Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за нови атаки

Това става въпреки договореното спиране на огъня
Обновена: 10 окт 2020 21:29 | 10 окт 2020 21:28, Веселина Йорданова
77
Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за нови атаки
Снимка: БГНЕС

Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения за нови атаки в сепаратистката област Нагорни Карабах. Това става въпреки договореното с посредничеството на Русия спиране на огъня от 12 часа днес.  

Въпреки обявеното примирие арменските въоръжени сили продължават да атакуват позициите на азербайджанската армия, както и населени места. Това обяви на брифинг Хикмет Гаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев.

Гаджиев заплаши, че ако Армения продължи провокациите, Азербайджан ще използва правото си на самоотбрана и ще даде „адекватен отговор“. Представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян на свой ред обвини Азербайджан в продължаване на обстрела по територията на Армения.  

Тристранните преговори в Москва между министрите на външните работи на Русия, Армения и Азербайджан продължиха повече от 10 часа – от вчера следобед до днес призори. След приключването им руският външен министър Сергей Лавров огласи подписаното споразумение.

Лавров добави, че Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта. Както и че страните признават неизменността на съществуващия преговорен формат, предаде БНР.

Франция призова участниците в Нагорнокарабахския конфликт да се придържат към примирието. Кореспондент на агенция Франс прес потвърди, че в района на Степанакерт са били регистрирани няколко взрива след 12 ч., когато огънят трябваше да бъде прекратен.
 
Говорителка на френското външно министерство подкани Ереван и Баку да започнат преговори за мирно уреждане на териториалния спор, без всякакви предварителни условия. 
 
Но азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов упрекна Франция, че макар и председател на посредниците от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, е нарушила принципа за неутралност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По голяма орос.. пия от един арменец е втори миризлив арменец
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 56 подкрепям ,да не са независимии ще те изтрият.Да не се разсьрдят арменците ни ? Много им пука ,вмро е вьв власта с рекламите.И се чудят кьде да пьхат главата си в пяська жалки са.
55
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
франция защитава арменците да се вземе в ръце и да спре нападенията защотоможе да стане страшно
54
10
 
4
 
! Отговори
Никифорос Николетос преди 3 години
Браво на Хаястан..Армения е ГРЪЦКА ДУМА И ГРЪЦКИ ТОПОС НА ЗЕМЯТА НА ИЗТОК В АНАТОЛИАС .ЦЕЛИЯ СВЯТ ПОЛЗВА ГРЪЦКАТА ДУМА -- ЗА ИМЕ НА АРМЕНИЯ !...ВЕЛИКА Е ГРЪЦКАТА КУЛТУРА .АРМЕНИЯ ВЛАДЕЕ 18 000 КВ.КМ..СКОРО ГРАНИЦАТА ЩЕ БЪДЕ НАД ЕЗЕРОТО...А ТРЪБАТА ЗА ГАЗ ЩЕ СТАНЕ НА СОЛ .РЕЗЕРВОАРА-ВЕЦ = НАД НЕГО ЩЕ БЪДЕ ГРАНЦАТА, ДО ВЪЛНООБРАЗНАТА ЗОНА-ГРАНИЦА С ГРУЗИЯ .АЗЕРИТЕ СА КРЪВЕН ВРАГ..БОЙ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЖИВ .
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха населението на Земята е огромно.Без войни навсякъде няма как да се оцелее.Войната е жизненоважна както въздуха и водата.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 са вече цивилните жертви в Гяанджа,втория град по големина в Азербайджан.След като Армения удари цивилни граждани в Азербайджан
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак взеха да лъжат тези арменци.Не могат да водят войната в бойното поле. Нормално е за тях, като губи война взеха да атакуват цивилни.
50
4
 
8
 
! Отговори
flach преди 3 години
Аз съм против психологическо или физическо страдание, защото животът е много кратък. Крайно време е хората да се разберат. Езикът на омразата никъде не води.
49
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армения първа започна войната и тя ще изгуби всичко.Да се преструваш на ангел,но от друга страна да убиваш невинни хора е варварство.Арменците през 1915 година са избили хиляди Турци, всичко се знае нищо няма да остане скрито и покрито
48
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес.БГ защо не пишете за терористичния акт от страна на Армения.През нощ бяха изстреляни ракети от Арменска територия към град Ганжа втория по големина град в Азербайджан.Загинали са 8 души
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
анти руските лаячи са готови да се огъзяят на исляма да ги опъва, само и само всичко що има допирна точка с Русия в случая Армения да бъде оплюто. Поне бъдете християни, тяхната апостолическа църква е стотици години преди нашата източно православна.Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител ( 335 г.), чийто син и негов приемник Аристакес участва в Първи вселенски събор.
46
10
 
2
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидПогроми и кланета в Киликия (на Адана), 1909Основна статия: Клане на Адана.Друга прелюдия към арменския геноцид, кланетата в Киликия (или Адана) започнаха на Великден сряда на 14 април 1909 г. и продължиха до 27 април 1909 г. Те започнаха в Адана, където близо тридесет хиляди милиционери се организираха в пет до Десет групи плячкосват и методично избиват къщите и предприятията на арменския квартал Чабание, преди да го подпалят с мълчаливата подкрепа на местните власти, които освобождават и въоръжават задържаните по обичайното право, за да вземат участие в кланетата. На сл
45
6
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
ми прочети френския вариант ама ти май само на турски четеш, друг не моеш.Резаккк.
44
10
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
какви кюрди бе цървуул, редовна турска армия е избивала арменците. То е същото да кажеш и за баташкото клане, те там едни черкези изклали българите и ги запалили в църквата . Не били турци щито в Батак турци не живеели.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Flach ли си, фалш ли си, какъв си... Тия работи в българската Уикипедия, имаш ли достатъчно мозък да помислиш и да се сетиш, че са предимно от християни писани, не се знае колко са модерирани, дали са редактирани от специалист. А то хората в България които са писали тия глупости, силно вероятно дори да са арменци. Известно ли ти е, че Уикипедия в Турция е забранена и е блокирана.
42
12
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидУикипедия:Насилието преди геноцидаХамидиански кланета, 1894-1896Основна статия: Хамидиански кланета.Хамидийските кланета от 1894 до 1896 г. са прелюдия към геноцида, първата серия от мащабни престъпни деяния, извършени срещу арменците от Османската империя. Те се случват по време на управлението на султан Абдулхамид II, известен в Европа като Червеният султан или дори Великият Сайньор, който лично е разпоредил кланетата11 след отказа на арменците от Сасун да плащат двойно данъчно облагане. между юли и септември 1894 г. Кюрдите, подпомагани от хамидиите, кюрдскит
41
3
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидУикипедия:В края на деветнадесети век се формира група противници на султан Абдулхамид II и ражда Комитета за съюз и прогрес (CUP), съставен предимно от националисти или турски прогресисти, младотурците.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменският геноцид е следствие на това, че през Първа световна война руснаците дават акъли на арменците да започнат бунтове, палежи и убийства в Османска империя, за да се създава напрежение отвътре и да пречат на турците и да разрушат държавата им. А то обаче сметките излизат криви, защото там където арменците претендират, че турци са ги убивали... там няма турци. Там живеят предимно кюрди. И когато арменците започват да убиват хора, кюрдите са безмилостни, не са благи като турците.
39
15
 
4
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 3 години
турците=азерите са агресори и криволоци и всичко го виждат и го знаят.ерджолан е идейният вдъхновител на този акт на агресия и етническо прочистване.Това е нов геноцид над арменците.
38
7
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидУикипедия:Депортациите и кланетата бяха подготвени и организирани от Константинопол, тогава столицата на Империята, и осъществени на местно ниво от служителите на различните области и провинции. Всеки местен служител е отговорен за събирането на своите арменски граждани, след което османските войници и жандарми придружават конвоите до пустинята в маршове на смъртта и сами извършват атентатите или дават воля на насилието на групи бандити. предимно кюрдски въоръжени сили. За тази цел властите са освободили много престъпници, групирани в така наречената Специална организаци