"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко

През 90-те тя често пътува до Ирландия
Обновена: 11 авг 2020 22:00 | 11 авг 2020 21:45, Нели Христова
82
"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко
Тихановская в Ирландия / Снимка: Хенри Дийн

Светлана Тихановская отказва да повярва, че Александър Лукашенко отново е спечелил изборите в Беларус. Отказва да повярва и народа на страната, който за втора поредна вечер излезе по улиците, без страх от палките, оръжията и юмруците на полицаите.

За "последния диктатор в Европа" Тихановская бе неочакван противник, в непредвидимо време. Кризата, причинена от COVID-19 вече бе подкопала напълно доверието в него, а младата майка, която зае мястото на арестувания си съпруг, го изненада в гръб. Колкото и да бе подготвен за недоволство, Лукашенко едва ли си е представял опашките от гласуващи, отговорили на призива на Тихановская или кръвта, която се проля след поредните избори.

Но намек за силата и устойчивостта на тази жена, която смело се изправи срещу диктатора, има още когато тя е на 12 години.

Тихановская е едно от "децата на Чернобил". Нейното здраве е пряко или косвено засегнато от взрива в атомната електроцентрала през 1986 година. За да им помогнат да се възстановят, семейства в Ирландия приемат част от тези деца в домовете си. Така Светлана, тогава позната като Свиета, попада в къщата на Хенри Дийн и съпругата му.

"През тази година пристигнаха две деца. Свиета бе близо до възрастта на дъщеря ми Мери и пасна веднага на семейството ми. Беше ясно, че тя е интелигентна. Знаеше повече английски от другите за това влезе в ролята на техен преводач и говорител", разказва вече 72-годишният мъж пред The Guardian.

Но Дийн е категоричен, че не би и могъл да си представи пътят, по който ще тръгне животът на "това малко момиче", както я нарече Лукашенко.

"Някои деца бяха травматизирани от обстановката в Беларус, не само заради радиацията от Чернобил, но и заради влошаващата се икономика. Ситуацията бе много трудна", разказва Хенри. Той посещава Микашевичи, родният град на Тихановская, след като основава благотворителна организация за Чернобил. Селището е само на 40 км от границата с Украйна и е силно засегнато от последиците от инцидента.

"По това време болниците в Беларус бяха пълни с деца, които имаха най-различни проблеми. Учителят на Светлана ни беше преводач. Няколко пъти посетихме и училището. Така се запознахме с нея и я поканихме в Ирландия", спомня си Дийн. В родния му град Роскреа децата редовно били преглеждани от лекари. Проблемите със слуха и очите били често срещани.

Децата също така били водени на пикници в парка, по магазините и на кино. "Те обичаха да пазаруват в най-евтиния магазин Penneys и бяха шокирани от големината на къщите ни", казва Хенри. Само за дни децата се променили пред очите му. Според него хубавата храна помогнала. "В Беларус нямаше храна в изобилие за тях. Най-много обичаха бананите и бобът. Това забавляваше нашите деца", споделя мъжът.

Повечето деца посетили Ирландия само за едно лято, най-много за две. Но Светлана се сближила със семейството и продължила да се връща отново и отново. Няколко лета тя дори работи в местната фабрика за да спечели малко пари. Всяко лято тя е и преводач на децата, пострадали след Чернобил.

"Светлана беше много смирена и скромна", категоричен е Дийн. Но имаше ли намек за ранен политически идеализъм?

"По това време децата не говореха открито за политиката в Беларус, тъй като се страхуваха, че някой ще разбере, че семействата им критикуват властта. Но Светлана беше открита и говореше с голямо вълнение. Казваше, че хората са обезверени и знаят, че гласуването е подправено", споделя Хенри. Но той е изненадан, когато я вижда като един от кандидатите срещу Лукашенко. По думите му, Светлана няма никаква политическа амбиция, но се е поставила в тази ситуация от загриженост за хората в Беларус.

"Първото й дете беше глухо. Тя спря да работи за да се грижи за него и премести семейството си в Минск, за да му направят нужната операция. Даде целия си живот за да се грижи за сина и дъщеря си. Светлана е всеотдайна майка. Тя просто искаше хората да гласуват за нея, за да освободи политическите затворници, нещо, което е благородно за нея", казва Хенри. Освен едно окуражително писмо, той не е разговарял със Светлана скоро.

"Беше прекрасно момиче. Всичките ми деца и внуци имат много добри спомени от Свиета ... Тя беше просто едно хубаво, истинско, искрено и честно дете", категоричен е той.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
1
 
! Отговори
Не ще при Немцов преди 3 години
Тихановская се усети, че кукловодите - нейни и на мъжа и - имат нужда от сакрална жертва. Тя не пожела да влезе в тази роля и потърси спасение в Литва.
63
2
 
6
 
! Отговори
ЛЕВСКИ КАЗА БЪЛГАРИЯ преди 3 години
До ЛЕВСКИ РЕЧЕ ЕВРОПА... .тъжно ,тъмно ,гадно ...Еми няма гей паради ,няма еднополови бракове , няма наркомания ,няма шмъркания ,няма линии , няма 30-40 пола ,*** ....Как няма да Ти е тъмно ,гадно ...?
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щатите са адски гадове ,трябва да страдат много !
61
8
 
8
 
! Отговори
ЛЕВСКИ РЕЧЕ ЕВРОПА преди 3 години
колкото по-близо до Русия, толкова по-тъжно, тъмно, гадно, страшно, депресивно изглеждащите блокове, винкелите стърчащи още загрозяват прекрасната ни родина. Много са ни дали, но платихме и прескъпо. Досвидание ...
60
4
 
1
 
! Отговори
По план е! преди 3 години
Физпуск на Бел АЭС - майдан!Енергина пуск - преврат!*** от Москва да не забравят какви ги пееха и как "уволняваха" белоруски министри за неправилни връзки с Европа!Щяха да им купуват тока от "изнесената революция". Забравиха!
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм стъпвал в Беларус, камо ли пък да съм живял и поради това не мога да коментирам как се чувства средностатистическият гражданин. Лукашенко е старо КГБ-йско куче и със сигурност не е демократ по душа. Но дали точните хора да го заменят на поста в една несигурна ситуация и в държава, граничеща и твърде зависима в икономическо отношение от Русия, са един влогър и неговата жена? Може да са големи симпатяги, ама имат ли представа как аджеба биха управлявали тази страна?
58
1
 
20
 
! Отговори
Всъщност преди 3 години
В статия от Гардиън какво очаквате да прочетете? Народът отказвал да повярва на резултатите от изборите... И кой го казва? Народът, който е над 9 милиона души или една малка част от народа, която е изпълнила площад в Минск и има право да си изкаже несъгласието. Разликата между неграмотните хора преди и сега е, че преди просто приемаха, че са неграмотни и не говореха глупости. А сега същите, но вече прочели някоя теория във Фейсбук, започват да я защитават като истината, която само те знаят.
57
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за нашият диктатор който също фалшифицира изборите, контролира медиите и бандидтства на воля, западът мълчи.Докато Тиквата е послушен и слугува на Америка ще го пишат демократ и радетел за свобода и просперитет.
56
5
 
28
 
! Отговори
Да си спомним преди 3 години
Имаше един сръбски министър председател Зоран Джинджич, който го застреляха в Белград. Когато НАТО бомбардираше Сърбия и хората стояха въпреки падащите бомби на мостовете в Белград, той дезертира в Париж от където призоваваше сърбите да си свалят гащите пред натовските войници. Сега избягала в Литва и призовава, всъщност кой призовава? Съседна Украйна цъфна та върза след майдана.
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак, платените пасквили от "Марика за България" и Сорос!До болка посватите шаблони на западната пропаганда...Дете, което изправило косата на лукавия?!?Абе тоя коса няма, плешив е. Ако нещо му е изпратила тази, може да е висчко друго.Диктаторът изкара спец частите и япометоха, та чак в Литва се спря. Той и Лукашенко не е цвете, но тези захаросани рекламно-дизинформационни статиийкин от западната пропаганда са просто смешни.
54
4
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Тази е най-жалкия кандидат за президент в историята и 20% не може да събере хахахаха.....
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от вашата пропаганда....
52
7
 
20
 
! Отговори
поредната машА 2 преди 3 години
в центъра на Минск посред бял ден в понеделник прибраха най-активните в общо 6 (шест) камиона - я е имало 1000 човека общо на протеста я не. 6 автобуса с полицаи очистиха центъра за 30 мин. биха протестиращи на едно кръстовище - бяха се хванали за ръце стотина скупчени и викаха, след първите 3-4 удара се разбягаха и това беше. повечето легнаха на земята и крещяха "убиват ме" докато ги снимаха с телефони.голямото геройство да идеш да ритнеш полицай и да побегнеш. пробвайте го това в Щатите.
51
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белоруснаците да погледнат какво стана с Украйна - от просперираща държава със силна икономика, сега е една клоака, управлявана от Мафията.
50
3
 
18
 
! Отговори
поредната маша преди 3 години
тя вярвала, че била избрана - като Гуайдо.избягала и била на сигурно място - като Гуайдо. сега очаквам да обявят санкции и да блокират сметки на беларуски държавни фирми в чужбина, уж за да прехвърлят наемници да правят "революция", реално 85% от парите се крадат както даренията за белите каски в Сирия, чийто организатор платил за сватбата си с единия координатор от фирмената каса и после си плащал заплата и т.н. пак от там.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия мит, създаден от ***.И защо тази кифла, след като разръчка нещата в Родината си, избяга в Литва, а остави народа да яде бой от палките.
48
4
 
19
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Драскачите започнаха ежедневното лъскане на бастуните!Какво задължително не направи Батка,а то е,че не попита белорусите искат ли да станат като България-от добре развита държава да я направят задният двор наЕС-най бедната държава в съюза!Сравнението показва на какво ниво сте евроатлантическилъскачи!
47
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че Лукашенко е диктатор си е такъв, но не е последния в Европа - Путин, Ердоган и фамилия Алиеви в Азербайджан по нищо не му отстъпват.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност тези протести прекрасно обслужват Путин, така Лукашенко ще бъде принуден да търси подкрепа и услуги от него, в замяна на разширено руско влияние и дори частична интеграция на Беларус в състава на Руската федерация. Като за начало Кремъл ще натисне Лукашенко да подпише споразумение за свободна търговия.
45
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е в руската сфера на влияние, там промяна няма да има или поне не докато Путин е президент на Русия и води твърд курс към частично възстановява на империята на глупостта СССР - това е истината, останалото са джендърски простотии.