В Нова Зеландия планират подоходен данък от 39% за богатите

Средствата ще са за възстановяването от кризата с COVID-19
9 сеп 2020 09:12, Елка Василева
42
В Нова Зеландия планират подоходен данък от 39% за богатите
Снимка: архив, БГНЕС

Управляващата партия в Нова Зеландия обяви, че ще вдигне данъците на хората с най-високи доходи, ако спечели парламентарните избори през следващия месец, предаде Ройтерс.

Лейбъристка партия на министър-председателката Джасинда Ардърн, която води в социологическите проучвания, заяви, че планира нова по-висока данъчна ставка от 39% за хората, които печелят над 180 000 новозеландски долара (118 908 щатски долара).

Тя ще засегне само 2% от новозеландците.

Още по темата

В момента най-високата ставка е 33% за доходи над 70 000 новозеландски долара.

Увеличаването на данъците ще донесе годишни приходи в хазната на стойност 550 милиона новозеландски долара, каза финансовият министър Грант Робъртсън. По думите му тези средства ще бъдат необходими за възстановяването от кризата с COVID-19.

Мярката бе разкритикувана от опозицията. „Никоя страна в света никога не е излизала от рецесия с данъци, но на лейбъристите първият инстинкт е да ви вдигнат данъците“, каза говорителят на Националната партия на Нова Зеландия Пол Голдсмит.

Правителството обяви план на стойност 62 милиарда новозеландски долара за справяне с кризата с COVID-19 и похарчи милиарди за субсидиране на заплати и други мерки за опазване на работните места, предаде БТА.

Ардърн защити плановете за новия данък и каза, че той е необходим, за да може правителството да продължи да финансира проекти в сферата на здравеопазването и образованието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Плосък е мозъкът преди 3 години
Ти.Няма плосък данък. Има пропорционален. Този дето печели 10 милиона ще си ги скрие в разходите на фирмата и нищо няма да плати щото има добър спетоводител. Ще извиват ръцете на хора, които се блъскат на 2-3 работи по 60 часа на седмица за да хванат някоя пара.***, като искаш данъци обложи имотите на богатите с прогресивен данък. Като струва мезонета 120000 евро - данък 10%.
40
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Тази невзрачна домакиня похарчила 62 ! милярда техни долара, което си е към 50 милярда щатски долара, за глупости. Е тия заминаха в канала.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проста сметка за тия дето мислят, че плоският данък е справедлив. Един богат взима 10 милиона годишно (има такива българи) плаща грубо 1 милион данъци. Остават му грубо 9 милиона с който трябва живее и да отгледа семейство. От тия 9 харчи 1 милиони за скъп и охолен живот и качественно обучение на децата му. Остават му 8, който обикновенно реинвестира и следващата година доходът му е още по-голям въпреки охолния живот. И го сравнете с ваще доходи и съответно вашия живот.Пак ли ви се струва ок
38
1
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
За справка да ти кажа, че НЗ, е една от държавите с най-много милиардери на глава от населението. Ще избягат колкото бягат от САЩ, Англия, Франция, Германия където навсякъде са с подоходно облагане.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука с плосък данък сме цъфнали и вързали и въпреки, че французите плащат до 55%, а англичаните до 50% никой не иска да дойде тука, за да живее добре.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където данъците са високи, хората живеят добре.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се спори пример е Франция високи данъци загуба на конкурентноспособност и работни места обедняване на населението.Нещата са ясни.
34
2
 
3
 
! Отговори
Няма как. преди 3 години
Е то се знаеше че все някой трябва да плати ционистката ковидлъжа. Безплатен обяд няма особено пък в Синедриона.
33
2
 
3
 
! Отговори
XaXa преди 3 години
ще останат без милионери, отиват по разни офшорки или близка австралия--------------------------------------------------------------------------------------------------------Непросветено население ама с мнение. В Австралия данъка е 47% за лични доходи над 180 000 австралийски долара. За компании данъците са други.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни популистки действия са пълни дивотии.Защо? Защото почти всички богати хора печелят пари през фирми. А за фирмите са валидни други видове данъци които никоя държава не смее да увеличава твърде много защото за една фирма е много по-лесно да се изнесе в чужбина. Амазон не си плаща данъците в Германия, а си ги плаща в Люксембург например. Много малко богати хора са на заплата или на личен доход. Предимно спортисти, музиканти, топ мениджъри, понякога адвокати и лекари. Дребни риби.
31
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Който си мисли че в САЩ има комунизъм щото няма плосък данък е останал някъде в 90те години да се бори със комунистите
30
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
В държавите с голямо социално неравенство се живее зле. Справка Русия, Турция Бразилия Мексико Даже и богатите живеят в лъскави затвори пазени от гавази с автоматиНай- добре развитите страни са с малко социално неравенство -всички в ЕС без нас
29
1
 
4
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
Както написа някой по долу идеята е да се преразпределят богатствата, богатите са 2% но те не вкарват парите изкарани от тях в иконониката , икономиката я върти масата хора, 98% ако имат доходи ще си купуват по 1 жилет всеки месец ама това са 1000000 мон жилета и завода на жилет печвли и икономиката се върти, а богатоте купят по 1 къща по 2-3 скъпи авто и после лягат да почиват
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То защото сега с тия ниски данъци имаме "наплив"от инвестиции и е пълно с качествени кадри! Време е да се събудим и да престанем с тия приказки от хиляда и една нощ, а именно, че НИСКИТЕ ДАНЪЦИ ВОДЕЛИ ДО ПРОСПЕРИТ!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално българите мислят умно.Нали ако вдигаш данъците всеки с бизнеса си ще се изнесе това ще доведе до загуба на работни места а в дългосрочен план загуба на конкурентноспособност и в крайна сметка до обедняване на населението.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайИ защо трябва да има равенство!? Най-справедливо е всеки да отделя еднакъв процент от доходите си, останалото са комунистически простотии.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България за заплатите до 3000 лева, осигуровките и данъка са 34,75% от разхода на работодателя за заплати и осигуровки. За по-високите заплати, този процент намалява.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го направят и в България. Примерно за доход над 100000 евро годишно, данъка да е 40%. Може и другият край да погледнат - ниските доходи. Примерно при доход под 15000 евро годишно, без данък.
23
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
При нас пък социалистическа партия въведе плосък данък и сме с най голямото социално неравенство в Ес
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука толкова много защитници на богатите в НЗ, че направо ще помислиш че всички българи са милионери и защитават себеподобните си! Това само показва колко е промит мозъка на прос-тия български роб, обучаван в дух на антикомунизъм и преклонение пред богатите и парите. Затова сме най-бедни и най-прости