Макрон: ЕС да подкрепя мирните протести в Беларус

200 000 души се събраха на демонстрация в Минск вчера
17 авг 2020 07:20, Елка Василева
97
Макрон: ЕС да подкрепя мирните протести в Беларус
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа Макрон в Тwitter.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус.

Още по темата

"Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ", заяви той в Тwitter.

Около 200 000 души се събраха на демонстрация в Минск вчера с искане за оттегляне на президента Александър Лукашенко. Това беше най-големият протест досега срещу манипулираните според демонстрантите президентски избори, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди това имаше демонстрация в подкрепа на Лукашенко, в която по изчисления на Ройтерс са се включили близо 5000 души. Според беларуското вътрешно министерство участниците са били 65 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
djordi преди 3 години
И двете страни лъжат с бройката - ония не са 200 хиляди, а най-много 50 хиляди. Лукашенко нямаше 65 хиляди, ама 10-15 някъде беше събрал. Вярно, че ония там не развяват националния флаг на Беларус, а някакъв дето прилича на полския
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важен знак дали "мирните" протестите са мирни или са опит за преврат е флагът, издиган от протестиращите:1. Националният флаг в ръцете на протестиращите е символ на мирния протест;2. В случая имаме издигнат бяло-червено-бял алтернативен, либерастки, coрocoидeн флаг, който свидетелства за опит за преврат и външна намеса.
53
0
 
6
 
! Отговори
Микрон е Корнишон преди 3 години
Макронеее, тебе ще те подкрепят мощно отзад зарзаватчиите от Конго, Чад, Нигер и Мароко. Тези с големите тиквички и черните паатладжани. Гледай си там лилавата френска джамахирия и мумифицираната съпруга и остави БЕЛите хора да се решават проблемите сами.
52
2
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
А за БЪЛГАРИЯ нещо МакАронът няма ли да каже?
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ЕС направо да прати армия и да реши въпроса по правилния начин, какво ще си губи времето с подкрепа, така де кой е луд да се занимава с подкрепи някакви си...
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хан Тервел, ще те4уКат пред мъжа ти каскет.
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус поне има централна канализация в големите градове, за разлика от блатная.
48
7
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
В демокрацията е така за твое съжаление. В диктатурите такива ги пращаха в Белене, в Гулаг, в Сибир. Както беше казал "добрия" чичко Сталин - има човек има проблем, няма човек няма проблем
47
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До до 52А дано наистина здравата да са ги пребили, та после заслужено да се пишат за дисиденти, а не като плевнелиев, "дисидентствал" с плакат в подкрепа на управлаващото бкп на луканов.
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мястото наЛисияКапут е при Чаушеску.На БгРушОфилЕте тоже.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53:Ти явно по далеч от носа си не виждаш че си и простоват. Нищо де и от такива има нужда ... понякога
44
16
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
В Беларус има арестувани 7000 протестиращи и всички те са пребити жестоко от бой. В цяла България общо няма 7000 протестиращи и никой не ги арестува въпреки закононарушенията които те извършват.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, нещо за подкрепяне на протестите в България?Или тук мафията и мутрите са ОК, но в Беларус не са???
42
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгарете от блатная губят територии от създаването си.....свикнали са.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус и те ще наритат розовите бузки на хилавото мече.вансеремос!!!
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде и на тези им спретнаха един майдан... за да станат европейци... Ще стане както в Украйна... газова принцеса, шоколадов крал, а накрая пак в прегръдките на Русия и Путин.
39
2
 
8
 
! Отговори
констататор преди 3 години
Много антифашисти има в този форум.Нали всяка година с парада на Победата отбелязвате победата над фашизма.Тази година се навършиха 75 години от победата над фашизма. Да им напомня, че фашисти са тези които нападат чужди държави, а не са тези които защитават независимостта на своята държава
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Maкрон изпълнява американски поръчки, откакто Великобритания излезе от съюза на богатите Франция е новото вярно куче на САЩ/НАТО
37
2
 
4
 
! Отговори
ДО 46 ФАШИСТА преди 3 години
СРЕЩУ ПОЛСКИТЕ И ЗАПАДНИТЕ НАЕМНИЦИ КОИТО СА ПО ПЛОЩАДИТЕ ИМА МНОГО ПОЛСКИ НАЕМНИЦИ!А БЕЛАРУС Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА КАТО УКРАЙНА И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В АГРЕГАТНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ РУСИЯ ТОЧКА ФАШИСТ!
36
4
 
12
 
! Отговори
От преговорите РБ-РФ преди 3 години
Лукашенко: Товарищ Путин, Беларус е нападната от бандата на Полша, Литва, Латвия, Нидерландия и кръвожадните САЩ, а също от Навални и Ходорковски.Путин: Товарищ Лукашенко, И Россия е нападната от същата банда.