Двете Кореи поотделно отбелязаха 67 години от примирието

На север - Ким, обкръжен от генерали, на юг - ветерани с маски
27 юли 2020 17:45, Елка Василева
17
Двете Кореи поотделно отбелязаха 67 години от примирието
Снимка: БГНЕС

На север - лидерът Ким Чен Ун, обкръжен от генерали, на юг - ветерани с маски, спазващи социална дистанция: така двете Кореи отбелязаха днес поотделно 67-ата годишнина от примирието в края на Корейската война.

Примирието от 1953 г. слага началото на разделението между двете страни и между милиони семейства от двете страни на т.нар. демилитаризирана зона, припомня Франс прес.

В Сеул - столицата на Южна Корея, десетки ветерани с маски, спазвайки социална дистанция, участваха в церемония в тяхна чест с девиза "Славни дни". На огромен екран бяха прожектирани кадри от възстановка на конфликта, прекъсвани от интервюта на ветерани от чужбина и послания в подкрепа на Юга от днешни ръководители на държави, подкрепяли навремето Юга, като американския президент Доналд Тръмп и френския държавен глава Еманюел Макрон.

Още по темата

В Северна Корея лидерът Ким Чен Ун посети национално гробище и връчи пистолети "Пектусан", носещи името на свещена планина на Корейския полуостров, с възпоменателни надписи, на десетки генерали и офицери, които му се заклеха във вярност, съобщиха държавните медии. Снимки показаха офицерите, строени в редици и без маски, въпреки съобщенията през уикенда за първи случай на COVID-19 в КНДР.

Официалната агенция КЦТА цитира Ким, който каза, че "лошият вирус" може би е проникнал в Северна Корея и призова обществеността да подкрепи усилията му за справяне с "епидемиологичната криза". Изолираната държава твърдеше месеци наред, че е успяла да избегне пандемията.

Наблюдаващи групи и бежанци от Северна Корея бяха доста скептични към твърдението на Пхенян, че в страната няма случаи на коронавирус, тъй като тя има дълга и пропусклива граница с Китай, откъдето се смята, че е тръгнала заразата миналата година.

Според анализатори евентуално разпространение на вируса в Северна Корея може да причини хуманитарно бедствие предвид разнебитената й здравна система и липсата на медицински запаси, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
Здравопат+ преди 3 години
Ковид-19: всичко е въпрос на дисциплина (дресировка). Жълтите послушно си носят маски не само сега, но и през всеки грипен сезон. Гледал съм ги по международните летища и съм се чудел. А на западните свободолюбиви демократи (включая БГ) как тъй ще им кажеш ти кое-що............
15
3
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Загрижили се атлантическите анализатори.....Всъщност, за сега бедствие и разнебитена здравна система видяхме отвъд Атлантика, където хората продължават да *** като мухи. Другаде, поне за сега, не извозват трупопве с хладилни камиони. Нал'тъй Демагози!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПомня как Рейгън "не им даде" да се обединят, заявявайки пред 200 000 души на площада в Западен Берлин:"ТАЗИ СТЕНА ТРЯБВА ДА ПАДНЕ!"Помним, помним, другарю Хрiьстав..
13
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
В южна корея намалиха работната седмица на 52 часа преди 2 години...
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който ми твърди, че това нещо в С.Корея е под влияние на комунизма, ще му кажа, че С.Корея никога не е практикувала този вид обществен строй, който бе в СССР, България или Източна Германия. Те даже си имат име за това.А в Ю.Корея е също ужас - мога да ви дам линкове как полицията там направо смазва демонстрации, Оскар тази година взе южнокорейски филм за семейство живеещо в катакомба под земята с мечти за нормален живот.В Ю.Корея хората се състезават с роботите на работа и живеят в стрес.
11
6
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Разнебитената здравна система на СК се справя милион пъти по-добре от тази на САЩ и Европа. В буквален смисъл. Освен това СК е точно в епицентъра на Ковито и не е затваряла границата си с Китай.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живей другаря Ким Чен УнДа живей другаря Владимир Путинараааааа слава на социализма
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО има повече генерали от Ким, НАТО са най-големите комунисти и са в мозъчна смърт. Ким подарява на генералите си постолети, НАТО-вските генерали им даряват чек със който да ходят да си платят кредитите.
8
2
 
20
 
! Отговори
ами преди 3 години
Виждате ли на снимката идиотизма на социализма
7
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До МНЕНИЕАма янките не дават... както навремето не дадоха на германия да се обедини.
6
5
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Българина няма пари за хляб, но избира да се зароби със заем за смартфон галакси. Добър избор.
5
10
 
7
 
! Отговори
свинска пържола преди 3 години
България не може и пирон да произведе, а българските пенсионери ровят в кофите за огризки от храна.
4
9
 
4
 
! Отговори
купичката с ориз преди 3 години
Наскоро разработените ракети от Северна Корея (KN-23, KN-24 и KN-25) са способни да преодоляват най-модерните системи за противоракетна отбрана. КНДР постигна значителен успех в разработването на балистични ракети, които могат да пробият наземните противоракетни системи THAAD, нанасяйки удари от позиции в морето или от мобилна наземна установка, извън полезрението на радарите. Ракетите летят по нетипични полетни траектории, за да заблудят системите за противоракетна отбрана.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DAEWOO HYUNDAI LG SAMSUNG от едната страна...А от другата:купичка ориза, партийна шапка и вехта рубашкаТИ ИЗБИРАШ!
2
4
 
7
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Сега тази новина за примирие отпреди 67 години ли е или за корона вируса в Северна Корея? Аз просто си питам. А отделно се оказва, че тоталитарните режими се справят значително по-добре с подобни заплахи от запада.
1
3
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
И двете Корей не са Читави .Язък за САЩ и СССР що Пари Потрошиха Там .Трябва да го оставят сами да си разделят Бащиното Имане .Като Албания , Косово и Северна Македония са .