Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането

Ердоган: С народа ни да изживеем радостта от завладяването!
29 май 2020 12:15, Елка Василева
165
Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането
"Света София". Снимка: архив, БГНЕС

Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера в храма „Света София“, който в момента е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Истанбул, заяви турският лидер Реджеп Ердоган в четвъртък вечерта.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

Годишнината от превземането на Константинопол от османците ще бъде отбелязана с редица събития днес в града.

„Привечер фондацията „Стрелци с лъкове“ организира състезания „Купата на Завоевателя“ (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема града – бел. ред.). В рамките на организираната от Министерството на културата и туризма церемония в „Света София“ ще бъде прочетена сура „Фатиха“ (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молитви. С тази програма искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“, каза Ердоган, цитиран от БНР.

В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.

Внушителният храм „Св. София“ (Божествената премъдрост) – най-яркият образец на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно постижение на времето си, е изграден през 532- 537 г. при император Юстиниан I.

„Света София“ е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата постройка в света.

След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.

Сега сградата привлича милиони туристи годишно и има статут на защитен обект от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТя и религията ви не е турска,а е арабска.Какво се хвалиш с тези джамии?
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Не е далече времето когато и турците ще се осъзнаят и изчистят страната си от идеологията на еврейския коппелдак ататюрк. И джамията Ая Софя ще се отвори пак за богослужение на юммета.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......а много от машините за производство в България бяха откраднати и изнесени в Турция,вместо да ги подарят на някой българин да произвежда.Сега пак смазват български бизнесмени,това не ми харесва!Докато турците подкрепят всеки бизнес в страната си,нито гледат дали е руски или азиатски,важното е да печелят,а ние си унищожаваме бизнеса и мачкаме хората,правещи бинес и крещим истерично срещу Русия,без да имаме никава полза от това,дори напротив имаме загуби от тази политика да се зъбим на дру
59
15
 
6
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
Един ден Корана ще се чете и в джамията "Александър Невски"! Малко търпение!
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа също има вина,когато България влязе в ЕС ,допуснаха разграбаването на българските заводи+масова безработица,а даваха средства на турците,които не са европейци от ЕС,а за България не даваха нищо и не разрешаваха нищо с което да тръгне напред държавата,а много от машините за производство в България бяха откраднати и изнесени в Турциявместо да ги подарят на някой българин да произвеждаСега пак смазват български бизнесмени,това не ми харесва!Докато турците подкрепят всеки бизнес в страната с
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кемал Ататюрк забрани Света София да е джамия.Ама само портретите му висят.Заветите - не.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви хубави хора бе?Само мустакати ваксаджии и разносвачи на гевреци с подпетени обувки. Също така и доста "пингвини".
55
4
 
8
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Горките шебеци за 600 г. една свястна коч . ина не могат да си построят .!.
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки турчин ще се прероди в куче след като умре!
53
3
 
4
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Горките шебеци за 600 г. една свястна *** не могат да си построят .!.
52
4
 
14
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Това за "белите" турци ме хвърля в оркестъра. Изказващите се не са ходили в Турция. Съдят по нашите "турци", които реално са българи. Да, и в Турция има тук-там такива (и веднага в киното!), но общата картина клони към доста тъмен пигмент. Хубави хора, гостоприемни и т.н., но много хора бъркат за доминиращия цвят, и то на съседна държава. Само казвам какво ни е нивото.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вярно е това, чеВиж рисунките на султаните им ,преди да се омешат с европейците и се женят за тях,турците са били монголоиди,но понеже европейци,византийци,българи,араби са от бялата раса и османците(турците) се смесват с тях,днес са бели,виж само колко население от Балкните са отвелекли като роби и еничари през тези векове.
50
2
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Трябва да обмислим идеята дапревърнем нашата в София в музей на глупостта, фанатизма и фалшивите учения,пък алаховите хора да се дупят вкъщу, а тсм оня дето ходи като Алладин да вие под душа. Чак църква да я правим е малко прекалено, въпреки че си е наша и можем да яправим каквото искаме, ама по добре музей на обратния дарвинизъм, как хората могат да стават маймуни.
49
4
 
12
 
! Отговори
Вярно е това, че преди 3 години
са по-работливи от арабите и това, че са бели хора.Дали обаче се замислят върху два факта:1. Приели са религия, годна за арабските пустини от времетона Ранното средновековие.2. Дошли с в християнска Европа на белите хора; самите те също са бели.В това се състои огромното им противоречие, с което векове наред се боряткато прасе с тиква, без да го осъзнават.Отделно от това стои проблемът със структурата на населението им - над 50 етноса, от които се мъчат да направят нация.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
............така от конфликта между европейци,печели Турция и сме прекарани всички държави на Балканите и европейците,на които и до днес Ердоган им се зъби и ги обижда.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е,че много европейски държави са се борили срещу нахлуването на османците, воювали са и източни и западни европейски държави срещу тях,но най-голямата им грешка на западните държави беше,че не оставиха Русия да изтласка турците извън Европа и настъпи мир за европейците,след това се повтаря обратния сценарий - западните държави воюват срещу Турция,а руските комунистите пращат тайно оръжие и военни в Турция,за да отбият западните сили,така от конфликта между европейци,печели Турция и сме пре
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа ама
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме учудва новината, както не ме учудва създаването на военна база до границата ни, за което е съобщено в турския Държавен вестник. Интересен ще е коментарът на държавните ни мъже. Дано да помислят повечко, преди да вземат отношение.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бот вижда и помни Съжалявам . Че иначе имам добро мнение към отделни светли личности от тази вяра. Кой знае колко са светли ,защото днес всичко опира до интереса... Съжалявам за уродливия цинизъм ,който НЕ може да се прикрие чрез едно такова събитие . Повода е завладяването ,а не преклонение пред творческият гений на създателите . Турция въпреки целия си блясък Е това падение И може би ще прогресира . Съжалява и турският народ ,но всеки народ сам си заслужава и управниците. Потрес!
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотКостантинопол не е бил по-голям от българските столици,българските столици са били разположени на около 30 квадратни километра площ и са били образувани от три пояса - външен град,вътрешен град и централен град,в Константинипол са нямали достатъчно вода,че да имат такъв голям град с десетки квадратни километри площ.