Сеул и Вашингтон за мир 70 години след Корейската война

Мирен договор няма, технически Северна и Южна Корея още са във война
25 юни 2020 16:52, Елка Василева
11
Сеул и Вашингтон за мир 70 години след Корейската война
Снимка: БГНЕС

Сеул и Вашингтон изразиха днес решимостта си да защитават мира на Корейския полуостров по повод 70-ата годишнина от началото на Корейската война, предаде Франс прес.

Севернокорейските сили започват инвазия срещу Южна Корея на 25 юни 1950 г., когато започва кървавият конфликт, в рамките на който загиват милиони хора, по-голяма част от които цивилни.

Войната приключва след три години на сражения. Огънят е прекратен, но след това така и не е подписан мирен договор, което технически означава, че Северна Корея и Южна Корея все още са във война.

"На този ден през 1950 г. военният съюз между Съединените щати и Република Корея се роди от необходимостта, а след това бе скрепен с кръв", заявиха в общо изявление американският министър на отбраната Марк Еспър и южнокорейският му колега Джон Кьон Ду.

Още по темата

Сеул и Вашингтон изразиха уважението си към саможертвата, смелостта и завета на тези, които дадоха живота си, за да защитят свободата, демокрацията и благоденствието на Южна Корея.

Няма единно становище за броя на жертвите на войната. Според южнокорейското министерство на отбраната са убити 520 000 севернокорейци, 137 000 южнокорейци и 37 000 американци.

Отношенията между Сеул и Вашингтон се охладиха през последните години заради изказванията на американския президент Доналд Тръмп, според когото Южна Корея трябва да дава повече пари за намиращите се на нейна територия 28 500 американски войници.

Съюзниците обаче остават напълно решени да защитават мира на Корейския полуостров, се казва в изявлението на двамата министри.

Годишнината от началото на Корейската война е отбелязана на фона на влошаването на отношенията между Северна Корея и Южна Корея.

Севернокорейският режим зачести през последните седмици с вербалните нападки срещу Сеул, като разкритикува базираните в Южна Корея севернокорейски дисиденти, които прехвърлят пропагандни материали през границата. Севернокорейската армия също така взриви междукорейския офис за свръзка с Южна Корея в граничния град Кесон, който бе отворен през септември 2018 г., припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1-ви чебуракТочно за чайниците се сетих, няма информация колко сотици хиляди са гушнали букета + 0,5 мил. скакалци от СК. Не е зле като за 37к американци, съотношение 1/20 ако не и повече :)Чайниците като са били толкова велики защо не са продължили към Сеул? Да направят красивото 1/100.
8
2
 
4
 
! Отговори
УХА...34 преди 3 години
Сев. комунисти са ,като ***. Само мин. председателят им е дебел,като червей.
7
7
 
7
 
! Отговори
42 преди 3 години
САЩ-посланици за мир, все едно тигър или вълк пасе стадо овце. Само разпалват конфликти с цел печалба за бездънния им и ненаситен капитализъм. А *** съюзник на хищниците, само не знам, как ще ги изпревари такива мощни хищници. Прости си бяхме и си останахме за голяма моя горчивина *** народ.
6
4
 
3
 
! Отговори
ма френд нига преди 3 години
Дадаа..още един протекторат с демокрация и човешки ценности
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечна Дружба за разделението на Корея
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи без сащ южна корея е гола вода
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската армия ги напъва щото се плодят като насекоми по 30 деца в семейство сега ще ги питам като нямат теритоеия и ресурси къде ще ходят.Към Сибир при руските монголоиди.Хахах
2
4
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 3 години
Няма по-красива жена от руса и синеока германка.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато китайската армия ги е напънала. Когото питат генерал Дъглъс Маккартър защо отстъпвате, той отговаря: Ние не отстъпваме, а напредваме в друга посока.