Въпреки пандемията: Беларус с военен парад по повод 9 май

За първи път изтребителите Су-30SM прелетяха над Минск
9 май 2020 21:52, Анисия Иванова
113
Въпреки пандемията: Беларус с военен парад по повод 9 май
Снимка: БГНЕС

Напук на световната пандемия от коронавирус Беларус се превърна в единствената постсъветска страна по света, която проведе тържествен военен парад по случай Деня на Победата – 9 май, предаде ТАСС.

Парадът беше излъчен от всички беларуски телевизионни канали. Зрители се събраха на трибуните по една от централните алеи на беларуската столица при мемориала “Минск – град герой”. По-голямата част от присъстващите бяха без медицински маски.

Присъствието на възрастни хора и ветерани в трибуните беше забележимо, въпреки че по-рано беларуските власти заявиха, че тази година ще помолят ветераните да останат у дома поради епидемиологичната ситуация. Тази година броят на хората, които гледат парада в близост до алеята, беше забележимо по-малък в сравнение с минали години.

По традиция президентът на страната Александър Лукашенко беше облечен във военна униформа. След като завърши обхода на войските, министърът на отбраната Виктор Хренин докладва на президента за готовността на парада.

Парадът на военна техника бе открит от легендарния танк Т-34 с надпис “Червено” на кулата. Бойно превозно средство с такъв надпис под командването на Дмитрий Фроликов за пръв път нахлува в улиците на Минск на 3 юли 1944 г. Като част от механизирана колона пред щандовете бяха около 180 единици военна техника. По същество това бяха нови и модернизирани модели на оборудване и оръжие, произведени в белоруските предприятия на военно-промишления комплекс. Техниката премина с посланието “системата за национална сигурност на страната е готова да издържи на всяка заплаха”.

Последва въздушния парад, в който участваха около 40 самолета и хеликоптери. За първи път изтребителите Су-30SM, закупени в Русия, прелетяха над небето в Минск. Военната част на тържествата беше завършена с изпълнение на консолидираната рота на честната стража на Въоръжените сили на Беларус, съобщи БГНЕС.

Кулминацията на парада беше театралното представление и изпълнение на известната песен „Ден на победата“. Президентът на страната изпя песен заедно с много зрители на трибуните.

След парада в Минск на площада на беларуската столица започна тържествена церемония по полагане на цветя пред паметника на Победата с участието на официални делегации на държавни органи, трудови колективи на предприятия и организации в Минск, представители на обществени сдружения, парламентаристи и представители на религиозните вероизповедания.

За събота вечер на площад „Победа“ е планирано провеждането на мащабен концерт под надслова „За славата на общата победа“. Организаторите на концерта очакват над 3500 зрители да присъстват на площада.

Чествания се провеждат днес и в други градове на Беларус, макар и не толкова големи, колкото са обикновено.
Късно вечерта в Минск и областните центрове в чест на Деня на победата се проведе празнична заря.

Властите в Беларус многократно бяха критикувани за неглижирането на пандемията от коронавирус в страната, като Минск реши да не спира нито едно от футболните и спортните си първенства. Към днешния ден заразените с коронавирусна инфекция надхвърлят 21 хиляди души, починали са 121 пациента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
12
 
! Отговори
Борю преди 3 години
Относно това коя страна е по авторитарна България или Беларус е спорно. През всичките години, които живея в Беларус нито веднъж не съм спрян просто така от полицай за проверка на документите, а в родният ми град посред бял ден ме спират и на въпроса ми защо не могат да дадът логичен отговор било просто проверка, да не би кпп да минавам. Относно независимостта на България просто ще замълча.
82
1
 
9
 
! Отговори
България разпад преди 3 години
В Беларус заразените са в пъти повече от България, но броят умрели е същият като в България! Смятайте на какво дередже е българското здравеопазване! Реално здравната емиграция от България е почти също толкова основателна причина за емиграция като икономическата емиграция!
81
0
 
0
 
! Отговори
do 71 преди 3 години
Броят на заразени до тоя момент-10.05.2020 са-4,062,583Броят на умрели-278,147.Това е официялна статистикаПри това ,някой страни обявяват днешните резултати по-късно следобяд
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БорюБлизо ли живееш до патоанатомията на най-голямата болница?
79
9
 
2
 
! Отговори
В Минск е “спокойно” преди 3 години
Значи в Минск е спокойно - не ви показват умиращите от вируса хора - това също е решение на проблема в една авторитарна страна ......
78
0
 
6
 
! Отговори
Борю преди 3 години
Дори и да не са точни не са далече от истината, аз живея в Минск и тук всичко е спокойно.
77
5
 
3
 
! Отговори
До Борю преди 3 години
Наистина ли вярвате на официалната статистика за заразените от вируса в Белорусия ? Такива статистики - стъкмистики си имахме и и нас по Живково време !
76
0
 
4
 
! Отговори
Борю преди 3 години
Беларус 21000 заразени 110 починали без карантина и всякакви ограничения. Как мислите дали правилно постъпват?
75
7
 
1
 
! Отговори
Какво празнуват ? преди 3 години
Разпада на СССР ?! Белорусия празнува победата на СССР над Германия, като после без война се разпадна !
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Лукашенко тия мустачки от кой ги е взаимствал?
73
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия огромни фуражки са направени с умисъл да побират много пари.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 981 април - 50000. 1 май - 250 000
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 дни от тая болест са умряли 200 000 човека.--------Другаря Гл. прокурор моля да издири лъжеца с име "Факти" и да му повдигне обвинение за всяване на страх чрез лъжлива информация.
70
31
 
4
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 години
.. И ЗА КАКВО Е ЦЯЛАТА ТАЯ ПОКАЗНОСТ?!! ЗА РУСКИТЕ ДИКТАТОРИ, ЖИВОТА НА НАРОДА, НЕ СТРУВА И КОПЕЙКА...!!!ЗАТОВА МРАЗЯ РУСИЯ И. ЩЕ Я МРАЗЯ ВЕЧНО!ТОВА Е СБОРИЩЕ НА УБИЙЦИ!!!
69
25
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До КРАЛИ МАРКОРусия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани чудовищни морални *** при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в ***, в които иска да потопи целия свят.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 93 Имаш ли и 15 годинки Дечо? Явно дядо ти е бил с бетонна кратуна " антисоциалист"! Та сега е твой ред аз кратуната!-;) Сополи сополи
67
11
 
28
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 3 години
ПОКЛОН НА ТАЗИ ВЕЛИКА РУСКА ДЪРЖАВА !!! ОБИЧАМ ВСИЧКО РУСКО !!! АМИН!!!
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През нощта на 08-ми срещу 09.05.2020 г., в чест на Деня на Победата, рускиятизкуствен интелект, вграден в подводния безпилотник "Витязь", покори хидрокосмоса(10 028 м.) на Марианската падина в Тихия океан. "Витязь" остави вимпел съссимволика "75-години от Деня на Победата".
65
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до под мен..Не е добре да почвате да пиете толкова рано сутрин .....
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Вие сте психясали и зад всеки ъгъл само герб ви се привижда. И не, не ме интересува с какво ще се оправдавате, че сте така.