В „Св. София“ ще има ислямско богослужение от 24 юли

Ердоган подписа указ за отварянето на джамията
11 юли 2020 07:56, Елка Василева
26
В „Св. София“ ще има ислямско богослужение от 24 юли
Снимка: архив, БГНЕС

Планираме „Св. София“ да бъде отворена за ислямско богослужение на 24 юли, заяви в телевизионно обръщение към турския народ президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. По-рано вчера той подписа указ за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви, след като турската върховна административна инстанция отмени решението на Министерския съвет на страната от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че и той ще участва в първата молитва след отварянето на музея като храм след 86 години. 24 юли е и датата, на която е подписан Лозанският договор, който оформя границите на модерна Турция след съпротива срещу победителите от Първата световна война.

Турският държавен глава подчерта, че решението за статута на храма е суверенно решение на страната. Той прикани всички страни да се отнасят с уважение към него, предаде БНР. Реакции дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни. ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. В четвъртък от организацията изтъкнаха, че „държавите са длъжни да не правят никакви промени, които могат да нанесат вреди на обект с универсална стойност“, включен в списъка на ЮНЕСКО на обекти под закрила.

Реджеп Тайип Ердоган акцентира, че храмът ще бъде отворен за всички - мюсюлмани и немюсюлмани - без входна такса. През 2019 г. „Св. София“ е била посетена от над 3,7 млн. туристи при цена на билета от над 70 турски лири.

По-рано турският държавен глава подписа указ, който беше публикуван в официалния вестник на страната, с който юрисдикцията над храма се прехвърля на Дирекцията по религиозните дела. Вчера следобед състав на турския Държавен съвет единодушно реши, че през 1934 г. турският Министерски съвет се е разпоредил със собственост, с която не е имал право да се разпорежда. Турските административни съдии посочват, че в османските документи имотът е записан като джамия и трябва да служи на обществото като такава. На 24 ноември 1934 г. турският кабинет взема решение за превръщане на „Св. София“ в музей. Жалбоподателите, които атакуваха решението, оспорваха и автентичността на подписа на Мустафа Кемал Ататюрк под решението, но Държавният съвет не взе отношение по този въпрос.

На 5 юли 1967 г. при посещението си в Истанбул папа Павел VI извършва молитва в „Св. София“. В отговор на това ден по-късно националистическо-религиозният Национален съюз на турските студенти (MTTB) провежда там масова ислямска молитва, с което се слага началото на разпалени дискусии в турското общество по въпроса.

Малка османска постройка в комплекса на „Св. София“ от 1991 г. е отворена за обедна и следобедна молитва, а от 2016 г. в нея е назначен имам. От тонколоните на четирите минарета, пристроени по османско време към „Св. София“, пет пъти в денонощието звучи ислямският призив за молитва езан. През 2006 г. в музея е отворена стая за молитви за работещите там служители.

В последните няколко години при различни поводи в „Св. София“ бяха четени откъси от Корана, последният път беше на годишнината от завладяването на Константинопол на 29 май.

Няколкостотин души се събраха привечер пред полицейските бариери пред „Св. София“ и проведоха молитва на площада.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Пробитата лира потъва ли потъва...а Мюмюн го яхнал султана и го шиба с камшика да тегли към Ориента!
25
0
 
5
 
! Отговори
Резил преди 1 месец
Това е излишна изцепка.
24
2
 
10
 
! Отговори
Made in Turkey преди 1 месец
Пълен бойкот на всички стоки и услуги от Пуйкистан

Бойкот на баркодове 868 и 869
23
12
 
1
 
! Отговори
Вещ преди 1 месец
Миналата година бпц поповете пеяха молитви против гейовете с което извършиха грях в храмовете и наказанието от Господ няма да е само да използват миналогодишния свещен огън
22
0
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
"От 24 ти юли?! Точно от тази дата! Разбрах защо се прави всичко това. Запомнете датата!"

Лозанският договор ли имаш предвид?
21
2
 
15
 
! Отговори
Татърлъ Доган кючек преди 1 месец
Да покани и баба си Меркел, да се дупи на килимчето. Дано вдене че ще гори в ада за унищожаването на Европа.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си пууммак в 21 век е психическо растройство.
19
10
 
19
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Всички джамии в България да сменят своят статут , превръщаме ги в свинеферми ,проблемът е решен . Всичко това е следствие на криворазбраната цивилизация . Модерно е да си черен , *** , да не си християнин , да гледаш куче , а не дете и т.н. Този свят в изтрещял , тотално при това . Нашите европейски империалистически свине ,които искат да се покажат ,като толерантни съсипват Европа и бялата раса . Не съм нацист ,не членувам в такива групи и прочие ,но това е самата истина .
18
16
 
5
 
! Отговори
SULEIMAN Kadir преди 1 месец
хахахаха,робите отрано почнали да квичат,нищо нимогете да направите вас дори нева броят за хора
17
14
 
13
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 1 месец
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на прост човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
16
3
 
8
 
! Отговори
1453 преди 1 месец
до 14

вие без това направихте то джамията до БНБ исторически музей
15
13
 
6
 
! Отговори
1453 преди 1 месец
най после, след 86г прекъсване
14
14
 
10
 
! Отговори
Ела, Ердогане преди 1 месец
Ела в Бълтария. Спаси ни.
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пък да направим Баня Баши в София музей! Впрочем тя по документи си е музей на османското изкуство! Който не вярва да провери! Софийска община веднага да предприеме действия по демонтаж на незаконно поставената озвучителна техника, а СДВР да изведе самонастанилите се там лица! Такса за вход-1 лв.
12
7
 
7
 
! Отговори
game1 преди 1 месец
Нямат джамии ли? Не могат да се молят вкъщи ли ? Е добре като искат да си приватизират сгради.. Дали ще им помогне за молитвата - съмняваме. Съмняваме Бог да е в храма..
11
6
 
3
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 1 месец
Ма ако ще бахайско богослужение да има, на кого му пука. Айде да може в собствената си държава да решават къде да си пращат хаховците.
10
11
 
13
 
! Отговори
Ай сиктир бе Ердоган преди 1 месец
Няма проблем, започваме кампания за превръщане на древната Томбул Джамия в Шумен в църква където да се извършват богослужения. Танто за танто.. Да видим какво ще стане..
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябваше да я направи обществена тoaлeтнa та всички да мирясват!
8
5
 
8
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 1 месец
В Аллах ли да вярвам или в Коронавируса? Лично аз във второто. То се вижда макар и с микроскоп. И точно то ще прочисти света от глупави безсмислени религии, които не са нищо повече от опиум за народа.
7
6
 
20
 
! Отговори
Горкият султанчо преди 1 месец
Толкова се напъва да бъде световен играч, но няма кой да му подскаже за "принципа на Питър" - отдавна си е надскочил равнището на компетентност. Икономиката буксува, просветените и умните хора в Турция не го понасят, в стремежа да надъха шовинистите само увеличава броя на външните си врагове и недоброжелатели. И какво като отново направи "Света София" джамия? Никой не е успявал да живее дълго напук на всички останали. И той ще си намери майстора.