Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения

Страните се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие
Обновена: 20 окт 2020 10:33 | 20 окт 2020 09:51, Елка Василева
102
Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения
Снимка: архив, БГНЕС

Не спират тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня, влязло в сила през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие, договорено при посредничеството на Русия.

В последните сражения са били използвани тежка артилерия, ракети и дронове.

От новото избухване на конфликта за Нагорни Карабах миналия месец се съобщава за стотици убити, което прави новия военен взрив най-смъртоносния от войната, която двете бивши съветски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век.

Според служители в населения с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември досега са убити 729 техни войници и още 36 цивилни граждани. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, но твърди, че досега са загинали 60 цивилни, а 270 са ранени, предаде БТА.

Още по темата

До повторното примирие се стигна след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и неговите колеги от Армения и Азербайджан, в които той ги призова да спазват споразумението от Москва, което, както е известно, бе веднага нарушено. Лавров отново призова за незабавно спиране на огъня и призна, че съществуващите споразумения не са успели "да променят драстично положението на терен".

За да може да има прекратяване на огъня, трябва да бъде създаден механизъм за наблюдение как враждуващите страни го спазват, посочи той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку.

"Надявам се такъв механизъм да бъде договорен в скоро време", отбеляза Лавров.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви пред руската агенция ТАСС, че е "готов да положи всички необходими усилия" за разрешаването на конфликта по мирен начин", включително да отиде в Москва и да разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил съгласен конфликтът да бъде решен по мирен път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е готов да направи същото, каза: "Ние винаги сме готови да се срещнем в Москва или на всяко друго място, за да сложим край на конфронтацията и да търсим пътища за разрешаване" на конфликта. Той добави, че Баку е готов да спре сраженията "още утре,.... ако Армения действа конструктивно в преговорния процес".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един *** пример:Турция ако беше превзела Свиленград преди 30 години, и цял свят не го признава като турска територия, въпреки това не се решава с дипломация. и ние решихме да си вземем нашата си територия с война. как бихме мислили по въпроса?Решението е много просто. Армения си дава обратно Карабах на собственикка. и войната свършва, за какво толкова воюват, жалко за толкова умрели хора.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиГлупости пишеш,точно СССР дава арменски територии на азърбайджанците,но тогава не е имало конфликти между народите,даже републики не е имало,защото цялата територия е била Русия,Хрусчов ги създава републиките вътре в страната,никоя страна не е разпарчатосвала така страната си,в САЩ също живеят различни националности,но не се делят на републики,в други държави също е така,например в Индия и др.,но не са се разделили.В СССР са управлявали предимно чужди марионетки,затова е на този хал Рус
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До r3v0lv3rНе знам какъв враг може да бъде Русия ,та тя е част от Европа и всички стоки там са предимно западни,тя не пречи,а помага на запада.Но Ердоган не се спря, да прати неговото семейство да се бие там и да умира,а не да пролива чужда кръв за неговите си амбиции и интереси и втори геноцид над арменците и да убива и азърбайджанци!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АкопянКакъв градски бой бе арменчо, досега бягате като мишки и изоставяте градовете и селата без бой дори оставяте оръжието за да не ви пречи при бягството.
31
3
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 3 години
Занете ли въобще кой е пашинян и как прежзе властта в Армения?Изгонен от университета от факултета по журналистика хваща гората и се слива с терористи ,които по късни влизат в арменския парламент и почват да стрелят по представителите са калашници избиват доста и превземат властта-терористичен преврат управляван от външни сили....Добре, че доста колеги "брокери " са арменци и пращат бракуваните оръжия за без пари в карабах с цивилни самолети през Ереван в подкрепа....
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се побият малко, жалко за убитите войници и от двете страни, всички имат майки, жална им майка както се казва. Накрая азерите за пореден път ще ядът боя. Ще го ядът , защото до сега трябваше да са го превзели тоя Карабах, нападнаха първи , с нови технологии, но се закучи работата.На мечката винаги и е трябвало време да се събуди, но тръгнели научаваш руски. А с тия смешните дронове какво си мислят, че скорост от 150 км/ч и таван на полета 8000 м е нещо нечувано ли?Тия и ВСВ ще ги свалят.
29
1
 
5
 
! Отговори
Бря! преди 3 години
Е нали Пипи Велики ги беше умиротворил?
28
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 3 години
до стратегаа малко по късно отстъпваше по токо на час
27
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 26Ами, като се замислиш, пасивността на ЕС работи в полза на азерите, тъй че може би това е стратегията им, но при всички случаи е доста прецакана Европа с тоя избор.
26
3
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До АнонименКаква истина ве братчет, Ердоган клати региона с грандоманските си планове и застрашава надеждата на ЕУ да получи евтини доставки от други страни. Руснаците въобще не бяха готови за този *** ход иначе щяха да се възползват от шанса си да отсранят конкуренцията. Политиката на Ердоган е вредна за Европа и НАТО, ако НАТО нямаше враг като Рурися отдавна щяха да са му намазали ските.
25
2
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До СтратегЕ, нали Путин каза ''их там нет, ето все местние люди''
24
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Много се проточи това освободение на 15хил. км2. През 1941 Вермахта завземаше тази площ за половин ден.
23
6
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Няма война между Армения и Азербайджан. Има чистка на бандформированията на азерска територия от азерските власти. Просто е. Да се готви Донбас.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21"нагорни карабах НЕ Е АНЕКСИРАН от армения."А кой воюва срещу азерите там?
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само питам"Пита се какво са ни дарили Арменците"Бабикян?
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаехме за летящия холандец но сега виждаме летящи арменци след удари с дронове,убитите арменски военни вече са над 9 хиляди
19
7
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
*** много бързо забрави как през 2015 година Азербайджан ни дари 1.3 милиона долара за реставрация на Трапезица. Пита се какво са ни дарили Арменците
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нагорни карабах НЕ Е АНЕКСИРАН от армения.
17
7
 
4
 
! Отговори
до Пиер Задорян преди 3 години
Били са арменците императори на нещо друго.
16
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Руснаците са там за да дестабилизират и да се домогват до контрол над газовата тръба от Азербайджан, за нищо друго. Нито им дреме нито за Армения, нито за мир.Турция е там по същата причина, защото домогванията на руснаците директно им застрашават доставките при неблагоприятно развитие на войната.На практика ЕС няма полезен ход, защото газа ще зависи или от единия или от другия диктатор.