Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения

Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете страни
Обновена: 27 сеп 2020 13:08 | 27 сеп 2020 13:08, Петя Славова
109
Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения днес в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело "контраатака“, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах. Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона - Степанакерт.

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във война след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, се посочва изявление в министерството на отбраната в Баку. 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Цивилните в Нагорни Карабах са призовани да влязат в бомбоубежища, след като Азербайджан започна обстрела на Степанакерт, каза Вахрам Погосян, говорител на арменския президент. "Нашият отговор ще бъде пропорционален и цялата отговорност пада върху военно-политическото ръководство на Азербайджан", добави още Погосян.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли иска като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На територията на Ислямски Азербейджан има ограмна територия ,населяване с Арменци- християни. Тази територия няма пряк контакт с майката-родина Армения. Този конфликт е създаден по времето на Сталин, когато не е имало някакво значение кой в коя СССР живее. Но сега, вместо Да се обедини Нагорни Карабах с родината, азерите претендират за територия . Също в бившите земи на арменците се създаде огромен анклав от азери, които постепенно изтласкаха коренното население - гр-Нахчиван.
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам Арменците ми става жал. Така преди 30г са гледали и нас от запад. Болни, бедни и окупирани. Дано успеят да се измъкнат от ботуша и да тръгнат напред. Имат по голяма изгода да са в добри отношения с Азерите... Имат газ, имат пари, имат обща граница и туризъм... Изобщо в много грешна поиска ходят.
13
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където има ислям, има войни, убийства, геноцид. Където има ислям, няма цивилизация. Проблемът е в исляма...
12
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познайте кой създаде Карабах, за да има вечен конфликт там и да се поддържат режимите. За щастие Азерите теглиха една на окупатора и се оправиха... Но за жалост Армения не можа и сега тъне в бедност и чака светло бъдеще, което никога няма да дойде.
11
0
 
0
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Ами - гъл още не се ли е изходил по въпроса или пак нещо се е запекло дьо нм ето .!.
10
0
 
14
 
! Отговори
кво написа ма/бе преди 3 години
. . . свалили два танка? . . . .
9
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Мачкайте болшевиките *** съсипващи Армения. Там още карат Лади и правят нещата от соца. Гомор продължава да държи държави в плен и чрез военни екслации да отвлича вниманието на народа. Който спи спи спи
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тия ще се изтрепят за някакви камънаци...
7
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kъдето има чapшaфи в настоящето има и войни. Това е факт неоспорим.Вижте Азия и Африка всички учадтници в конфликтите за какво иде въпрос.
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4 при последния конфликт между двете страни коии самолети дойдоха и кой почна да бяга от страх,я си припомни пинко
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересен повод за война. Единият казал, че другият се готви за война, а вторият казва точно обратното. Е който каквото иска, това получава. Аз искам мир и Боце ми го дава!Велик!
4
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа и като дойдат няколко су-34 и пак ще има поляни, покрити с трупове на турчета и горящи танкове....
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа се обедини точно по тази причина - спорът за територии винаги е разпалвал войни. Така че дори във времена на икономически и финансови кризи проектът Обединена Европа трябва да оцелее.
2
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само да дойдат турските самолети и танкове и арменците ще почнат да бягат от страх отново
1
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около империята на злото става все по-неуютно...да видим кой ще "освобождава" !