът не може - не изпрати една комисия там!Раковите заболявания се увеличиха драстично!
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна неграмотност от трола. Токсичен, но нерадиоактивен? Дефинирай токсичен. Всички изотопи на урана притежават естествена радиоактивност затова и самоволно се разпадат т.е. имат живот (полуживот). Как ще обясниш бума на онкологични болести през последните 20 години и в статията го пише. Реално ти или близките ти щеу *** от рак, статистически онкологията е на челна позиция за смъртност. Но дали ти разбираш това или не не е от значение.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в София хиляди загинаха от американските бомбандировки но пък ние сме им благодарни за това малко хора и днес знаят за това
40
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В боеприпасите се използва стабилният изотоп на урана, който не е радиоактивен. Това е обеднен уран, т.е. Радиоактивният компонент от него е извлечен. Не е вярно, че всички изотопи на урана са радиоактивни. Вярно е, че обедненият уран е токсичен, но само ако го изядеш. А няма как да го изядеш, защото представлява парче метал с диаметър 30 мм и дължина 80-100 мм и тежи към килограм.
39
3
 
21
 
! Отговори
Глобадрис+ преди 4 години
Американският посланик им каза да забравят миналото и да гледат "светло към бъдещето", а те виж ги колко неразумни са: с тази комисия правят точно обратното - "натъртват" на миналото. Как си нямат някой като Х. Мустафа да въведе малко ред там като им проговори на сръбски, започне да ги разпитва, изпитва и санкционира. Пфуу...
38
3
 
22
 
! Отговори
грозд преди 4 години
На всеки средно интелигентен човек трябва да му е ясно че НАТО е най-голямата заплаха за световния мир, не Китай, не Русия, не Иран, нито дори Северна корея или терористите от близкия изток.
37
3
 
22
 
! Отговори
Русофил+ преди 4 години
Истинската цел на военната агресия на НАТО в Югославия (сърцето на Европа в края на 20 век) не беше защитата на мюсюлманите. Това беше увертюра към Новия Световен Ред, целяща да демонстира кой е новият световен Хегемон и как ще я караме за в бъдеще. Днес, само 20-на години по-късно виждаме наивността и началото на разпада на Империята на (не)Либералния Глобализъм. Човечеството, от своето съществуване до днес, не е позволило на един единствен луд (пък било и нация) да го управлява.
36
1
 
10
 
! Отговори
Професионалист преди 4 години
Ми кажете всичко де, а не на който каквото му изнася: Обедненият уран е уран, съставен основно от изотопа на урана 238U, в който количеството на 235U е по малко от 0,711%. В обогатения, който се използва за ядрено гориво и ядрени боеприпаси количеството е над 0,711%. Обедненият уран е много по-малко радиоактивен от природния или обогатения, но въпреки това като всички тежки метали е силно токсичен. Използването му за боеприпаси остава противоречив и спорен въпрос, защото все още няма надеждни резултати за влиянието му върху здравето на човека.Много специалисти считат, че някои здравословни п
35
1
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Пълни глупости. Всички 3 изотопи на урана са радиактивни. Извлечен ти е мозъкът. Като започнеш да умиргаш от рак ще се заинтересуваш. :)))))
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на троловете тук не им е лесно. Периодът на полуразпад на урана е доста години. Както си стоят тук и тролят в полза на хвърления урана туку виж ги заболи нещо, отидат на лекар и разберат, че им остава два месеца живот. Никой не е застрахован :)
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15 тона уран, скок на онкологичните болести. Това е масово поразяване
32
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, в Сърбия през 1999 г са били неписмени или са нямали архиви, полиция и служби? Още тогава обявиха 2500 човека загинали, от които 1/3 военни. За жертвите вина има сеъбския Генерален щаб, който по съвет на руснаците разполагаше навсякъде надуваеми макети на бойна техника, за да можело НАТО да си изразходи боеприпасите нахалост. Освен това се хвалеха как с микровълнови печки лъжат и примамват противорадарните ракети.
31
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще ми говорите, че НАТО е отбранителен съюз, айде у лево!НАТО и хрътката на САЩ, която атакува където заповяда господаря му.Касетъчните бомби не са ли забранени? А тия 15 тона обеднен уран откъде смятате идва. Вместо да складират отработеното ядрено гориво и да дават пари за него в САЩ, те ни го метнаха в съседство, а ние даже им дадохме територията си, за да мятат тия бомби.Честито аборигени!Сърбите да ги съдят всички до дупка!
30
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние вече сме също в отбора на тази терористична организация.
29
3
 
28
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Престъпните националистически действия на комунистическата върхушка в Югославия не оправдават в никакъв случай престъпната милитаристична агресия на НАТО в Югославия, с последвала такава в Афганистан, Ирак, Либия и къде ли още не за в бъдеще. Всъщност, на кого още не е ясно, че НАТО е една престъпна военна организация, която не само тртябва да бъде разтурена, но и разследвана за военни престъпления. Това, разбира се, е невъзможно да се случи за сега в условията на Новия Световен (без)Ред
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След бъдещото преразпределение на света първо ще изчезнат САЩ. Една милисекунда след тях - Израел. Една секунда по-късно - Косово. А Великобритания вероятно ще си изчезне още преди САЩ по относително мирен начин.