Рецептата Dnes: Песто от босилек

Вкусно и полезно
6
Рецептата Dnes: Песто от босилек
Pixabay

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

 
Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.
 
Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.
 
В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.
 
Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.
 
Необходими продукти:
 
75 грама босилек
 
50 грама кедрови ядки
 
2 скилидки чесън
 
2 с.л. пармезан
 
4 с.л. зехтин
 
 Как да приготвите песто от босилек четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната анитибългарска рецепта, целяща да заличи родният бит и култура!!!!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сурови тиквени семки става даже по-вкусно, а и за простатата са идеални.Цената на кедровите ядки е доста солидна, а не са нещо особено на вкус.
4
1
 
9
 
! Отговори
Побългарено песто преди 3 години
Аз си го правя с орехи. Даже е по добре.
3
2
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Първия път като го опитах ми беше доста неразбираемо като вкус, но е зарибяващ. Вече 10 години и жуля яко, лошото е цената , добрите стигат до 3? бурканчето и чакам като са но промоция 3х2, а през другото време си взимам от евтините по 1,60/1,80? Проблемът е цената на ядките- дори китайските са скъпи.
2
3
 
8
 
! Отговори
нищо не пие преди 3 години
Вкуса е доста странен,ама комплексарщина,какво да правиш!?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ли домашна сливова изпива тази чиния???