Газовото находище, открито от Турция в Черно море, за $80 млрд.

То е гигантско от международна гледна точка
25 авг 2020 11:37, Елка Василева
53
Газовото находище, открито от Турция в Черно море, за $80 млрд.
Снимка: БГНЕС

Откритото от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда долара при настоящите ценови тенденции, заяви председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Анадолската агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на страната.

Газът е открит на 2100 метра под морското дъно в находището Сакария, намиращо се около 170 километра от черноморския бряг, припомня БТА.

Още по темата

Бирол заяви, че откритието се смята за "гигантско" от международна гледна точка и може да се сравнява с всички открити от Норвегия залежи в Северно море от 2010 г. насам.

Той подчерта важността на откритието за Турция - страна, която на 99 процента зависи от вносния газ, като отбеляза, че то може да помогне на Турция да намали вноса на газ, възлязъл на 12 милиарда долара миналата година.

Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 г.

За започване на добива, което Анкара планира да стане през 2023 г., ще е необходима инвестиция от около 6 милиарда долара, добави Бирол. По думите му 2023 г. е амбициозна, но осъществима цел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
39
 
! Отговори
ЛАЗО преди 3 години
Докато Баце реже лентички,открива няколко километрови пътища и инвестира в ...шкафчета,турците откриха ключа за газовата палатка!
7
5
 
35
 
! Отговори
Черноглед лефер преди 3 години
Абсолютно изказване на помислилия се за султан диктаTop.Едва ли ще заработи това находище,а и да тръгне,капацитета ще е минимален.Справка,сондажите на Румъния,Украйна и Русия които добиват от шелфа
6
3
 
35
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Турция става енергийно независима.Да така е поне в близките една две години докато го разработят. През това време Путин ще "охажва" Доганя, а не обратното!
5
11
 
38
 
! Отговори
Туркофоб преди 3 години
Да не се окаже само че част от находището попада в изключителната икономическа зона на Путин, че султана бързо бързо ще трябва да сгъне байраците.
4
14
 
37
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Турция става енергийно независима.
3
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта изгоря
2
7
 
42
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Поне да оставят Кипър на мира!
1
11
 
48
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Турски поток и Син поток утекоха!Джуджи има да подскача ...Ние от 2022 директно ще се снабдаяваме с газ през ерминала в Александропулис.Джуджи пак ще скача...Ето затова са протестите и искането на оставка, за да останем зависими енергийно от сатрапията русия.пРезидента Радев е национален предател !!!