Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус

Други членове на опозицията също изчезнаха
7 сеп 2020 15:53, Нели Христова
85
Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус
Снимка: БГНЕС

Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията в Беларус, е била отвлечена. Тя е една от трите жени, които се изправиха срещу лидера Александър Лукашенко на изборите през август и е последната от тях, която остана в Беларус. Светлана Тихановская и Вероника Цепкало се наложи да напуснат страната.

"Аз съм единствената, която остана тук. За да разбереш какво се случва наистина, трябва да си на мястото на събитието", казва преди няколко седмици в интервю за BBC Колесникова.

Очевидци са видели как неидентифицирани маскирани мъже са изтръгнали телефона на Колесникова от ръката й, а след това са я натикали в минибус пред Националния художествен музей в Минск. Според изданието Tut.by полицията вече проверява сигнала за отвличане.  Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков.

Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата и в най-скоро време ще се свържат с беларуските служби за сигурност и с полицията.

На 1 септември Мария Колесникова обяви създаването на нова партия - "Вместе" ("Заедно"), която ще се бори за политически, социални и икономически реформи в страната. Арестът на й идва само ден след масовия протест в Минск вчера, на който близо 100 хил. души излязоха на улицата за да искат оставката на Лукашенко. Близо 633 души бяха арестувани в цялата страна. 363 от тях са изпратени в наказателни лагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
Си е чист убиец...! Опозиционните лидери хем го знаят ,хем подценяват опасността !
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвличане ,а след дни ще разберем , кой е хакнал
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48 Много сложно го измисли. Къде са Босненци , па сърби. А при тия в Минск е така. Диктатора и номенклатурата не пускат кокала. Обикновения човек пътува , вижда ,чува. И се чуди , как той роба на болшевизма му минава времето в безвремие и вегетация.
38
2
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Събитията в Беларус се развиват добре. Отвличането на Колесникова е грешна стъпка. Възраждането на Беларус продължава.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време западняците много се възмущаваха, че босненските сърби хванали някакви французи и ги използвали като жив щит. В наше време тъкмо западняците ползват повече от всеки друг живи щитове в хибридните си войни. Има обаче една разлика. Сърбите поставяха като жив щит хора, чийто живот имаше значение за обикновените им сънародници в Западна Европа. Сега е друго. За жив щит се използват хора, които са презирани както от сънародниците им, така и от употребяващите ги. Хибридна война...
36
2
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
тая като я гледам ква е русичка изглежда и е излязъл късмета
35
2
 
2
 
! Отговори
shitkata преди 3 години
Бе случайно е - била и у любовен триъгълник , а на Навалния му у паднала глюкозата.Шутката така вика - я му вервам , а вие ? :)
34
0
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Е, щом не е страшно, може би да отидеш да поживееш 2-3 месеца там.После ще разказваш.-----------Къде по точну!?У Щатите или у С.Корея?Или у Белорус или у Окраина?Ъъъъ..., ни ща!Мен и тукашните протести мъ устройвът!Ей *** на, Бат Бойку дава 50лв и Радку Фърчилото също 50лв общу 100лв на седмица!Мъ хич не е лошу!Пък и не е време за "екскурии"... с този Корона вирус!
33
2
 
1
 
! Отговори
shikata преди 3 години
Случанс...Не мисла.Хубавото е , че и Шуткин и Лукавия до няколко години ще са бунището на историята :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Путин беше, той, май беше, много вероятно,може и тн.
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимен/40Е, щом не е страшно, може би да отидеш да поживееш 2-3 месеца там. После ще разказваш.Ако можеш де.
30
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
На старото българско кино най-харесвам,че иронизираше 'социализма' за когото ревете!Хубави идеи за филми,звук и картина с отвратително качество!Гледайте 'ПОкрив' с Петър Слабаков,да се припознаете как се строеше къща едно време!Репликата на Григор Вачков -Ние с фактури не работим!
29
4
 
5
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
Кой я е отвлякал сигурно лично Лукашенко?! Стига с тези провокации и лъжи...
28
4
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Още малко и тия ще станат втора Северна Корея.----------Бреййй, мъ сериозну!Ужас!Мъ баш кату у С. Корея, Украина, Либия...Многу страшну еййй....Ти остъй, ми и у Щатите натам вървят нещата... бунтове, арести, грабежи, пожари, убийства - даже и на полицаи, изнасилвания посред бял ден...Тц,тц, тц... многу страшну става, ве!
27
0
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Беларус е президентска република, а България - премиерска (де факто). Мнение за действията на Лукашенко и за приликите и разликите с България следва да дава колегата му Борисов. Впрочем, не е безинтересно мнението на беларуския посланик в София и на българския посланик в Минск. Както за изпратилата ги, така и за приелата ги страна.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Прилежен читателЛесно е в наше време да публикуваш "новини". Четеш в нета, че маскирани лица са я качили в бус и пишеш, че са я арестували. Формулата е същата като при народните приказки - всеки добавя и украсява.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - накрая ще и набият един ***. От кога ли е чакала.
24
0
 
3
 
! Отговори
кгб преди 3 години
Мъ таз белоруската Флейтистка от Германия, бе!Мъ, без майтап, наистина е Флейтистка по професия и живее от мнооогу години у Германия!Е, не е омъжена и немъ деца, мъ то щоту "флейтистките" съ многу скромни!Немъ страшну, шъ я пуснат, шъ им "посвири" малку на "флейта" и шъ я пуснат хората!У Белорусия и специалну Лукашенку многу уважават Изкуството!Ми даа...
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатора сатрап ги издирва и елиминира един по един, белорусите още спят.Още малко и тия ще станат втора Северна Корея.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта има ли мнение по отношение на действията на колегата си диктатор от Беларус?