Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения

Страните се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие
Обновена: 20 окт 2020 10:33 | 20 окт 2020 09:51, Елка Василева
102
Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения
Снимка: архив, БГНЕС

Не спират тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня, влязло в сила през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие, договорено при посредничеството на Русия.

В последните сражения са били използвани тежка артилерия, ракети и дронове.

От новото избухване на конфликта за Нагорни Карабах миналия месец се съобщава за стотици убити, което прави новия военен взрив най-смъртоносния от войната, която двете бивши съветски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век.

Според служители в населения с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември досега са убити 729 техни войници и още 36 цивилни граждани. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, но твърди, че досега са загинали 60 цивилни, а 270 са ранени, предаде БТА.

Още по темата

До повторното примирие се стигна след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и неговите колеги от Армения и Азербайджан, в които той ги призова да спазват споразумението от Москва, което, както е известно, бе веднага нарушено. Лавров отново призова за незабавно спиране на огъня и призна, че съществуващите споразумения не са успели "да променят драстично положението на терен".

За да може да има прекратяване на огъня, трябва да бъде създаден механизъм за наблюдение как враждуващите страни го спазват, посочи той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку.

"Надявам се такъв механизъм да бъде договорен в скоро време", отбеляза Лавров.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви пред руската агенция ТАСС, че е "готов да положи всички необходими усилия" за разрешаването на конфликта по мирен начин", включително да отиде в Москва и да разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил съгласен конфликтът да бъде решен по мирен път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е готов да направи същото, каза: "Ние винаги сме готови да се срещнем в Москва или на всяко друго място, за да сложим край на конфронтацията и да търсим пътища за разрешаване" на конфликта. Той добави, че Баку е готов да спре сраженията "още утре,.... ако Армения действа конструктивно в преговорния процес".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв Х... търсят арменците в азарбейджански земи ,като винаги *** покрепя грешната страна.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия оръдия май съм ги виждал на кадри от Вотрата световна.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До r3v0lv3rНикога нямаше да се стигне до днешната ситуация, ако Николчо Паша не беше обърнал гръб на Русия и не се беше прегърнал с лицемерния запад. Добрите отношения с Русия му гарантираха комфорт и безопасност, но този неук брадясал клоун със собствените си ръце отряза клона, на който седеше цяла Армения. Случващото се в Армения и Украйна е безплатна наука за всеки, който реши, че една държава може да се управлява от мутра или от шоумен.
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян да отиде и защити родината сии ако трябва да даде живота си за нея - надалиседи в ХУБАВАТА ДЪРЖАВА България И ИСКА ДА Я СЪСИПЕ
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменският премиер Никол Пашинян----ОСТАВКАдолу оставка и съдискаме Бабикян за примиер
10
11
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До АнонименЕ и ? Армения не е получавала реално подкрепа от друга държава освен от Русия. Армения е заобиколена от врагове, няма излаз на море, няма натурални ресурси да развие иконимика, цяло чудо е, че съществува. Политиката на Пашиан е провал, в момента какво правят за Армения САЩ, Франция, Германия и тн. аболютно нищо. Не мисля, че руснаците ще се включат реално докато Пашиан не си тръгне или не преклони глава. ЕС е толкова слаб и алчен, едно ембарго не смеят да сложат на Турция.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николчо Паша бил заявил. След като застана начело на цветната революция преди две години, на вълнАта на протестите извърши преврат с лозунгите на анг език гонещи Русия и наричащи я "окуратор", за изминалите 2 години разруши и продаде на запад всичко каквото можа. Враговете му разбраха, че е ослабил Армения и не пропуснаха възможността да го подпукат. Същият клоун като Зе, като нашите Мутроген и Ку-ку. Примерът на Николчо Паша показва, че опиташ ли се да напуснеш Руския Мир, на мига те убиват и и
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както обикновено, руснаците само се опитаха да трупат дивиденти като се изкарват миротворци, като реално целта им беше да помогнат на арменците да се съвземат от азербайджанската атака, но азерите усетиха каква е работата и ги пратиха в десета глуха.От друга страна, арменците опищяха света, че са готови да "преговарят', но когато завзеха НК с помощта на руснаците не им идваха такива мисли.
7
17
 
18
 
! Отговори
Троп преди 3 години
Нагорни Карабах е международно призната територия на Азербайджан. Окупаторът е Армения с давност 30 години.
6
9
 
21
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Естествено че конфликтът ще продължава, нали все пак психопата Ердоган и Турция стоят твърдо на страната на Азербейджан подкрепяйки ги с техника.
5
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Смъртта и войните подбутват Икономиката. И преди 2000 години по времето на Рим е било така.
4
7
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 години
до долнитеи представа си нямате колко бръжке мое да дойде тва и до наште главикат бай Ердоганчо и товариш Путин почнат да си го мерят
3
10
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДА СЕ БИЯТ!!!НЕ МОЖЕ ДА АНЕКСИРАШ ПАРЧЕ ЗЕМЯ ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА И ТОВА ДА НЕ СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО АКТ НА ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА!!!--------------ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ НИТО ЗА АРМЕНИЯ НИТО ЗА АЗЕРБАЙДЖАН
2
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Човекът с хилядолетията се е програмирал, че трябва да трепе различните. Погрешен път...
1
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия доставя оръжия и на двете страни.Затова тя ще удължава тази война на всяка цена.Нищо добро не произлиза от Русия...