Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения

Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете страни
Обновена: 27 сеп 2020 13:08 | 27 сеп 2020 13:08, Петя Славова
109
Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения днес в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело "контраатака“, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах. Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона - Степанакерт.

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във война след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, се посочва изявление в министерството на отбраната в Баку. 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Цивилните в Нагорни Карабах са призовани да влязат в бомбоубежища, след като Азербайджан започна обстрела на Степанакерт, каза Вахрам Погосян, говорител на арменския президент. "Нашият отговор ще бъде пропорционален и цялата отговорност пада върху военно-политическото ръководство на Азербайджан", добави още Погосян.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли иска като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинаТова само ни убеждава,колко права е Франция,защото освен агресия,друго няма от страна на Турция и в техните мисли,Турция наистина става твърде опасна както за Европа,така и за Азия,дано намерите нефт до турция и да ви демократизират като в Ирак!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян да отиде и защити родината си и ако трябва да даде живота си за нея - надали седи в България да прави интригиготован
33
2
 
7
 
! Отговори
Премъдър Радев преди 3 години
Каквото е рекъл Радев премъдър е той слушайте го герберюги за да сте напътени към добруването и вечните благини несретници каквото е рекъл Радев премъдър е той..
32
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Армения да бриобщи не само нагорни Карабах ,но и автономната азербайджанска област,която граничи с Турция.
31
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците са преживяли такива жестокости и масови убийства,такъв геноцид от страна на турците върху арменското население,че по-скоро ще измрат до един,отколкото да се предадат на Турция и Азърбайджан.Мисля,че са сбъркали много,като искат да направят Армения втора Сирия.
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Русия са ошамари пак ни малко мюслимани както ошамари чеченците едно време!!
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27. Хаха Турция ли бе пффф много са слабички сами да се изправят срещу армения!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гуркити араменци как са жювяли толкуз времи заобиколени от мюслимани ?!
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азърбайджан е под контрола на щатите,също и под турско влияние,а Армения не е.
26
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се очудя,ако и там има пръст Турция,подстрекавайки Азърбайджан срещу Армения, в СССР никой с никой не се караха почти 100 години,нито в Руската империя са се карали,но сега се избиват,заради чужди интереси.
25
5
 
11
 
! Отговори
Арцах преди 3 години
Армения -24 Герои на СССРотНагорни Карабах,2маршали два пъти Герои на СССР.Нагорни Карабах има.В повече герои от Украйна и Беларус .В Нагорни Карабах 1 герой на 6000 души2 , в Азырбаджан 1 герой на 80000 души.Така, че *** да го духат.
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даваи Армения
23
4
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Отговотът на Русия за спирането на СП2 е спирането на Каспийския газопровод, който върви през Азербайдан и Грузия и минава на 30-40 км от Армения. Само при война между Армения и Азесбайджан, Русия може да се намеси и да поеме контрола над газопровода. Капацитетът му е колкото на СП2. Просто е.
22
4
 
16
 
! Отговори
с преди 3 години
Значи след доставката на С-400 все пак Турция се научи как да се справя с модерните руски ПВО системи и сега стават все по-арогантни и нагли.
21
3
 
23
 
! Отговори
цдс преди 3 години
Всичко случващо се там е по вина на Турция, която търси начин да довърши геноцида над арменците и използва азербайджанците в свещена война срещу неверниците. Както използва и палестинците. Въпрос на време беше да започне конфликт там. Неофициално Турция още преди 1 месец прехвърляше войски и въоръжение на западните граници на Азербайджан. Азербайджан например няма дронове и повечето модерни оръжия, които използва срещу арменците са или турски или закупени от Турция и подарени на Азербайджан.
20
24
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
В Момента Тече Процес,На Втори Арменски Геноцид,И Заличаване на Семето ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХААААААААААБраво Ердоганеееер
19
22
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 години
Азарбейджан Е Разказал Играта ,На Шушлляците ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ Ердоган Помага ,Армения - ще се Заличи от картата на Света,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
18
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
арменецът от отровното трио защо не е на първа линия в боевете
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така. Да не забравяме само, че същия тоя психично болен Сталин се опита да отцепи част от Пирин и да го напълни с македонци, като по този начин, щеше да направи същото като конфликтна зона за столетие напред. Почнаха да ви се отварят очите ама още трвбаа да четете. Прочети за Пиринска Македония, как насила са правили българите малета. Така ще разбереш, кой е напълнил Карабах с "Арменци"
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две държави се насъсват и използват една срещу дурга,за да се скарат техните покровители Русия и Турция. Много *** лидери управялват Армения и Азербейджан.