Пясъкът по плажовете - идеален за размножаване на бактерии

Там няма дезинфекция
Обновена: 5 авг 2020 09:52 | 5 авг 2020 09:52, Петя Славова
22
Пясъкът по плажовете - идеален за размножаване на бактерии
Снимка: БГНЕС

Пясъкът по плажовете край реките и езерата е благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии заради липсата на дезинфекция. Попадайки през малки ранички в организма на почиващия, те заплашват да го заразят с различни паразитни болести, смята Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва.

Пясъкът по плажовете никога не се обработва с каквито и да е дезинфекциращи средства, а на дълбочина 5-6 см е най-благоприятната среда за обитание и размножаване на различни микроорганизми, предимно причинители на гъбични инфекции, предава БГНЕС.

Особено опасен е влажният пясък. Когато той е сух и горещ, рисковете са по-малки, но все пак съществуват. Затова не се препоръчва хората да се зариват в пясъка и да строят пясъчни фигури. Попадайки в малки пукнатини и ранички по кожата, тези бактерии могат да станат причина за микоза и кандидоза, предупреждава експертът.

Ако почивате на плажовете край реки и езера, може да се заразите с най-различни инфекции. В пясъка живеят най-обикновените патогенни гъби, глисти и бактерии. Спорите на гъбите проникват лесно в стъпалата, които са се накиснали добре във водата.

Друг разпространен проблем, свързан с къпането, е появата на сърбеж. Причината за това са церкариите – личинки, паразитиращи в кръвта на водоплаващите птици и дребните гризачи, които попадат във водата заедно с изпражненията им. Тези микроорганизми се закрепват за кожата на човека и проникват в нея, като отделят особен секрет. Това предизвиква алергична реакция, кожата се зачервява, появяват се обриви и започва силен сърбеж. Церкариите обитават в застояла вода, но могат да попаднат в морето, ако то е замърсено от битови отпадъци или в него се влива река.

Според Лебедев, не е трудно човек да се опази от церкариоза, стига да подбира внимателно местата, където да се къпе. Не трябва да се забравя също, че стоенето с мокър бански и преохлаждането са основни причини за развитието на респираторни инфекции, цистити и други възпаления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Давахте ли си сметка преди 3 години
А то щото в пясъкът на плажа край морето ги няма. Там дето стъпват с обувките цели тълпи хора всеки ден и се изхoждат кучета. Същият този пясък ви влиза в устата и в раните. А в морето дето се къпете се изливат и отходните канализации на държавите край него.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в човешкото тяло има около половин килограм бактерии без тях си мъртъв.някои откриват че светът е населен с микроорганизми и как ли сме живели до сега.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека се размножават, да ми чистят петичките
19
0
 
1
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 3 години
Обсебени от масови убиици престъпници на власт ползват искуствен интелект за манипулиране на пидерите и ПИАР НЕГОДНИЦИТЕ ..очакват поне 100 000 000 000 000 $ преки загуби на човешките държави..Масовите убиици ползват нано скенери и *** за обсебване на манипулаторите..Като КОВИД генератори полzват нарочно инсталирани дигитално холограмни видео терористични съоръжения вкл в цигарени пакети .жестоко вредни са камери и телефони с black death generators
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банята е опасно място.Може да се подхлъзнете и да се пребиете.Не се къпете.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичен фейк нюз...ако прочетеш само заглавието, директно се отказваш да ходиш на плаж. Обаче прочетеш ли по-надолу.....ааааа, ама то ставало дума само за реки и езера. А колко хора ходят на плаж по реки и езера ?? 0.2% от всички плажуващи! И на това вие му казвате "новина" ???
16
4
 
2
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Преди много год.имаше опити да се почистват плажовете с някакви машини от фасове,капачки и др.отпадъци. В момента се търкалят по плажовете хора с гъбички по краката и др.кожни заболявания и пълни с какви ли не гадни отпадъци...да не говориме и какви мърсотии плуват във водата...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина, набива се на очи. Статията е писана за сладководни басейни, а коментарите са за солена вода... Цекарии в солена вода не съм чувал. Там има фелакии. И мазут. И палмово масло от фритюрниците, дето ги изливат в каналите, а от там в морето.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова: хотел - басейн - баня. Съвременното население е прекалено изнежено за природните условия.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГеоргиСтатията е за сладката вода, а не за солената. Четете, преди да се престаравате в писане.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строго казано, в статията почти не пише за бактерии. Микозата и кандидозата са гъбични инфекции. Глистите и церкариите причиняват хелминтози - т.е. спадат към червеите. Не можеш всичко дребно да наричаш бактерия.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започва филмирането и подготовката за есенното затваряне на всичко....
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бахтиии глупостите. На тая температура и сол, само бира може фа се развъди.
9
2
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Баааах тия бактерии, които се размножават на 60 гр по Целзий!Тия на горещ плажен пясък без чехли стъпвали ли са? Нямало било дезинфекция!
8
1
 
8
 
! Отговори
Аман от мрънкащи преди 3 години
Аман от мрънкащи журналисти. Сега пясъкът им е видновен.От хотел до хотел е различно! От плаж до плаж също. Някъде е хубаво, някъде не е, но със такива статии слагате общ етикет на всички, което не е справедливо.
7
0
 
22
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Само където бактериите повечето бактерии не могат да живеят на 50-60 градуса каквато е температурата на пясъка като го напече слънце. А за рани по кожата докторите препоръчват именно солената вода. В пясъка има доста минерали, които също са полезни за кожата. Стига с тия дезинфектанти.. До сега тровихме природата с пестициди, шампоани, душ гелове. Остава само и дезинфектанти да текнат по канализацията. С този начин на живот едва ли ще издържи природата още дълго. Хората се самоунищожават
6
3
 
6
 
! Отговори
по-точно преди 3 години
По-точно трипер, сифилис и кандидоза по плажовете.
5
0
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Ужас, затварям се в банята и се потапям в дезинфектант! Никакви морета и планини.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сме оцелели до сега, чак да се зачудиш?!
3
0
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Стига сте плашили хората. Короната е вирус, те е бактерия!