Москва със заем от 1.5 млрд. за Минск, защо?

Проф. Захариев: Путин е решен да задържи Лукашенко на власт
Обновена: 14 сеп 2020 22:56 | 14 сеп 2020 22:53, Веселина Йорданова
29

Путин е решен да задържи Лукашенко на власт в Беларус, а Русия ще даде на Минск държавен заем в размер на 1,5 млрд. долара.

"Има много начини в инструментариума на Москва, за да задържи Лукашенко на власт. Тук не става въпрос за конкретната личност и политика. Тук става въпрос за съхраняване на Беларус в орбитата на руското приятелство", каза международният анализатор проф. Захари Захариев за "Денят ON AIR".

Още по темата

Според него загубата на Беларус означава непосредствена близост до Москва и Санкт Петербург.

"От гледна точка на националните интереси на Русия, не Путин, който и да бъде, е непростимо той да позволи това изместване на границите, където е крайният предел. Беларус е изключително важна за Путин, защото след загубата на Украйна, която трудно би се върнала в орбитата на Москва, една загуба на Беларус е не само непростима и нежелана, но и ще бъде изключително тежък удар по престижа и авторитета на Москва", допълни проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че срещата между Путин и Лукашенко е била неизбежна.

"Лукашенко е напълно наясно, че става въпрос за спасяване не само на неговото президентство, но и за сигурността на съюзната държава Беларус с Русия. Второто нещо, което е важно, декларирано от негова страна, това е, че в момента, в който имаме изостряне на политическия тон - подобна крачка на изпускането на Беларус означава директна заплаха и към Москва както във военен, така и в геополитически план", категоричен е Захариев.

Той подчерта, че никой няма даде пари на управление, което предстои да слезе от власт.

"Русия под никаква форма и начин няма да отстъпи на опити за машинации. Държавният дълг на Беларус е между 30-35% от БВП. Те са горе-долу близко до нас и несъпоставимо по-добре във финансово отношение, сравнени с Испания или Италия", коментира още международният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
На фова на това ,което стана в Белорусия и продължава да се случва,както и активната "помощ" от страна на Полшо и Прибалтийските държави,решението на Путин,че може да се кандидатира за президент и през 2024г.изглежда логично.С това се пресичат приказките за възможна промяна на властта в Русия.В случая Путин показва предвидливост и познаване на положението в Белорусия-за протестите вината е в голяма степен на Лукашенко,който се опитва да дои две крави и да се заиграва с радикални националисти
26
1
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Русия и Беларус са един народ ! Там мейданчето на тер.ористите НЯМА ШАНС ! Чест и благодарности, господин Путин ! Вечна признателност на братска Русия !
25
1
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Чебурашкин...тВа на аватара ти си ти преди или след ваксинирането с някоя от ваксинките на добрия чичко Билли?Или рашките са ти боцнали в розовото д...е от новата вакса "Спутник" на рижавия НАНО-чичак Чубаис, та си таквОЗ мутирало??
24
3
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Дивергент....... цяла Европа мълчи, да не говорим за атлантическите поробители...... Не знаех, че тия въстания ги правите срещу тези "поробители". Сигурно чакате червената армия да ви освободи и всеки ден слушате напътствията на Георги Димитров от Дубай?
23
1
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ДивергентЗначи според теб Бабикян е нещо като агент под прикритие в организацията на Сорос и се бори срещу Отворено общество? Сигурно за това през 2012 г. получава награда за граждански принос, присъдена му за 20-годишнината на клуб Отворено общество Варна.
22
2
 
4
 
! Отговори
Дивергент преди 3 години
До "чиборашка"............Николко!..... Сорос плаща на други за да поддържат Боко....... Като незнаеш мълчи за да не лъжеш!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11, във връзка с цената на петрола, няма да е излишно да си зададеш въпроса "какво количество пиндостански шистови производители ще фалират при цена по-ниска от $35/барел?"
20
6
 
4
 
! Отговори
Дивергент преди 3 години
Какво ни интересува Беларус? Там населението е от руснаци, да си се оправят по руски. В България, протести, корупция, беззаконие, цяла Европа мълчи, да не говорим за атлантическите поробители. Боко, си купи власта като продаде България. Като сме в ЕС и НАТО да не живеем по-добре от Беларус?
19
3
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До баламаАрман Агоп Бабикян е член на Управителния съвет на Клуб Отворено общество Варна. Колко долара му е дал Сорос за да свали властта в България?
18
3
 
5
 
! Отговори
балама преди 3 години
Сорос и цру с 10млрд. за Киев.Всяко дете знае "защо".
17
5
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Швейцария не е в евро*ейслият съюз, гледам там голи, боси одат, стинки... И какво по-конкретно искаш да кажеш с това бе русоид? Швейцария не е и член на Евразийски съюз.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16 ЧебурашкаАз незнам защо на тебе ти дават трибуна да се испускаш сутрин рано тука по въпроси които са твърде сложни за слабо развитият ти мозък
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария не е в евро*ейслият съюз, гледам там голи, боси одат, стинки за леб немат.
14
5
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Не знам защо продължавате да давате трибуна на този "международен експерт". За никого не е тайна, че той е по отявлен путинист и от Мария Захарова и Дмитрий Песков.
13
4
 
6
 
! Отговори
не искаме Радев преди 3 години
Това иска да се случи и с България Грипен Радев. И то ще се случи, ако направи служебен кабинен. Ще назначи само руски агенти в правителството и както ни излъгаха с избирането на Грипена за президент, така ще излъжат народа и с излизане от ЕС и НАТО и ще ни насочат към Москва.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусите ще връщат докато са живи..........тоест завинаги!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сашалисий 3%
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера петролът пак пропадна... Наистина няма да се спрат докато не ликвидират Русия. Чудя се какво ще правят с толкова много гладници после...
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е цирк... Особено размерът на кредита:))) 1.5 млрд харчеше австрийското правителство за 1 седмица анти корона мерки.... А Австрия е малка държава. Горките руснаци и беларуси! Дано Бог е с тях, защото властта им не е.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За голямо съжаление действително станахме свидетели на картинката "Лукашенко с автомат в ръка". Но трактовката, че с това си действие той бил повел война срещу собствения си народ е погрешна. С това си действие Бацко ясно показа, че го е страх от външна интервенция и с този позорен перформанс той показа на съюзника си своя страх и горещо изля молбата си за помощ. Бацко беше видян, чут и разбран.Путин не е срещу народа на Белорусия, защото в Русия и Белорусия живее един народ.