Гърция ще купува оръжия, да повиши възпиращата си сила

Атина е готова да похарчи част от паричните си резерви за това
1 сеп 2020 16:00, Елка Василева
72
Гърция ще купува оръжия, да повиши възпиращата си сила
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция води разговори с Франция и други страни за оръжейни покупки, за да засили военната си мощ на фона на растящото напрежение във връзка с енергийните ресурси в района в Източно Средиземно море, заяви за Ройтерс правителствен представител.

Ден по-рано гръцкият министър на финансите заяви, че страната е готова да похарчи част от паричните си резерви за покупка на оръжия и други средства, които да помогнат за повишаване на "възпиращата й сила".

Още по темата

"Водим разговори с Франция, и не само с Франция, за да увеличим отбранителния капацитет на нашата страна", заяви за Ройтерс правителствен източник. "В тази рамка има дискусии, които включват и покупката на самолети".

Официалният представител добави, че не е взето окончателно решение.

Гръцки медии съобщиха вчера, че Атина е договорила доставката на 18 изтребителя Рафал от Франция.

"Няма споразумение, както пишеше в някои медии. Но има дискусии по няколко теми", заяви френски правителствен източник, без да даде повече подробности.

Гърция има разногласия със съседката си Турция по редица въпроси, включително за въглеводородните ресурси в региона, произтичащи от противоречащи си претенции за обхвата на континенталните им шелфове, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са Рафалите?и без тях турците изчезват веднага когато приближат гръцките ф -16 и мираж
34
6
 
6
 
! Отговори
Бая оръжия трябва да преди 3 години
Купи, и ако може да си купи 60 милиона нови гърци. Хахахаха.
33
9
 
9
 
! Отговори
Франция е велика преди 3 години
Кой се притече на помощ на Гърция? Само Франция. Швaбите и бритите подкрепят Турция, а Тръмп е горе на черешата. Франция ще продаде 18 самолета на Гърция, френските рафали тотално превъзхождат турските бpъкми Ф-16. А България ще получи 8 мизерни Ф-16ки когато цъфнaт налъмите.
32
4
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Загадка е как фалирала държава купува най-скъпата стока. Обаче ще ви кажа как: газовото находище, заради което става конфликтът, е ценно за Гърция и Турция, но не чак толкова за кукловодите, защото дори намереното от Ердоган поле в Черно море било близо 3 пъти по-голямо. Е, тогава защо е патакламата? Защото кукловодите (САЩ, Израел, Франция, Италия) ползват Гърция за разчистване на сметки с Ердоган, който на практика разпадна НАТО, като оголи южния фланг с/у Русия. За целта ще ги финансират.
31
7
 
7
 
! Отговори
Ба преди 3 години
Гърците имат ли изобщо парични резерви? Мислех че са пред фалит!
30
8
 
11
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Ердоган е поредния диктатор който съществува само защото Меркел му търпеше цирковете и позволяваше да се строят европейски заводи в Турция. Същото изпълнение като с Путин и Русия (и газта). Та неадекватната бабка Меркел успя да огради Европа с диктатори и да я напълни с имигранти и ***...
29
3
 
3
 
! Отговори
Men преди 3 години
До SSАре бягай да се записваш доброволец кашик. Като си толкова надъхан ходи си купи пушка и марш на границата...
28
4
 
5
 
! Отговори
изтребители му е преди 3 години
Майката ,ама само 18 няма да са достатъчно ,...искат се много пилоти, ако трябва и наемници и въздушно превъзходство --- иначе джамии в Атина !
27
5
 
20
 
! Отговори
SS преди 3 години
Гърция ще купува оръжие! Ние кога? Или да сформираме една дивизия *** и да ги разположим по границите като възпираща дупе сила?
26
13
 
17
 
! Отговори
Кръстоевач преди 3 години
1 на 1 Гърция няма абсолютно никакъв шанс срещу Турция, с или без самолети. Турция по различни оценки е между пето и осмо място по военна мощ, Гърция не е даже в топ 50.
25
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А АЗ СИ МИСЛЕХ ЧЕ НАТО ЩЕ НИ ЗАЩИТИ АКО ТУРЦИЯ НИ НАПАДНЕ.НАЙ МНОГО ДА СТАНЕМ ВТОРИ КИПЪР"А НАТО защо не защитава Турция от наглите претенции на Гърция? Само защото е мюсюлманска държава, нали?
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека има европейска солидарност и заедно с гръцките и френските, над островите се появят германски, италиански, полски, австрийски и испански самолети! Ние няма да се месим, че нямаме самолет!
23
2
 
7
 
! Отговори
Той и... преди 3 години
...Садам при Буш старши имаше френско ПРО, но ненадейно кодовете за деактивация при атаката с дронове над Багдат ги "получиха" американците ;) . Така че аз не бих си купил от там, ако имах пари де... Най-добър вариант е руско ПРО Ц600, разучаване и производство на свое гръцко ПРО, за да няма рев после ;) .
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж фалираха, а сега пари намериха... :)))
21
5
 
11
 
! Отговори
До19 преди 3 години
Разликата в двете знамена на двете държави е ,че на едната има полумесец а на другата кръст отвори си очите низвернико!
20
21
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Господин Ердоган за 24 часа ще изпепели Гърция и изтрие от картата на земята ако пожелае.....
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, те от ЕС затова им отпуска в пъти повече пари от нас! За да се върнат пак във Франция и Германия! Преди 2 дни като ви го написаха, затрупахте коментара с минуси.
18
15
 
14
 
! Отговори
Осман преди 3 години
Историята показва, че при всички сблъсъци между гърци и турци, гръцката територия е намаляла, а турската се увеличавала!
17
1
 
7
 
! Отговори
Нас какво ни.. преди 3 години
...касаят раздорите между двете държави поробители!?!
16
15
 
19
 
! Отговори
до Стратег преди 3 години
Само дето Гърция не прави разширяването на морските си граници едностранно с военна сила, както когато Турция превзе Кипър, а с решение на ООН. Тук е голямата разлика.Турция има прекалено големи териториални претенции към всичките си съседи. Освен това е една от страните провеждали и провеждащи до днес геноцид - срещу гърци, българи, арменци и кюрди. Иска да бъде отново империя но няма да бъде оставена.