Швейцария гласува да спусне ли бариерата за българите

Почти всеки десети българин е безработен, бият тревога там
14 фев 2020 08:30, Елка Василева
134
Швейцария гласува да спусне ли бариерата за българите
Снимка: архив, БГНЕС

"Почти всеки десети българин е безработен": в Швейцария бият тревога заради покачващия се брой на пристигащите българи и румънци. През май швейцарците ще гласуват на референдум за евентуално ограничаване на имиграцията.

Дали и швейцарците няма да последват британския пример и да обърнат гръб на ЕС, пита германският "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. Вярно, алпийската република не е член на ЕС, но поддържа тесни икономически връзки с Общността, а границите на страната бяха отворени не само за стоки и услуги, но и за свободното придвижване на хора.

Сега на тази свобода може да бъде сложен край: на 17 май в Швейцария ще се проведе референдум, на който трябва да бъде решено дали страната да прекрати споразумението с ЕС за свободно придвижване на хора.

"Имиграцията трябва отново да се регулира единствено и само от швейцарците", апелира известният противник на ЕС Кристоф Блохер от дясноконсервативната Швейцарска народна партия. Апел, който почти изцяло се покрива с призивите на британския премиер Борис Джонсън, който също искаше да върне контрола над имиграцията в британски ръце.

Броят на българите и румънците е скочил с над 130%

В последно време дискусиите около приема на работна ръка от страни-членки на ЕС се разпалиха в Швейцария с нова сила. Причината: отпадането на ограничителните контингенти за прием на чужда работна ръка доведе до силен приток на българи и румънци, съобщава швейцарското издание "20 минути" в публикация под заглавие "Почти всеки десети българин в Швейцария е безработен".

През 2019 година броят на живеещите в Швейцария българи се е увеличил с 1770, а този на румънците - с 3176. Това означава, че миграцията от тези две страни е нараснала общо със 132,8% спрямо 2018 година.

Едновременно с това расте и безработицата сред българите и румънците, живеещи в Швейцария. По данни на министерството на икономиката безработицата сред българите е нараснала от 8,8% през 2015 на 14,2% в края на 2018 година.

"Опасенията ни се потвърдиха", казва в тази връзка депутатът от Швейцарската народна партия Франц Грютер. По думите му хиляди швейцарци остават без работа, докато в същото време фирмите викат на работа в Швейцария българи и румънци, които малко по-късно се оказват с почти двойно по-висок дял на безработните в сравнение с швейцарците.

Затова Грютер настоява швейцарските фирми да бъдат задължени да наемат на работа швейцарци - и само ако няма местни кандидати, да се предлага работа на българи и румънци. Грютер е член на инициативния комитет за референдума под надслов "Имиграция с мярка", който ще се проведе на 17 май.

"Швейцария печели от имиграцията"

Швейцария извлече много ползи от имиграцията на чуждестранна работна ръка, твърди на свой ред Роже Нордман от Социалдемократическата партия на Швейцария. При това мигрантите от България и Румъния имат право да се заселват в Швейцария, само ако имат работа и са нужни на местната икономика. "При съкращения във фирмите често пъти те са първите, които трябва да напуснат и съответно да понесат всички неблагоприятни последствия. Това обяснява и високия дял безработни сред тях", казва Нордман.

А Симон Вей, главен икономист на Швейцарското сдружение на работодателите, обяснява, че поради демографското развитие и нарастващия брой работни места в швейцарската икономика страната ще се нуждае от голям брой чуждестранни кадри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
7
 
! Отговори
Чича Ви преди 4 години
1700 българи при население 8 500 000 ви взеха работата и ви развалиха икономиката ли? Сериозно?
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да приемат от братска нигерия, зимбабве и еритрея тогава, да ги видим колко са ербап.
96
2
 
10
 
! Отговори
Сис преди 4 години
То много яко в Швейцария ехеей мечта ...да живееш най тъпата страна на света и хората *** .богати *** има кола за половин милион и я изкарва един път е годината да отиде до Италия да хапне пица защото е по ефтино от Швейцария абе *** ***.
95
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е към края си. Една по една страните ще разберат, че бюрократите от Брюксел освен да крадат и да богатеят за друго не стават. Както и всички политици между другото.
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колкото до икономиката им - абе някой от вас купувал ли е напоследък Тоблерон? Къде е проблемът? Ами че им е безбожно скъпа валутата защото САЩ и ЕС печатат долари и евро на поразия. И съответно швейцарските стоки са твърде скъпи и по цени са неконкурентноспособни при износ. Имат някои силни марки които успяват да продават, ама не е лесно.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах, ох колко е забавно да се четат коментарите. Точно прочетох долу някой беше написал за това колко била яка швейцарската армия. )))Абе хора, на Швейцария армия не и трябва. Взривяват няколко прохода и инвазия няма как да се случи. Не случайно дори Наполеон и Хитлер подминават Швейцария. При този релеф да си пратиш войската там е самоубийство. И това няма нищо общо с това дали Швейцарците са добри войници.
92
7
 
9
 
! Отговори
.. преди 4 години
еми те си знаят.. аз ще мигрирам само и единствено в САЩ, ако въобще ми се налага да мигрирам! Тук в Европа с малко повече или по- малко е почти еднакво навсякъде като начин на живот. Става за почивки ама няма смисъл от миграция
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ейй, всеки който иска да се маха от ес обвинява бг и рум. много лесно така за 1000 души че имало повече... добрееее
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ди 88 столицата .... ок ...
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Дай ми 50000 души смпушкитени ше га оправя! Тва не народен съд мииии ... страшен велик народен съд ше се води! Мууухаххахаххаххахахах!
88
3
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
На Швейцария и трябва социализъм.Развит като нашия.
87
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Швейцария гласува да спусне ли бариерата за българите"А дано Боже помогни да изгоним от светите земи това *** и крадливо българско племе.
86
6
 
27
 
! Отговори
9 преди 4 години
Като чета коментарите и виждам само едно , След като българите оправиха България, започнаха веднага да философстват какво и що било във Швейцария. Факта само ,че страната е с ОГРОМЕН ВИСОК стандарт, а тук минималната пенсия е подигравка със пенсионерите е достатъчен да не се коментира нищо. Няма да казвам , че в Перник мишките нямат вода от над 4 месеца и ги правят на маймуни. Няма да казвам ,че се горят тонове *** и Ковачки излиза и казва, нямам нищо общо с това. Факти са и много др примери
85
3
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Пълни глупости Българите залели Швейцария увеличили се със 100% от 1000 човека станали 2000 хахаха. Говоря за специалисти с договор и жилище. В алпийската страна Българските работници са сравнително малко.Изтъкват нас по инерция от Англия и Германия . За по лесно.Просто те за всичко правят референдуми.Почти всяка година има такъв.Сега националисти решиха че им е нужен подобен и хоп БГ и Рум запо лесно.Поляците са руси не пасва.
84
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцария е предимно аграрна страна, корпорациите за лекарства също са мафия, а индустриалните фирмички са по 150-200 човека, и са специализирани в нещо много тясно като панти за врати или перки за хеликоптери. Бива ги в изработката на механизми където се иска точност, в огнестрелни оръжия, но не са някаква хипер-иновативна икономика.
83
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен 75 преди 4 години
До Анонимен 75Не само във високопланинските селца, но и в столицата Берн го има това - във ферми в покрайнините на града системата е същата!
82
5
 
16
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 70 - това е много неподготвено изказване. Да започнем с Швейцарската гвардия във Ватикана. През цялото Средновековие са били известни с храбростта и уменията си. Днешната им армия е стандарт за армия. Модерна и изключително прагматична. Имат военна промишленост, произвеждат стрелково оръжие, самолети и бронетранспортьори. Отделно -химическа, отделно информатика и космическа индустрия. Далеч си от истината драги. И вървят напред. За наука не говорим. Примерно ЦЕРН. Опитай пак.
81
2
 
16
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
много ме кефи снимката на оръфаното швейцарско знаме :)
80
7
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Ако ЕС и този път не прояви солидарност и тсане както с американските визи, тогава за чий Бойко им цеува предното и задното и им подлага дирника си?
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75Бай ти М. Ако дръпне нещо, ще му излезе през всичките дупки. Ще му вземат децата, ще го надънят в затвора и като излезе ни помощи, само дългове ...