Военно престъпление или нужна атака: Преди 75 г. Дрезден е погълнат от пламъци

И до днес историците не са убедени дали е трябвало градът да бъде нападнат
13 фев 2020 21:00, Нели Христова
136

Снимка: БГНЕС

“Огнената буря бе невероятна... обхвана ме безумен страх и оттам нататък непрекъснато си повтарях едно изречение: "Не искам да изгоря до смърт.“ Не знам върху колко трупа съм паднал. Знаех само едно – не трябва да изгоря.“

На 13 февруари 1945 година британските военновъздушни сили нападат красивия германски град Дрезден. В следващите няколко дни те и техните съюзници от САЩ хвърлят над 4000 тона бомби. Огненият ад убива 25 хил. души, унищожава центъра на града и изсмуква кислорода от въздуха, задушавайки онези, които се опитват да избягат от пламъците.

Съдбата на Дрезден не е уникална. Хиляди умират в нападенията над Кьолн, Хамбург, Берлин, Токио, Хирошима и Нагасаки. Но бомбандировките над германския град се превръщат в един от най-спорните актове на Съюзниците, тъй като не е напълно ясно, каква е била военната стойност на Дрезден. Веднага след нападението, дори Уистън Чърчил изразява съмненията си, че атаката е била правилно решение.

"Струва ми се, че е дошъл моментът, когато въпросът за бомбардировките над германски градове, които имат за цел просто да увеличат терора, макар и под други предлози, трябва да бъде преразгледан", пише Чърчил в докладна.

Преди да бъде сравнен със земята, Дрезден е столицата на Саксония, наричана Флоренция на река Елба или Съкровищницата, заради климата си и невероятната си архитектура. Ала до февруари 1945 г. Дрезден е само на 250 километра от Източния фронт, където нацистите се опитват да спрат напредващата армия на Съветския съюз в последните месеци на войната.

Градът се превръща в огромен транспортен и индустриален център. Фабрики осигуряват муниции, части за самолети и други необходими продукти за нацистите

Войски, танкове и артилерия преминават през Дрезден и неговите пътища и жп линии. Градът се пълни с германски бежанци, опитващи се да избягат от фронта. А през това време Кралски военновъздушни сили вече се подготвят за атаката над най-големият германски град, който ще бъде нападнат досега. Според тях, това ще помогне на СССР, като се спре движението на нацистката армия през града и ще наруши евакуацията на германците от фронта.

Бомбите, които самолетите носели, били ужасяващи. Мощта им била толкова голяма, че те сривали сградите до основи, а след това огънят продължавал, причинявайки още по-голямо разрушение. Други германски градове били изгорени до основи, като Хамбург, където огнената буря след операция "Гамора“ е толкова силна, че си създава собствени метеорологични условия.

Атаката над Дрезден започва на 13 февруари, когато 800 самолета на Кралски военновъздушни сили се отправят към него. Само за 25 минути те пускат над града 1800 тона бомби през нощта. А през деня американските самолети продължавали атаката. 520 техни самолета кръжели над града в продължение на два дни и се целели в жп линиите, но всъщност унищожили голяма част от Дрезден.

На земята цивилните се опитвали да избягат от яростната атака. След като сирените предупреждават за приближаващата атака, по-голямата част от тях се скриват в бункерите. Първите бомби обаче спират електричеството. В момент на леко затишие, те излизат от скривалищата си на повърхността, точно когато идва втората вълна.

Хората умирали докато бягали от огъня – кислородът бил изсмукван от дробовете им заради огненият ад. Свидетелка на атаката разказва, как жена бягала с детето си на ръце, ала се спъва и пада. Бебето полита право в пламъците, а майката останала да лежи на земята... без да помръдва. 

Кърт Вонегът оцелява в нападението като военен затворник в града: "Дрезден беше един голям пламък. Той ядеше всичко органично, всичко, което можеше да гори“, пише той в "Кланица 5“. Вонегът пише, как след атаката "градът прилича на Луната – нищо друго, освен минерали. Камъните бяха горещи. Всичко останало бе мъртво.“

Разбира се, нацистите веднага използвали атаката, за да нападнат Съюзниците. Според Министерството на пропагандата, в Дрезден нямал военна индустрия, а градът бил само символ на културата. Умират около 25 хил. души, но тогава нацистите твърдят, че жертвите са 200 хиляди.

У британците също имало съмнение – Дрезден бил познат като красива туристическа дестинация сред тях. Някои министри също се усъмнили дали решението е било правилно. Според материал, публикуван в Associated Press, атаката била просто, за да се всее терор. Но според военните във Великобритания и САЩ, нападението било напълно обосновано, точно като атаките над всички останали германски градове.

Според американски доклад от 1953 г., бомбандировките унищожават 23% от индустриалните сгради в града и най-малко 50% от жилищните сгради на Дрезден. Ала населеното място било "легитимна военна цел“, а атаката не била по-различна от "вече установените военни политики".

И до ден днешен, 75 години по-късно, въпросът, дали атаката над Дрезден е била обоснована или не остава без отговор. Историците не са сигурни, че унищожението на германските градове е забавило нацистите или само е довело до ненужната смърт на цивилни граждани – най-вече в последните месеци от войната.

За разлика от инвазиите, като "Денят Д“, е трудно да се каже, дали подобни действия наистина са помогнали за спечелването на Втората световна война. Според някои унищоженията са морално падение за Съюзниците или дори военно престъпление. Други са категорични – всяка една бомба е помогнала за победата над нацистите. 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съдбата на Дрезден е уникална. Какъв изверг наглосакс трябва да бъдеш, за да наречеш нападението над един културен център, град с множество музеи, картинни галерии, концертни зали, нужна атака. Забележете, че бомбандировките започват на 13 февруари 1945 година, когато Червената армия се приготвя за главното сражение във войната - превземането на Берлин, а Дрезден е в източната част на Германия.
85
2
 
16
 
! Отговори
Курейшо преди 3 месеца
Нели , защо не качиш снимки с унищожените руски градове от нацистите и колко цивилни са избили !? Аман от русофоби !!!
84
1
 
7
 
! Отговори
дядомраз преди 3 месеца
Победителите не ги съдят. Не съм го измислил аз.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начи сюзниците правели престипления, а ответната страна - не.
Не знам какво е война и не искам да знам.
82
3
 
15
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 месеца
Всичко това няма да бъде оставено просто така в книгите по история като един блед спомен от престъпленията на съюзниците, но и техния ред ще дойде. Германия не забравя както и Япония няма да забрави за някои неща и няма да бъде дълго пред ядрена бомба да бъде вкарана в Америка и детонирана в някой гъсто населен център на главен град. Нека тогава вият до небето от болка и злоба, нека гонят дивото. Каквото повикало, такова се обадило и зионистите ще го разберат по кофти начин, ще се молят5 за газ.
81
0
 
30
 
! Отговори
Соросоид преди 3 месеца
Вие не разбрахте ли, че в човешката история най-важното е паразитизма.
Англия и Франция паразитират над 80% от земното кълбо и създават най-добрата наука, изкуство като музика, живопис и литература в света.
Германия като млада сила се опитва да заграби ресурсите и колониите на Англия и Франция в 2 войни но не успява.
Дори една майтапска държава като Белгия е постигнала богатсвото си като е режела ръцете на деца от Африка, които не са работели добре.
Наименованието "демокрация" е за наивниците.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
А варвари които не живеят в замАци се наричат неграмотни българи главо малка недоучена!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пише се бомбардировка, а не бонбардировка.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Варвари които живеят в замаци и се наричат цивилизовани.
77
0
 
12
 
! Отговори
до 88 преди 3 месеца
Трябвало е да отидеш мааалко по на изток - в Сталинград.
И там са запазили нещо за историята...
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ
Преподавателите ми в езиковата гимназия бяха всички от ГДР. Учителят по история беше от Дрезден, загубил цялото си семейство в бомбардировката на града.
75
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Маршал Жуков е бил не по-малък варварин, даже повече.
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АfD Германия
А аз видях при посещението си в тогавашното ГДР (служебна командировка) част от Дрезден, съхранен в състоянието след бомбардировките. Не може да се предаде с думи. Няма думи, с които да се опише и оправдае това.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
Прочети думите на Маршал Жуков за тази варващина.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за убитите от немците (забележете, не казвам фашистите) по цяла Европа и особено тогавашния СССР, каквито и да са били последните - ни дума.
Организиран грабеж на национално ниво. И до ден днешен не си го признават. Х-р ги бил "заблудил" - ха,ха.
Каквото повикало - такова се обадило.
71
3
 
3
 
! Отговори
Истината! преди 3 месеца
Германските *** се разциврили че по-белите от тях англичани ги бомбили докато се правят на ариици и си търсят корена при *** иранци.Закривай!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ужасни времена. Дано не се връщат.
В същото времеи са били дрогирани до един. всички тези 25000 са вдигали екзалтирано ръце в прослава на Фюрера, ползвали са робски труд на унтерменшите от русия и други народи, радвали са се на освободените за тях територии на Изток...и са били дрогирани до един.
69
14
 
3
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 3 месеца
И в кое е военното престъпление в това да бомбардираш страна официално обявила ти война.Жалването на немците ми звучи като жалване на някой кафяв който безчинства безнаказано из села срещу дъртаци ама като влезне жандармерията в гетото и циври за насилие срещу него.За кво циврат тия немци не се знае когато те бомбиха Лондон и Ковънтри не е престъпление.Ето затова трябва да играе атома заради такива парапитеци като немците!
68
9
 
2
 
! Отговори
Тони преди 3 месеца
Така става, когато хомо сапиенс консумира прекалено много месо. Увеличава се в индивида агресията и желанието за убийства. Ако всички хора бяха вегетарианци, живота щеше да бъде много по-мирен.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Други са категорични – всяка една бомба е помогнала за победата над нацистите".

Кои други. Едни или други или втори или трети или двадесет и седми? А по това време не е имали и нацисти, нацистите са измислени по късно през 60те години. През ВСВ е имало германци, това е бил германския народ които са подкрепяли Хитлер и които нападнаха Русия и избиха над 20 милиона руснаци.