В Мюнхен учредиха Международен комитет за Либия

Участниците обсъдиха ситуацията около оръжейното ембарго
Обновена: 16 фев 2020 20:14 | 16 фев 2020 20:07, Анисия Иванова
14
В Мюнхен учредиха Международен комитет за Либия
Снимка: БГНЕС

Участниците в международната среща за Либия в Мюнхен призоваха страните в конфликта да се придържат към примирието, предаде ТАСС.

“Участниците призоваха страните в Либия да подкрепят текущото примирие и да ускорят преговорите за постигане на постоянно прекратяване на огъня”, се казва в изявление.

Освен това участниците в срещата в Мюнхен декларираха „ангажираност към решенията от Берлинската конференция на 19 януари 2020 г. относно Либия и непоколебимия си ангажимент за тяхното пълно прилагане, приветствайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.“

Участниците обсъдиха също ситуацията около оръжейното ембарго по отношение на Либия, повториха намерението си да го наложат и приветстваха напредъка за по-ефективния му контрол.

На срещата в Мюнхен бе учреден и Международен комитет за Либия, който ще провежда редовни заседания.

“Участниците създадоха Международен комитет за Либия в подкрепа на решенията на Берлинската конференция. Комитетът ще провежда редовни срещи, председателствани от Организацията на обединените нации на ниво висши представители на страните в столиците на участващите държави. Това ще бъде заседание на работни групи на техническо ниво. Председателството ще се сменя на ротационен принцип. Първото ще бъде в Италия, след това в седалищата на Арабската лига и Европейския съюз“, се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Участниците приветстваха преговорите на експертната комисия по икономика на 6 януари в Тунис и на 9 и 10 февруари в Кайро, както и първото заседание на съвместната военна комисия в Женева на 5-8 февруари и следващото й заседание, което ще се проведе на 18 февруари.

Преговорите, на които ще бъде даден старт на политическия процес по въпросите за Либия, са насрочени за 26 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
И аз считам,че в Мюнхен трябва да бъдат забранено да се сключват каквито и да е договори и споразумения!И никакви конференции!Лоша карма!
7
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Тръпки ме побиват,като чуя за поредната конференция,проведена в Мюнхен.
6
7
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
белия човек предлага нещо с цивилизовани стъпки нооо дивака си иска своето и да прави всичко противоположно на това което белия човек съветва
5
1
 
7
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Усраха работата, а сега ще правят комитет.
4
1
 
6
 
! Отговори
ined преди 4 години
Шайката некадърници най-после почнаха да проумяват каква грешка са направили като помогнаха за свалянето и убийството на Кадафито
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е все едно убийците да отидат на погребението на жертвата и да изказват своите съболезнования. Тези красавци с гениалните си планове и комитети направиха Либия от една от страните в Африка с най-висок стандарт на живот до разградена *** където в 21ви век има пазари за роби. Каквото са пипнали само разруха. А западняците не могат да разберат, че не всички по Света са дорасли за демокрация. Някои народи не подлежат на демократично управление.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Тъй, тъй, требе да оставят фелдмаршалът Халифа да срине Триполи, нали?
1
3
 
15
 
! Отговори
. преди 4 години
Къде? В Мюмюнхен? :)