Най-голямата загадка: Гените ли са решаващи при коронавируса?

Защо някои дори не усещат, че са се заразили, а при други има фатален край
16 май 2020 11:46, Елка Василева
52
Най-голямата загадка: Гените ли са решаващи при коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

Това си остава загадка: защо някои дори не усещат, че са се заразили с новия коронавирус, а при други COVID-19 има фатален край? Всичко е въпрос на гени, смятат британски учени. И затова стартираха мащабно изследване, пише Дойче веле.

Учени във Великобритания ще изследват генетичния материал на хиляди хора, заболели от COVID-19, за да намерят отговор на може би най-голямата загадка около новия коронавирус: защо някои дори не забелязват, че са се заразили, докато при други заболяването има фатален край.

Ще бъдат изследвани 35 000 души

За целта учените искат да сравнят генетичния код на тежко заболели от COVID-19 с генетичния материал на хора, при които заболяването е преминало съвсем леко или дори без никакви симптоми.

Предвидено е да бъдат изследвани гените на 15 000 души с леки симптоми и на 20 000 души, които след зараза с новия коронавирус вече са били или все още са в интензивно отделение.

Още по темата

Учените посочват, че макар все още да знаем твърде малко за новия коронавирус, едно се набива на очи: за едни той е смъртоносен, докато други дори не усещат, че са се заразили.

"Изхождаме от предположението, че гените ще ни помогнат да разберем в кои случаи и как точно тази болест води до смърт", казва пред Ройтерс Кенет Бейли, ръководител на изследването. "Бих заложил къщата си, че си имаме работа с мощен генетичен компонент", добавя медикът.

Първите резултати се очакват съвсем скоро

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок вече призова сънародниците си да се включат в изследването. "Целта е да създадем научен портрет на този вирус", заяви министърът.

Първите резултати се очакват след броени седмици. Те ще обобщават изследванията на около 2000 души, които се провеждат в момента, уточни ръководителят на изследването Кенет Бейли и добави: "Вероятността да умрете от инфекция зависи в огромна степен от гените ви - в много по-голяма степен, отколкото вероятността да умрете от сърдечно заболяване или рак".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
А някакво изследване какъв процент от заразените и най-вече тежко болните са ваксинирани срещу грип...щото доста очевидно Европа и САЩ са много по-зле засегната от всички други...пък някак си точно там ваксините срещу грип са на особена почит. Даже в Япония хората не си слагат!
42
10
 
1
 
! Отговори
демократ преди 3 години
гените са основни...забелязва се че противни народи като роми,славяни, чернокожи,мексиканци и др са по податливи на всички вируси.За щастие ние българите не спадаме към тази нисша група от хора.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТАНИТКАКато пресичаш улицата може да не се оглеждаш. Ако не ти е писано да те блъсне кола, няма да се случи. Скачай смело от 8-я етаж - аконе ти е писано да се утрепеш или потрошиш, няма да стане.
40
4
 
2
 
! Отговори
Напротив преди 3 години
С възрастта гените се променят, едни доминират други не, също зависи от националността и расата
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има генетична конфигурация, която прави някои хора уязвими, тя ще е равномерно разпределена при всички възрасти. Но заболяването очевидно засяга възрастните.
38
2
 
3
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
НАРОДА ГО Е КАЗАЛ АКО ТИ ЕПИСАНО ДА СЕ УДАВИШ НЯМА ДА СЕ ОБЕСИШ ГЕН МАНТАЛИТЕТ КАКТО ИСКАТЕ ТАКА ГО РАЗБИРАЙТЕ ПРИ НАС ВИРУСА СА КАТАСТРОФИТЕ С УБИТИТЕ НА ТАКОВА НАСЕЛЕНИЕ КАТО НАС НИЕ ДОСТАТЬЧНО
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше просто въпрос на гени нямаше да зависи от възрастта. С възрастта човек не си сменя гените, ама старите ***, а младитте не го усещат.
36
2
 
1
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
До Христо ХристовМеркел е ялова.На една яловици какъвто и бик да и докараш, не може да и се подобри генофонда.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загадка е защото не сте питали родните експерти от днес-а.Я ги питайте да ви кажат всичко.
34
9
 
9
 
! Отговори
Според мен преди 3 години
Сближаването на отношенията между животни и човек,водят до тези пандемии!Някога кучето пазеше пред къщата,сега от леглото,след милувки и целувки!
33
5
 
17
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
До АнонименРусия има много болни, но малко като процент загинали. Не я вкарвай в кюпа
32
4
 
6
 
! Отговори
Д преди 3 години
До лекар. Всяка държава има определен генотип! Само да питам. Докторе, а в България, не пуснаха ли вече такситата?
31
5
 
1
 
! Отговори
Д преди 3 години
До д Ох. Докторе, не знаех, че магаретата си ядът фъшкиите. Благодаря за инфото. Явно сте с високо образоване. :)
30
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както пръскат растенията срещу вредители, така ще пръскат и хората. Някой ще умират, други няма да ги храща. В един момент може да стане така, че човек да си плаща, за да има възможност да живее.. един вид да има етикет "roundup ready!" :)
29
31
 
21
 
! Отговори
А Радев кога ? преди 3 години
А гените на Румен Радев кога ще се изследват ? Явно има нещо генетично увредено, за да е толкова завистливо-заядлив и злобно мърморещ !
28
8
 
23
 
! Отговори
Bill Gates преди 3 години
А нещо за 3 часовият разпит на д-р Антьни Фаучи пред краварският конгрес от вчера.нещо за това,какьв отговор е дал на ?, дали очаква увеличение на смьртните случаи при бьдещото ваксиниране...Или там не пипаме...,да не се разсмьрди...
27
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Непознат досега вирус и хората се опитват да го разгадаят. Няма нищо неочаквано. Дали има връзка с гените или няма връзка все ще научим нещо за този вирус.
26
6
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
а будьоновците - 200% гаранция.
25
8
 
22
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До АнонименЗа неразбралите пак повтарям-генетичният код за всеки човек е индивидуален и уникален!!!Няма значение държавата!!!
24
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да имаш хипертония, левкемия и каквото друго се сетиш, се дължи на гените.Интересно е, че у нас не починаха стотици хиляди хора - въпреки че сме на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, както и бедността и липсата на лъскави оборудвани болници. Дано само не стане страшно след премахването на карантината, както и неспазването на каквито и да са предписания. Тепърва започват изследвания и да се правят изводи и обобщения.