Разбиха криптирана мрежа, използвана от престъпни групи

Във Великобритания са извършени стотици арести
3 юли 2020 14:20, Елка Василева
8
Разбиха криптирана мрежа, използвана от престъпни групи
Снимка: архив, БГНЕС

Британската полиция арестува стотици заподозрени членове на организирани престъпни групи, след като международни експерти проникнаха в използвана от тях криптирана мрежа за комуникации, съобщи националната агенция за борба с престъпността, цитирана от ДПА.

Агенцията информира, че полицията е провела най-голямата досега операция в историята си и е извършила 746 ареста , иззела е 54 милиона британски лири, 77 огнестрелни оръжия и над 2 тона наркотици.

Преди два месеца френската и нидерландската полиция проникнаха в платформата за криптирани комуникации EncroChat, обменяйки данни чрез Европол. Това е позволило на британската полиция да извърши "голям пробив в борбата срещу тежката организираната престъпност".

Националната агенция за борба с престъпността посочи, че EncroChat, която осигурявала бърза и сигурна мобилна телефонна връзка, е имала около 60 000 потребители по целия свят, включително около 10 000 във Великобритания.

Чрез тази мрежа са се координирали и планирали разпространението на незаконни стоки, пране на пари и организирането на убийства на престъпници от съперничещи групи.

Директорът по разследването в агенцията Ники Холанд каза, че внедряването в EncroChat е осъществено благодарение на над 500 британски полицаи в рамките на "най-широката и задълбочена операция в Обединеното кралство срещу тежката организирана престъпност".

Задържани са престъпници на средно, високо и най-високо ниво, които са се укривали от години, каза Холанд.

Британският вътрешен министър Прити Пател подчерта, че тази операция демонстрира, че престъпниците няма да се измъкват благодарение на криптирани устройства, за да замислят подли престъпления, без да бъдат засечени".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ако искаш да ти пусна оригиналната статия ,само че е на английски и незнам дали ще я разбереш?
5
0
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
***!!! Ако искаш да имаш наистина конфиденциална комуникация си взимаш специалист да ти я направи само за теб и му плащаш достатъчно за да остане лоялен! Ох, на бате наивничетата!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прити Пател е много куха лейка. Отнело им е 5 години, 500 палицая, Интерпол, вероятно още 10 други служби, подставени лица и какво - "разбили" и хванали 10 парчета, половината от които ще ги пуснат, поради липса на доказателства!ЕВАЛА И УСПЕХ БАЦЕ! А за останалите 500 подобни "мрежи", както и хилядите, кито нямат страница в интернет, а е просто апликация, дето си се разменя между познати?Колко Милион полицая ли трябват !??!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Стига си приказвал глупости ...
2
1
 
7
 
! Отговори
Само за баровците преди 3 години
1600 паунда на месец е таксата за такъв телефон
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стара новина от преди 2 дни. Пак сте заспали на мониторите да гледате саки саки.