СЗО създава своя фондация за частни дарения

Това става в момент, когато САЩ замразиха вноските си
28 май 2020 21:29, Елка Василева
6
СЗО създава своя фондация за частни дарения
Тедрос Аданом Гебрейесус. Снимка: архив, БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) създава своя фондация за частни дарения от цял свят, включително от физически лица. Това става в момент, когато САЩ - най-големият вносител в бюджета на организацията, замразиха вноските си, недоволни от начина, по който СЗО подхожда към пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче увери, че с тази фондация не иска да замени САЩ и обясни, че проектът за нея се обсъжда още от 2018 г. Този проект "няма нищо общо с неотдавнашните ни финансови проблеми", настоя той на онлайн пресконференция от седалището на СЗО в Женева.

Още по темата

Тедрос обясни, че създаването на фондация ще позволи да се набират повече средства и по-свободно да се маневрира при финансирането на здравни програми.

"Една от най-големите заплахи е, че под 20 процента от бюджета ни са променливи вноски на страните членки, а над 80 процента идват от доброволни вноски, които обикновено се насочват към конкретни програми", обясни той.

По този начин някои програми могат да останат без финансиране, ако страните членки не искат СЗО да инвестира в тях, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано този месец Тедрос заяви, че годишният бюджет на СЗО е 2,3 милиарда долара и го определи като "много, много нисък" за световна агенция, сравним с бюджета на средноголяма болница в развития свят, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Хайдутин преди 3 години
По бандитска ораганизация от СЗО няма! Долни кучета
5
0
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
САЩ като спряха парите и тези се уплашиха че ще трябва да си намалят заплатите и буквално ще пусками смс-та за да не им се наложи да спрат чартърите и черния хайвер с шампанско
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае защо някой ще тръгне да прави дарение на СЗО, сякаш няма по-нуждаещи се по света.
3
0
 
7
 
! Отговори
Хахахахахаххаха преди 3 години
Хахахахахахахахахаххаха!! Върха на наглоста! Вие нае&ахте целия свят, сега и пари искате! Не ви трябва такава фондация, скоро време ще бъдете разформировани така или иначе! Времето на етиопския комунист отдавна е изтекло! Въпреки подкрепата на братята комунисти от Китай! Честно, тая новина направо ми оправи настроението!!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Made in China
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай.