Беларус е уморен – идва ли краят на Александър Лукашенко?

Народът на страната става свидетел на най-бруталната репресия случвала се някога
23 юли 2020 23:05, Нели Христова
97
Беларус е уморен – идва ли краят на Александър Лукашенко?
Снимка: БГНЕС

Беларус е управляван от един мъж вече 26 години. Ала до този момент властта му никога не се е клатила толкова много. Изборите са само след месец, а стотици журналисти и активисти вече са арестувани. Според местните, това е най-бруталната репресия, която някога са виждали.

"Ако видиш колите на военните, трябва да бягаш. Нищо повече - само да бягаш."

Беларус е наричан "Последната диктатура в Европа". Ала коронавирусът разклати позициите на "последния диктатор"  - Александър Лукашенко. През последните години опозицията срещу него расте и може би за първи път от 26 години лидерът не е сигурен дали ще успее да спечели и тези "формални избори". За това той прави всичко възможно за да се отърве от противниците си.

"Аз бях просто съпруга и майка. Бях щастлива. Сега ще разбера дали ще бъда регистрирана като кандидат за президент на тази страна", казва Светлана Тикановская. Тя е необичаен кандидат за лидер на страната. Досега всички членове на опозицията, които посягат към "трона" на Лукашенко са били дисквалифицирани и дори арестувани. Сред тях е и съпругът на Светлана. Сега тя се кандидатира за президент на негово място.

Крехката Светлана ще се изправи срещу Александър Лукашенко - първият и единствен президент на Беларус досега.

"Имаме диктатор за лидер на нашата държава. За това ние не можем да кажем и дума срещу него", споделя Тикановская пред BBC. Запитана дали се страхува, тя отговаря категорично: "Да."

"Те могат да направят всичко - да откарат децата ми в сиропиталище или нещо такова", казва Светлана, когато полицията се задава. "Може би си мислят, че имаме нелегална среща. Всъщност, тук е забранено да правим всичко, навсякъде. Просто свикваме с това", обяснява тя. Но хората на Беларус са уморени от диктатурата. През последните дни те организират протести в подкрепа на политическите затворници.

"Чувстваш се така, все едно правителството ти те лъже всеки ден, но вече не е възможо да живеем така. Ние сме заплаха за властта дори просто стоейки на улицата", казва една от протестиращите. Несъгласие, когато изборите са толкова близо, изобщо не е приветствано от правителството на Лукашенко. Затова полицията започва да арестува случайни хора на улицата, без да има причина. През последния месец стотици хора са били арестувани по този начин.

Опозицията срещу Лукашенко се увеличава. Начинът, по който той се справя, или по-скоро не се справя с пандемията, докара народа на Беларус до ръба. Президентът нарече коронавируса "психоза" и се пошегува, че водката може да го излекува. През всичките тези години, големи общности все пак подкрепят Лукашенко. Ала дори и сред тях вече е останала прекалено малко вяра в лидера.

"Когато дойде коронавирусът, той излизаше по телевизията и казваше, че всичко е наред", казва възрастна жена.

"Аз се разболях от COVID-19. Похарчих цялата си пенсия за лекарства. Хора, които ми бяха близки, починаха, но медиците не записаха коронавируса като причина за смъртта, а други болести. Колко още ще лъжат народа? Не мога да преценя кой управлява тази държава - хора или глупави идиоти", споделя съседката й, Олга.

За всички тези 26 години нито едни избори в Беларус не са били честни или свободни. Много малко хора вярват, че този път ситуацията ще е по-различна.

Един от най-добре познатите активисти в Беларус е Вола. Преди дни тя бе арестувана от КГБ докато просто стои на автобусна спирка. Случаят е документиран на видео. Месец по-късно тя излиза от затвора. "Не съм спала от 30 дни. Не те оставят да спиш. Като мъчение е. Истинско мъчение. Прекарах 21 или 22 дни под строг тъмничен затвор. В нормалната килия имаш течаща вода, макар и студена. Но в строгата тъмница няма нищо. Не ме отведоха да се изкъпя цели 30 дни. Това е част от репресията", разказва Вола.

Вераника Мишенко, опозиционен блогър, също е била в затвора 30 дни. Сега тя се крие. Всяка вечер сменя локацията си. "Винаги нося със себе си тази чанта. Целият затвор я знае. Не ми позволиха да я взема, когато бях под строг тъмничен затвор", казва тя.

А обратно на улицата, полицаите крият лицата си. Те имат една цел - да изчистят улицата от протестиращите. Кадрите от арестите са брутални. Операторът на BBC също е арестуван, а останалата част от записите му - изтрити. Още 14 журналисти също са вкарани в черните ванове.

"В нашата страна има свобода на словото. В подобни ситуации в Европа се използват сълзотворен газ и водни оръдия. По мое мнение, реакцията срещу този нелегален протест не е била прекалено груба", казва Владимир Караник, министър на здвравеопазването в Беларус.

Народът на Беларус е уморен да се страхува и е готов да се бори за свободата си. Дори и ако шансовете са срещу тях.

"Мислиш ли, че ще спечелиш?"

"Не вярваме в честните избори. Но все още вярваме, че нашият президент ще осъзнае, че краят му е дошъл. Хората вече не го искат", казва Светлана. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се казва на беларуски "майдан"
84
0
 
3
 
! Отговори
идетрибунал преди 3 години
Луд умора няма!Пореден пасквил за дезинформация и манипулация!Къде е истината се разбира само при СРАВНЕНИЕТО!Преди десетилетия в СССРзавиждаха на българите.Сега когато еничарите разграбиха и унищожиха България никой не ни бръсне за нищо!Сега сме най-бедните в Европа-доказано.А Батка може да каже на съгражданите си-ИСКАТЕ ЛИ ДА ПОСТИГНЕТЕ И НАДМИНЕТЕ РАЗРУХАТА И БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ,ТОГАВА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЕНИЧАРИ!
83
4
 
1
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
По добре Спецназ да го свали отколкото ЦРУ...
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там са писали умрелите само от всичко друго, но не и от короната, а тук е точно обратното. И гръм да те убие, пак корона го пишат.
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Лукашенко е по зле и от Ердоган. Има клипчета как се кара на хората. Ужас
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус си е жива диктатура на пролетариата. На повърхността всичко изглежда добре ама явно не е така. Те това са протести:https://youtube/watch?v=WVFjGVwaeTI
79
2
 
4
 
! Отговори
Шломо Шекелберг преди 3 години
Добре, защо Беларус е в мъжки род и в заглавието и в материала?Не мисля че има език на който Беларус да е мъжки род. Или е женски, или среден. Но мъжки? Откога? Защо?
78
13
 
29
 
! Отговори
Баба Марта преди 3 години
Предполагам, че след победата на демокрацията, правата на човека и свободния пазар в Беларус, гражданите ще могат да се наслаждават на провалено здравеопазване и образование, деиндустриализация, клошари и олигархия!
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71То като в България.
76
9
 
19
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Аз като гледам снимки от Беларус, чистота, хубав градски транспорт, спокойни хора, в сайтовете пише, че благата да разпределени по-равно, а не като на Запад 10 процента държат 90 процента от икономиката. Аз харесва Лукашенко, ако го махнат, ще станат като Украйна, грабеж и войни с богат елит. И доста колеги пишат, тук все едно сме вързали и цъфнали. Тук няма диктатура. Днес защо не пишете затова. Продажници.
75
15
 
9
 
! Отговори
Скопианец преди 3 години
Беларус в НАТО, а Сърбия на бунището на историята.
74
5
 
18
 
! Отговори
балама преди 3 години
Беларусите да му мислят - ний сме си добре - изборите, ама ич не са фалшиви, мафията си има държава, държавата на мафията поддържа, ама ноу голяма стабиуност... всичко цафти и върджи, мисирките успешно имитират свобода на словото и няма нужда никой да ги репресира...
73
10
 
19
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Не се престаравайте, аз в момента съм в Минск, много чист и подреден град, ресторантите са на всяка крачка, храната е супер, класи над европейската кухня, просто продуктите не са регулирани от ЕС.Иначе имат трудности, но и БГ много хора живеят зле.Колкото до управлението , хората псуват Лукашенко колкото Борисов, но , честно казано, много се страхуват повече от анархията, която може да дойде, като махнат сегашната власт .
72
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам за Беларус но в България Борисов ще управлява вечно. Колкото и да се протестира нещата няма да се променят. Ако пък протеста вземе че стане силов тогава ще обявят всички за терористи по новия закон за тероризма и ще обявят антитерористическа операция с множество репресии и насилие . Така че умиране има отърване не.
71
9
 
14
 
! Отговори
Уес преди 3 години
Jamiro ,не ми казвай да гледам в ю тюб. Имам достатъчно познати от там. Мизерияяяя. Един от Беларус ми се присмя като му казах, че в България разцъфтява бедността и корупцията. Покани ме в дома си другата година за да видя какво е бедност. Все едно късния соц при нас. Това да подлагаш населението си на такава гавра... нямам думи. В Русия е същото ама гледате в Москва, дискотеки, клубове, ресторанти, пълни с до ре облечени хора. Скъпи коли. Като е много подредени защо не отидеш да живееш там.
70
12
 
14
 
! Отговори
Я преди 3 години
Имам приятел румънец, женен за беларускиня. Живеят в Минск от 4 години. Каза ми, цял живот съм живял скромно, без много пари, но в Беларус е все едно 85 година. Има само 8 ресторанта, от които 5 са за богаташи или политици. Все едно ресторантите в Румъния от соца. Хората да ужасно бедни. Контролът от милицията( там са запазили името на милицията и КГБ) е страшен. Времето е спряло. Чудя се на такива хора дето казват, че било подредено и някакви други глупости.
69
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последния диктатор ако успее да предаде властта на някой беларуски Путин - ще стане национален герой.За сега само брани власттса от цветните революционери, дето ще прзпродадат, като нашите тука, де що може.
68
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блогерът Тихановски е в затвора, другият кандидат - банкерът Бабарико и сина му също, на третият кандидат - Цепкало ЦИК не му ''призна'' половината подписи и остана само с 96 000 при норматив 100 000. Пълен цирк. Лукашенко назначава членовете на ЦИК, Върховния съд, министрите, КГБ, и т.н. Може да се кандидатира неограничен брой пъти за президент. Средната заРплата е 230 евро, средната пенсия - 100 евро. Населението намаля с два милиона души. Но кризата тепърва предстои. Руските субсидии спряха
67
8
 
31
 
! Отговори
Jamiro преди 3 години
Препоръчвам на всички преди да пишат коментари за Беларус да напишат в Ютуб Минск и да видят за какво става на въпрос по-чист красив и подреден град няма в цяла европа и като го пиша това нещо искам да кажа че не съм привърженик на лукашенко
66
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Цяла България"Тва комунистите сте безнадеждни провали. Цяла България а на улиците 5 хил *** и 1000 човека с реални претенции.