Япония почете паметта на жертвите на Хирошима

75 години от пускането на атомна бомба в града
12
Япония почете паметта на жертвите на Хирошима
Снимка: БГНЕС
Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима, извършена преди 75 години.
 
Бомбата разруши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които цивилни, включително много деца.
 
Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на мира в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.
 
Точно в 8,15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, отекна камбанен звън, последван от минута мълчание, спазена в цялата страна.
 
На възпоменателната церемония в Хирошима японският премиер Шиндзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие. 
 
"Международната общност трябва заедно да върви към една обща цел - свят без ядрено оръжие", заяви той. Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова световните лидери да работят по-усърдно за ядрено разоръжаване и прикани японското правителство и други страни да ратифицират приетата през 2017 г. конвенцията на ООН за забрана на ядреното оръжие.
 
Послания до властите в Хирошима по повод трагичната годишнина изпратиха папа Франциск и бившия президент на САЩ Барак Обама, който през 2016 г. стана първият действащ американски президент, посетил града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японският народ можеше да издържи всички ядрени удари, само да запази императора си.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабаците японци се предадоха след само 2 ядрени.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония кога почита жертвите в Китай, Корея?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименTaka e даце имат паметник в софия на загиналите американски летци! Какви дупедавци сме не е истина просто! А на Списаревски паметника къде му е?
7
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/1В случая са виновни комунистите, че бяха премерени, а не прилагаха дивашката пропаганда на ес и нато... ако я прилагаха, сега щеше да има мемориал в центъра на София за хилядите убити цивилни жертви.ПП. също както мълчаха за предложенията на ссср германия да се обедини, също както мълчаха за отказа на сталин да направи граница в берлин 56та или предложението на червея аденауер да предаде западен берлин на съветите...
6
8
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Така е!Японските у6ийци трябва да почетат паметта на 6-мата американски военопленника умрели в затвора и на другите 6-*** умрели впоследствие от раните си или убити от тълпата хирошимски ***.Всеки американски ученик учи за съдбата на тези невинно загинали мъченици!
5
1
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Светът никога не бива да забравя това грозно престъпление, атомната бомба "Литъл Джон", която отнесе в гроба най-малко половин милион японци - веднага или в последствие от радиацията. От 75 години насам Америка е провела над 200 войни навсякъде по света и никога не бива да бъдат забравяни нейните престъпления ве името на "демокрацията". Анатема за войнолюбците! ''Правете любов, не правете война, хора", пееха велики музиканти от близкото минало. Хубава публикация на г-н Попов! Благодаря, Сашко..
4
0
 
11
 
! Отговори
роза преди 3 години
"Хора,бдете,за да има мир!"-това е стихче от някогашна антивоенна песен,която вече никой не си спомня.А трябва да се помнят тези факти от миналото,за да не се повтарят.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то и в японските учебници пишело съюзниците а не американцитетака са обрботени да мразят съюзниците и главно руснаците заади разгрома на едномилионната им армия в манджуриято и бомбите са с цел изпреварване на руснаците дето са имали идея за десант на острова
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима, извършена преди 75 години. Бомбата разруши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които цивилни, включително много деца." Брей, най-накрая споменаха кой е извършил бомбардировките! В предишните статии дори и това не правиха.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България обаче не само не почита жертвите на англо-американските бомбардировки над страната ни, но издига паметници на чуждите пилоти. Попитайте 1000 души у нас на възраст под 45 години какво знаят за англо-американските бомбардировки. Резултатът ще бъде, че които въобще са чували за тях, се броят на пръстите на едната ръка. Уж свободните ни медии най-много с 19 реда да споменат в деня на най-масираните нападения. Предаването на БНТ също мина повече с усмивка и надпревара за изява.