Какви са условията за преминаване през границите с Румъния?

Тези, които не ги изпълняват, поемат разходите за карантината си
6 апр 2020 17:22, Нели Христова
0
Какви са условията за преминаване през границите с Румъния?
Снимка: БГНЕС

Преки и косвени последици върху социално-икономическото развитие на Румъния и предприеманите в Румъния мерки за минимизиране на отрицателните последствия от COVID-19

Шофьорите на тежкотоварни МПС с максимален допустим товар по-голям от 2,4 т.,
1. ако влизат в Румъния:
- Попълват декларация (по одобрен от Министерството на транспорта образец), в която посочват мястото, на което могат да бъдат открити в периода между отделните пътувания.
- Те не се подлагат на мярка „карантина / изолация в домашни условия“ при условие, че работодателят им е осигурил средства за индивидуална защита.
- Горните две изисквания важат и за шофьори с местожителство в ДЧ на ЕС, пътуващи в изпълнение на служебни ангажименти в посока от Румъния до друга ДЧ на ЕС или от друга ДЧ на ЕС до Румъния, независимо дали се придвижват на борда на тежкотоварното МПС или с друго индивидуално МПС. За целта те представят, при влизане в Румъния, служебна бележка от работодател.

2. ако преминават транзит през Румъния:
- Не са задължени да попълват при влизане в Румъния епидемиологична декларация, ако отговарят на следните минимални условия:
a) използват само транизитните коридори и ГКПП намиращи се на тях. Забранено е ползването на други пътища;
b) транзитът се извършва по-възможно най-бързия начин в рамките на максимум 48 часа от влизането, вкл. периодите за престой за почивка;
c) престоят на МПС се извършва само на паркинги, намиращи се на транзитните коридори, обозначени по съответния начин;
- В случай, че не се съобрази с горните разпоредби, шофьорът ще бъде поставен под карантина за период от 14 дни, като ще трябва да поеме за своя сметка разходите по нея. В такъв случай МПС може да бъде взето от представител на поставеното под карантина лице.
- При влизане на румънска територия водачът е длъжен да постави на предното стъкло табела/стикер, предоставен от Държавния инспекторат за контрол на пътния транспорт, както и да запази формуляра за транзит (по одобрен от Министерството на транспорта образец)

Забранява се влизането на територията на Румъния на чуждестранни граждани и лица без гражданство, освен ако не преминават транзит през територията на Румъния и то по транзитни коридори, установени и организирани със съседните държави.

*Тази забрана не важи за граждани на ДЧ на ЕС и на ЕИП, т.е. не важи и за български граждани, но Считано от 12.00 ч. на 25 март 2020 г., спрямо всички лица, т.е. и румънски и чужди граждани, които влизат в Румъния, се прилага мярка „изолация в домашни условия“, или „карантина“ в зависимост от всеки конкретен случай.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари