Държавният дълг в света ще е рекордните $53 трлн. през 2020 г.

САЩ и Япония формират почти 60% от общата сума
21 фев 2020 15:30, Елка Василева
32
Държавният дълг в света ще е рекордните $53 трлн. през 2020 г.
Снимка: Pixabay

Дългът, дължим от правителствата по света, ще нарасне до края на 2020 г. до рекордните 53 млрд. долара, като само в рамките на настоящата година правителствата ще заемат нови 8,1 трлн. долара, показва анализ на кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", предаде Ройтерс.

Около 70% или 5,8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъдат използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми за 2,3 трлн. долара ще струват 2,6% от глобалния БВП.

"Стандард енд Пуърс" също така посочва, че нарастването отразява по-високите нужди от заеми на най-големите държави, като САЩ с очакваните заеми за 3 трлн. долара и Япония с 1,75 млрд. долара ще останат далеч напред сред най-големите кредитополучатели в световен мащаб, формирайки почти 60% от общата сума, предаде БНР.

"До края на 2020 година ние прогнозираме, че наличните търговски задължения на всички държави ще нараснат с 5% спрямо 2019 г., достигайки рекордните 53 млрд. долара, или с цели 30% повече в сравнение с 2015 година", отбелязаха анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

След САЩ и Япония "Стандард енд Пуърс" очаква Китай да емитира нов дълг за около 636 млрд. долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара рамките на настоящата година.

Също така се очаква водещите 20 нововъзникващи икономики общо да емитират дълг за 1,62 трлн. долара през настоящата година, което ще е увеличение с 4% спрямо 2019-а и ще представлява исторически максимум.

"Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държави емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 година на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се посочва в доклада на "Стандард енд Пуърс", като се добавя, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На usdebtclock.org може да се види колко е на САЩ дълга.Към момента 23.337 трилиона.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И почти половината от тези 53 трилиона е на САЩ.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дълг към КОЙ , желязната банка ли??? Затова тия "избраните" , спекулантите управляват света
4
1
 
4
 
! Отговори
от сидней,австралия преди 4 години
"20 нововъзникващи икономики"Ам те до сега не имали икономики? като че ли вчера са се пръкнали и ся са се наговорили да правят икономики. За награда Дарвин сте
3
0
 
16
 
! Отговори
Никола преди 4 години
Лелее, какъв мазаляк от милиарди, трильони, милиони и десептикони...
2
0
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Вие тия милиони, милиарди и трилиони за нищо ги нямате. Оправете си статията - бъкано е с грешки.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижате ли кой ръководи света - собственика на ей тия напечатани хартийки горе!