Димът от пожарите в САЩ стигна чак до Европа

Активността им е стотици пъти по-интензивна
16 сеп 2020 14:23, Елка Василева
13
Димът от пожарите в САЩ стигна чак до Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Пожарите, които опустошават западната част на САЩ, са десетки до стотици пъти по-интензивни от средните стойности за последните 15 години, като особено гъстият им дим е достигнал чак до Европа, съобщи европейската програма за наблюдаване на климатичните промени "Коперник", цитирана от Франс прес.

Благодарение на сателитното наблюдение "следим мащабите на пожарите и замърсяването от дима, което обхваща САЩ и други страни", каза Марк Парингтън от отдела за наблюдение на атмосферата в "Коперник".

Тези данни показват, че тази година активността на тези безпрецедентни пожари е десетки до стотици пъти по-интензивна от средното за периода 2003-2019 г. за цялата територия на САЩ и за конкретните засегнати щати, уточни отделът.

Още по темата

Тези пожари отделят и големи количества дим. Пожарите в щатите Калифорния и Орегон вече са отделили в атмосферата много повече въглерод през 2020 г., отколкото всяка друга година, откакто се правят измервания от 2003 г. - 21,7 мегатона в Калифорния и 7,3 мегатона в Орегон.

Необичайно гъстият дим в края на миналата седмица е стигнал чак до Европа. През последните дни той се задържаше над тихоокеанското крайбрежие на САЩ, но отново се насочва към Атлантика и се очаква да достигне Северна Европа по-късно тази седмица.

От средата на миналия месец на територията на САЩ са унищожени общо над 2 милиона хектара растителни площи.

Според научния консенсус необичайните мащаби на тези горски пожари се дължат на глобалното затопляне, но президентът Доналд Тръмп обвинява за тях лошото управление на горския фонд, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щот демократичният научен консенсус е за размитата отговорност, а Тръмп за личната.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те да гледат димът от пожарите да не стигне Луната, че тогава става сериозно.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Ти май много знаеш. Като знаеш толкова много, знаеш ли как да си разчетеш сметката за топлинна енергия?
10
2
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Значи хомо сапиенс има от 40к години! ако сега се случат описаните от теб климатични промени, то ще видиш, че хомо сапиенс значително ще намелее ако ли даже и не изчезне! Това е основното между това което е ставало преди 540 милиона години и сега! Сега ще е мнооооого по готино особено с скелети по телевизията, надявам се холо телевизия, със 3D така, че да може да се вижда кръвта от войните и така! Инак боли ме фара какво е било тогава знам какво ще е сега!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие журналисти избивате рибата вече.
8
1
 
2
 
! Отговори
До .!. преди 3 години
Дали?!Да, температурата на окенаската вода е достигала 50-80 градуса, но за да има пожари, не трябваше ли да има и какво да гори. Камбрият продължава близо 100 млн. години, за да свърши преди около 540 млн. Само 200 млн. години преди това Земята е била ледена топка с дебелина на леда около км и температура под и около тази на полюсите през зимата. Така, че преобладавищят живот си е седял в океаните и дори и изпълзял на сушата през Камбрийския взрив едва ли е тръгнал да сбира дъва за огрев...
7
3
 
1
 
! Отговори
Аре бе! преди 3 години
Аре да свършва света, че ми писна!
6
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да поканят големия учен пожарникар д-р. Борисов да помогне за гасенето на пожарите.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миризмата на нааканите протестиращи българи достигна Космоса!
4
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
В Щатите трябва да носят...противогази,вместо маски.Ако Боко беше...президент там,отдавна щеше да се...сети и да го разпореди,като...закон.
3
2
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Невежи! Това е дим от индиански огньове. Сигнален.
2
1
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Важно е да се отбележи, че такива пожари е имало преди 500 милиона години! Също така е важно да се каже, че климатини промени е нямало няма и няма и да има! Това твърдят всички "умни" засега! Пък да видим!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем да благодарим на ЩабЬт, които ни научиха да носим маски и благодарение на които ще дишаме свободно!