След Нагорни Карабах светът става все по-нестабилен

По думите на проф. Захариев този конфликт се възпламенява периодично
5 окт 2020 22:10, Нели Христова
43

Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни, a кризата между Азербайджан и Армения се задълбочава.

"Този конфликт в Нагорни Карабах се възпламенява периодично", отбеляза "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев и допълни: "Светът става все по-нестабилен, все по-фрагментиращ се. Основни принципи започват да не означават нищо. Вътрешнополитически сблъсъци се прехвърлят в международните отношения".

"Имаме засилващия се натиск на новите тигри в Азия, както и големи страни като Бразилия и Турция. Тя се явява говорител на целия мюсюлмански свят. Самият конфликт е достатъчно безумен, за да се даде решение по военен път", подчерта той.

По думите му имало и етнокултурна и религиозна нетърпимост покрай битката за Кавказ, в която голяма роля играела и Англия.

Според Захари Захариев Реджеп Ердоган има твърде много проблеми. Не можело да се говори за особено сърдечни отношения между арабите и Турция.

"Нагорни Карабах, като автономна област, е бил около 400-500 хиляди души, а сега с тази война те бягат масово. Ползват се оръжия, които попадат под забраната на международни конвенции. Скептик съм по отношение на това дали ще се реши проблемът. Единственият начин е с присъствието на войски на ООН", допълни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Захариев подчерта, че на този етап не се задавало решение, а проблемът напомнял затегнат гордиев възел.

"Нещата са изключително взривоопасни, а България взе една балансирана позиция - именно, че не може решението да е по военен път. С камшик явно може би няма да се реши ставащото, трябва да има икономически фактори", допълни анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикян да отива тамТук няма какво да прави повече
27
2
 
5
 
! Отговори
Орт преди 3 години
Може да си професор но да беше прочел преди това колко са арменците в Нагорни Карабах.Около 150х.Къде са 500х
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От толко мислене за кариера и деца ражфаемостта в Ефропа е катастрофална.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оти имат *** манталитет затова, ако са истински европейци ще мислят за кариера, семейство, деца, евра и почивки в Гърция. А те, паляччовци, за родину модину, веднъж се живее, не си промивайте мозъчетата от най-ранна детска възраст.
24
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не само Нагорни Карабах,целия свят да пламне! Да се разредим малко.
23
3
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
До Ян Бибиян Уже сказал - пoживм - yвидим!
22
2
 
8
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 3 години
Хаха надежди говежди. Догодина и сетне Катабах ще си е арменски и е крайно време да му сменят че туй тюркското мноо грозно бре. Арцах е истинското и прсвилно име.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЛЕТЕ БОГ,ХОРА!!! ИЗГУБВАМЕ СЕ БЕЗ НЕГО! КОНФЛИКТИ,ВОЙНИ,ОМРАЗА,АЛЧНОСТ ЗА ТЕРИТОРИИ,РЕСУРСИ,ВЛАСТ,ПАРИ,ПЪРВЕНСТВО,"СЪСТЕЗАНИЯ" КОЙ ПО-ДОБРЕ Е ПОДГОТВЕН ЗА ВОЙНА и т.н.-ВСИЧКО ТОВА НЕ Е ОТ БОГА,А ОТ НАШЕТО ИЗГУБВАНЕ В ЗЕМНИТЕ КРИВОРАЗБРАНИ УСПЕХИ И НИЕ НЕ ЗНАЕМ В КАКВО!А МЮСЮЛМАНИТЕ/и не само/ДА ПРЕСТАНАТ С ГЕНОЦИДА НАД ХРИСТИЯНИ,ЧЕ ВРЕМЕ НЕ ОСТАНА ЗА ТАКИВА ДЕЙНОСТИ,РАДВАЩИ БОЛНИ УМОВЕ И ДУШИ!ТЯХНОТО МЯСТО СЛЕД ТЕЗИ ИЗМЕРЕНИЯ НЕ Е ОТ ЗАВИДНИТЕ ТАКИВА! ОБРЪЩЕНИЕТО Е КЪМ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ!!!
20
9
 
1
 
! Отговори
Ястреб Осмалията преди 3 години
До Ян БибиянБибиянчо, ако ще не само Вагнер, и Чайковси, Щраус, Литц, Бетховен и лейди Гага да заповядат на куп, Карабах ще бъде освободен от арменската окупация. И не само Карабах, южната част на Армения между Нахчиван и Азербейджан ще бъде анкесирана скоро след това. Като репарация на Армения за Азербейджан. Сега може да не ми повярваш, но ... пoживм - yвидим!!!
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вагнер ядоха бой където ги хванат.
18
1
 
10
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 3 години
Не знам Ястребе ама бая еидеа има с изпоизърепани азерчета. Кат не щат мира ще има секира а като идат на терен и любимцитр ми от Вагнер е тогава азерите ще пеят лебедова песен.
17
2
 
14
 
! Отговори
Димитрис Ставрос преди 3 години
ДО 5 ДЕНА АРМЕНСКАТА ГРАНИЦА ЩЕ Е ДО ВЕЦ-А НА ГОЛЯМОТО ЕЗЕРО .ТАМ Е ГРУЗИНСКАТА Г РНАИЦА И АРМЕНИЯ ЩЕ ОТРЕЖЕ ТАЗИ ЧАСТ ОТ ХАЗАРБАДЖАН = ЗВИНАГИ !ГРАД ГАНДЖА = СТАВА ЗАВИНАГИ АРМЕНСКА СОБСТВЕНОСТ И ЗЕМЯ .
16
12
 
4
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Пак сте викнали дядо със съветска глава да ви обеснява 21-ви век. Силите били равни. Абе дядо, азерския военен бюджет е по-голям от БВП на гладните арменци със съветски танкове. Освен това, този дядо още не е разбрал, че никой не се бие с Армения, а със сепратисти окупирали чужда територия. Колко мислиш, че ще издържат като вече хората се товарят по свтожусите и бягат? До средата на месеца Карабах е чист от ермени, с азерски флаг и езан в Ханкенди.
15
6
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
До Ян БибиянМлад еж, не знам какво зобиш, кадиш, цоцаш или шмъркаш там, но като изтрезнееш седни и потърси по нета какви са тези оковани арменчета. Хайде сега налягай одъра. И между другото, вчера ми кишнеше че не искаш да отговаряш на хора, които не говорят българския като майчин език и понеже аз не го говоря като майчин език, не се занимавай с мене. Хайде, яллах!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно р кой е признал Карабах за Азерски?
13
4
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
До Анонимен 17Да си се замислял защо Господ на бодливата крава рога не дава?! Казах "да си се замислял" ей така, в общ смисъл, не че българина има капацитет и орган да мисли.
12
6
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
Войната е гадно нещо. Но такава гадост каро арменската дори не бих и сънувал - да оковат войниците си с вериги на постовете си за да не избягат???? Да си оковат техните си 19-20 годишни деца на кормилото на камионите и БТР'ите за да не избягат???? Досега за мене тази гледка беше най-потресаващата картина на човешката низост!
11
7
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
Хе хе хе хе хе хеееееееБалканският зарзаватчия със скъсаните чаръци и проботия си потур, с помътнелия от еФвтината джибрица шашави, смърдящ на чесън и бобен газ от една морска миля започна да бистри международните дела ... Ах *** ах ... що да те прави човек, не знам ...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много омраза има по арменския народ!
9
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименРусия снабдява базата си в Армения и самата Армения през Иран и Н.Карабах.Затова тая област е важна за нея.