Тихановска готова да стане национален лидер на Беларус

Тя настоя за освобождаване на всички политически затворници
Обновена: 17 авг 2020 10:37 | 17 авг 2020 10:37, Елка Василева
54
Тихановска готова да стане национален лидер на Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият кандидат на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска изрази готовност да стане национален лидер, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм", заяви Тихановска във видеообръщение от Литва, поместено в YouTube.

Тя настоя за освобождаване на всички "политически затворници" в републиката, както и за "подготвяне в най-кратък срок на законодателна база и условия за организиране на нови президентски избори - реални, честни и прозрачни, които ще бъдат безрезервно приети от международната общност".

Още по темата

Тихановска призова служителите от силите за сигурност да изоставят правителството на президента Александър Лукашенко и увери, че ако сторят това, досегашното им поведение ще бъде опростено.

Във видеообръщението си тя припомни, че не е искала да става политик, но "съдбата повели да се окажа на първа линия срещу произвола и несправедливостта", съобщи Франс прес.

Тихановска публикува това видеообръщение ден след една от най-големите протестни демонстрации на опозицията в историята на Беларус, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. Десетки хиляди хора се събраха снощи в Минск с призиви за оставката на президента Лукашенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
Победа с над 70% в изборите не може да се фалшифицира. Така че това (както и в Украйна, и Венецуела) е "чиста проба" прозападен, атлантически диктат на малцинството над мнозинството. Не трябва да се правят никакви отстъпки - само чистка, така както постъпват отвъд океана с демонстрантите.....
41
0
 
10
 
! Отговори
Цветна революция преди 3 години
Тоя филм вече сме го дледали!Рекламират го като фентъзи - сага а е истиска драма - сапунка.(Още имам лош вкус от продукцията 'Украйна')
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и белорусите да ги демократизират, САМО ние ли ще духаме студената супа?Айде да постоят 10 години гладни, без работа, да им съсипят де що има завод, да продадат и последния струг за старо желязо, да плащат за едно лекарство седмична надница и тогава да разберат защо скачат и се натискат. После да влязат в НАТО и ЕС, след още 10 години да останат от 10-11млн. души - 5-6 млн., другите да избягат, защото няма какво да се яде и работи. И ТОГАВА ДА РАЗБЕРАТ КОЛКО Е ХУБАВО.А може и да направят
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
42, словосъчетанието "болгарский перец" е резервирано и застълбено за Филип Киркоров. За да не стават грешки, търговците на пиперки въприеха "сладкий перец".
38
1
 
5
 
! Отговори
до Късмет преди 3 години
Спед мен Рсия вечени е изоставила, но на кого н знам. В техните медии от половин година не се споменава нищо а нас. Дори обожаваният "булгарский перец" вече наричат "сладки перец". Имам усещането, че искат да заличат спомена за нас и утре младите руснаци ще питат къде е България(въпреки високото качество на образованието) подобно на американците(ако ни има). Та нещо става, но какво...
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искат заводите,селското стопанство ,здравеопазването,образованието да бъдат унищожени и страната им да бъде превърната в колония - нека изберат такива *** като тази ,а за да са сигурни какво ще им се случи нека дойдат при нас за да видят с очите си плодовете на 30 годишната ,,демокрация'' и ,,цивилизационния ''избор !
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА НЕЩО, НА КОЕТО ДА НЕ Е ГОТОВА, СТИГА ДА ЗАХАПЕ КОКЪЛА!
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светлана Тихановска изрази готовност да стане национален лидер във видеообръщение от Литва, защото тя позорно и страхливо избяга от Белорусия. И тя като Гуайдо готова, но преди всичко я вълнува цялостта на собствената й кожа, а не здравето и живота на младите-зелени балами по улиците на Минск.
34
10
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Днес Великобритания обяви, че поддържа опозиционното искане за проверка на изборните резултати...Според мен, след това, което направи полицията с демонстрантите в първите дни след изборите, когато бе убит демонстрант, а много хора бяха бити, г-н Лукашенко би постъпил достойно ако се съгласи изборите да се повторят...Други на негово място биха подали директно оставката си, но в този случай мисля, че ако това се случи, много хора ще го приемат повратно - като поддаване на натиска на улицата...
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33грешиш - тя вече е станала милионер с парите от ЕС, ама май украинския сценарий тук няма да мине
32
5
 
4
 
! Отговори
Късмет преди 3 години
извадихме пак в България, че ЦРУ започна да ръчка в Беларус по Украинския модел. Така вниманието на Кремъл се отклони от България. Окото на Мордор изостави нашенските "протести" и президентския заговор.
31
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Според мен, най-лесната част от управлението на една страна е да спечелиш избори. Много по-трудно е тоав, което ги последва! Изборите имат този смисъл да покажат кой кандидат е поддържан от множеството, след кого биха тръгнали хората. Ако Тихановска се качи на престола с подобно улично насилие в случай, че Лукашенко справедливо е спечелил изборите - управлението ще бъде много трудно, а в някои случаи - невъзможно! Предполагам, не това е целта на опозицията!...
30
0
 
14
 
! Отговори
Познато преди 3 години
Използва се схемата за Полша. Проведена е сериозна предварителна подготовка за вземане на властта и то определено по насилствен начин.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните превратаджии правят като във Венецуела.Те избират нов лидер на държавата и правят гражданска война в нея.Западните превратаджии не признават избори.Хуайдо взе парите и избяга. Тази също ще стане мултимилионер и ще избяга.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоДа. Лукашенко и спаси живота на тази,опитва се да спаси и живота на млн беларусци,които ще бъдат подложени на демократичен геноцид.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас не стига,че не е особено умна,на външно управление,но и психично не ми изглежда стабилна. Имам чувствотоуче БТВ и Нова въртят от сутринта за кратко кадри с митнига в подкрепа на Лукашенко и твърдят,че били 20 годишните *** на опозицията. ***,не ви ли е срам?!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая белорушняшката Цвета Прос топу ткова ли е?
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкошенко се е заинатил като *** на магистрала.
24
1
 
4
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 3 години
До 6Много си прав!
23
1
 
3
 
! Отговори
Акъл си... преди 3 години
До 16Пич/ко (ако си жена обръщението да е наравно с мъжкото), не е нужен много разсъдък, за да се разбере, че двете неща не са свързани. Напомняш ми вица за милиционера и кибрита - а ти имаш ли кибритче?