"Революцията на жените в Беларус" - правилно ли е свалянето на маските на полицаите?

Протестиращите вярват, че така някой ден те ще получат справедливост
27 сеп 2020 18:56, Нели Христова
95
"Революцията на жените в Беларус" - правилно ли е свалянето на маските на полицаите?
Снимка: БГНЕС

Президентът Лукашенко се опита да пречупи протестите срещу себе си използвайки силата на безмилостни маскирани мъже. Всеки ден те завличат десетки, понякога стотици невинни хора във ванове без обозначевия.

"Те правят това, което искат, каквото им харесва и без никакво обяснение и отговорност за действията си. Ние не сме защитени в Беларус. Тези, които трябва да ни предпазят, ни арестуват", казва Юлия пред BBC.

Още по темата

След седмици на тормоз, жените на Беларус започнаха да отвръщат на удара. Те се вкопчват в маските на нападателите си и ги разкъсват за да разкрият лицата им. Но какво е съобщението, което искат да изпратят?

"Ще те разпознаем. Ще разпознаваме лицето ти. Всички ще знаят как изглеждаш, защото причиняваш това на невинни хора", категорична е Юлия. "Те се страхуват от това, че един ден ще бъдат наказани. Те са притеснени и затова крият лицата си", обяснява активистката. 

Новата тактика доведе до повече конфронтации с полицията. Но някои от протестиращите не одобряват тези действия. Според тях е премината една граница.

"Всички сме хора. Насилието води до насилие. Ако сме агресивни към тези, които проявяват агресия към нас, няма да се стигне до нищо хубаво. Просто ще има двама агресивни човека", казва младата Юлия.

Снимките и видеата с разкритите полицаи се споделят в Telegram. След това кибер обществото на Беларус започва да издирва мъжете зад маските. Преди дни данните на хиляди полицаи бяха споделени в социалните мрежи на страната.

"Ако тази революция си има име, то тя ще бъде наречена "Революцията на жените", казва Кирил пред BBC. Той е архитект. Той не се занимава с идентифициране на полицаите, но строго следи каналите, където лицата трябва да отговарят на самоличността. "Те крадат данни от полицията за хора, които работят там. Понякога използват алгоритъм за разпознаване на лица", обяснява той. Оказва се обаче, че част от нападателите дори не работят за полицията.

"Когато някой ден Беларус отново е свободен и има нормални съдилища, тези мъже ще бъдат изправени там, за да получим справедливост", категоричен е Кирил.

Алиона е майка на Юлия, едно от момичетата, което успява да свали маската на полицая, който я завлича в един от черните ванове. Тя чака новини за дъщеря си. "В паника съм", споделя майката. За щастие след няколко дни двете жени вече отново са заедно: "Заплашиха ме. Казваха ми, че ще ми повдигнат обвинение защото съм нападнала полицай и съм използвала задушаващ захват, но всеки може да гледа видеото и да види, че това не е вярно", разказва Юлия. Тя ще се изправи пред съда и може да бъде изпратена в затвора за пет години.

На днешните протести бяха арестувани около 50 души. Полицията пръска със сълзотворен газ директно в очите на активистите, повечето от тях - жени. Сред онези, попаднали в черните ванове, е и лицето на протестите - 75 годишната Нина Бахинская. Видео улавя момента, в който полицай изтръгва знамето от ръцете й и започва да я дърла към автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Диктаторът" Лукашенко можеше да тушира протестите още в самия зародиш под предлог световната "паднемия" от корона вирус и "спасяването на човешки животи". Но не го направи, остави ги да протестират и дори се смесва с тълпата и разгорещено спори с тях както може да се види от клиповете в ютюб. "Диктаторът" Лукашенко дори и не смее да си помисли да прави такива извращения с народа като насилсвена принуда за нахлузване на наморцници-лигавничета на населението както в ЕС.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и ЕС се провалиха в Белорус.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сравнениетоБългария стигна дъното по време на хиперинфлацията през 90-те, тогава бяхме най-бедната страна даже в сравнение с Африка. Нямаше какво да се яде, буквално. А сега искате да сме богати, е как да стане след такава разсипия. Чудеса става само в приказките.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВАЛА, нашите се мислят за по-хитри и над маската носят каска, но като им видиш татосите по ръцете и ведната лъсват
25
1
 
4
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
До За незапознат долу Бъзрастните хора имат една приказка за таквиз като тебе-ЧАДО АКО НЕ ДОДЕ НЕ ГО ЧАКАЙ!
24
8
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Най смешна та женска революция. Има в пъти по малко протестиращи от колкото в Бг. Но в Беларус не са от "правилните" про атлантици
23
7
 
14
 
! Отговори
За незапознат долу преди 3 години
По Бай Тошово време липсваха основни продукти от първа необходимост в магазините и се чакаха огромни опашки , като ги пуснат или бяха на купони ! Отнася се за олио, захар, тоалетна хартия, месо, капачки за буркани, дамски превръзки! Други бяха на режим - например тока - два часа има, два часа няма !
22
10
 
1
 
! Отговори
Безинтересно преди 3 години
И нас какво ни интересува какво става в някаква тоталитарна комунистическа държавичка ?
21
7
 
8
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
До Анонимен19 Преди да онанираш върху клавиатурата кажи на беларусите искат ли да стигнат дъното като българия-от добре развита страна до най-бедната в ЕС!Искат ли да бъдат с разрушена промишленост,разорено селско стопанство,повсеместна корупция,фашизирана съдебна система със спецсъдилища,инищожено здравеопазване,наркомания,проституция,мафиотска олигархия извличаща последните богатства на родината!Пусни клавиатурата и се виж в огледалото евроатлантически сбърканяк!
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите не могат да спрат порива на младите съвременни хора за свобода.Беларусците вече имат интернет и виждат какво е по света и как живеят там. И те искат законност, справедливост, свобода, достоен живот. И всеки който им се присмива и подкрепя диктатурата е мeрзавeц. Много българи са с робски манталитет и никога няма да разберат свободния човек. Робa по душа изпитва омраза към надигналия глава. Гласувайте си за ГЕРБ и БСП и не се занимавайте с тези които сега ви засрамват.
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте ги големите мъже - седем eничaри повлякли жена. Беларус е същата провалена държава като България и там всичко е по руски образец. Бедни, съсипани и оскoтяли. И там си имат диктаторче което само обикаля - единия с джипка, а другия с хеликоптер.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не свалят маските на жените, които протестират и не се каже, че масово са от редиците на ЛГБТ и всяко тяхно действие е пропаганда?
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герб е дпс .Искат България само за турци и душмани.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15"Имате достъп до огромния руски пазар. Иначе беден клиент."Странно, че "бедните клиенти" са по-богати от Белорусите, с техния достъп до "огромния руски пазар".Как става тоя номер?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате достъп до огромния руски пазариначе беден клиент
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларуси не си разваляйте държавата
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радикалния феминизъм и фашизма имат общи корени и човек трябва да ги усеща иначе се стига до това: - "Когато нацистите хванаха комунистите, аз мълчах: не бях комунист.Когато хванаха социалдемократите, аз мълчах: не бях социалдемократ.Когато хванаха членовете на профСъюза, аз мълчах: не бях член на профСъюза.Когато дойдоха за мен, нямаше кой да се застъпи за мен."(немски пастор Мартин Нимелер, затворник на Заксенхаузен и Дахау)
12
4
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Но кучетата може и неутрални да са в борбата между светлина и мрак, какво като много истина знаели, то като се оглеждаш и на двете посоки най-редовно и ти почваш истина да виждаш, а цялата истина никой не я знае, даже и Иисус, защото на него му пречат да върви нагоре! И сатана много истина знае, може и той да спечели нещичко съвсем малко от сатанизъм по пътя си надолу, защото чак идеално възмездие няма!
11
14
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Ф.С.В.Интересно, че на Украйна, Либия и Сирия, Русия им помага да са по-зле.Извода е, че диктатурите и техните поддръжници не се оставят така лесно да изпуснат кокала, дори да е за сметка на народа, затова тези страни са зле. Сега и в Беларус виждаме същото.
10
1
 
12
 
! Отговори
фимелите активни преди 3 години
що неидат белоруските командоси да се поучат как да тепак женското месо във Фрация, Герметия, Енглундиа Шуфъция и Сащация - изобщо лъжат че тези държави полицията бие жените. Лъжат най долно!Аре бе тези солидни държави нема 6 нема 5 лаеш ли бой и толкоз. Сега са замислили да си напъхат по една възглавница в гащите и да кръстят демострациите "Бременни с/у Сашата" у други ден ще турят акано в кельотите си и ще минат умирисани под наслов изпонасраните с/у Сашата