Словашката опозиционна партия спечели изборите убедително

"Обикновени хора и независими личности" идва на власт
10
Словашката опозиционна партия спечели изборите убедително
Снимка: Pixabay

Словашката опозиционна центристка партия "Обикновени хора и независими личности" печели убедителна победа на вчерашните парламентарни избори с една четвърт от гласовете, показват окончателните резултати.

След като доминира на политическата сцена повече от десетилетие, управляваща лява партия "Смер-социалдемокрация" сега остава на второ място с малко над 18 процента от вота, съобщи БНР.

Лидерът на "Обикновени хора и независими личности" Игор Матович обеща незабавно да прокара антикорупционни мерки ако бъде избран.

"Искам да изпратя положителен сигнал към Европа, за да не се срамуват от Словакия повече нашите европейски партньори. Защото Словакия беше корумпирана дупка в Европа, където журналисти биват убивани. Целта ни беше да победим мафията в лицето на партия "Смер", заяви той.

Игор Матович възнамерява да състави ново правителство от опозиционни на настоящия кабинет партии, с които може да постигне мнозинство от 90 места в 150-местния парламент.

46-годишният Матович заяви пред Ройтерс миналата седмица, че иска да бъде помирителен глас към ЕС в рамките на Вишеградската група.

Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент ОЛАНО принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: избориСловакия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
До № 5 преди 4 години
До 6Ти в Гюешево котки ли ходиш да купуваш? Или си бил на няколко ракии, когато си написал този коментар ? :)
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС не е създаден за да му е добре на обикновения човек. Той е една уродлива невиждана трансформация. Всичко предварително е било обяснено, но какво от това?...
6
2
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
вие статията прочетохте ли? щял да праща послания към евроггейските партньори да не ги било срам от словакия.... какви обикновени хора, какви независими личности. в цяла европа циркът е уродлив и непоносим за нормалните хора.
5
6
 
2
 
! Отговори
как е на СЛВ тиква преди 4 години
Айдее и с;оваците си излюпиха Тиква на небосклона.как е на словенски тиква, пипон и кратуна и техните деривати компир, подцинкована кофа и Плевналиев
4
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 4 години
До Кюстендилци всеки ден ходят на пазар в Гюешево ,където котките са с една четвърт по-евтини от България , която е член на ЕС ! Голяма файда от този ЕС - взеха ни младите хора , ликвидираха ни икономикато ,създадоха мафии ...!Анонимен
3
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде и тия удариха шута на московските тарикати. Словакия уж бяха големи любители на московците като българите, поне така представиха нещата българските русофили. Вече и Словакия тръгва по независм път напред. Само България надянала руския хомот на врата си продължава да буксувя по пътя към Европа.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха дано, ама надали.
1
3
 
15
 
! Отговори
Ха дано преди 4 години
Ха дано най-после в Източна Европа лека полека и по мирен път да дойдат на власт политически кръгове, които закрилят работещите, знаещи, можещи, почтени хора и плодовете на техния труд, а също и да стимулират раждаемостта в средите на точно тези хора и да създадат условия, които да привличат градивните граждани към идеята да остават в родината си вместо да емигрират.